G4Media.ro

Proiect de ordonanță de urgență pentru alegerea președinților de consilii județene din…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Proiect de ordonanță de urgență pentru alegerea președinților de consilii județene din rândul consilierilor județeni. Legislația actuală prevede alegerea acestora în mod direct, de către cetățeni

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a inițiat un proiect de ordonanță de urgență pentru alegerea președinților de consilii județene din rândul consilierilor județeni. Legislația actuală prevede alegerea acestora în mod direct, de către cetățeni, prin votul uninominal.

Potrivit proiectului de OUG, „consiliile locale, consiliile judeţene şi primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat”.

„Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal”, în timp ce „preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv de către consiliile locale”, mai prevede proiectul.

Renunțarea la alegerea președinților de consilii județene prin vot direct nu a fost cuprinsă în proiectul de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pe care Guvernul își va angaja răspunderea miercuri în Parlament.

Prin proiectul de OUG este mărit și numărul consilierilor județeni cu unul, pentru că până acum președintele de CJ era ales separat de lista de consilieri județeni.

Potrivit proiectului, Consiliul județean alege dintre membrii săi un președinte și 2 vicepreședinți. Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, cu votul secret al majorității consilierilor județeni în funcție. Președintele și vicepreședinții consiliului județean își păstrează calitatea de consilier județean. Eliberarea din funcție a președintelui sau a vicepreședinților consiliului județean se face cu votul secret a două treimi din numărul consilierilor în funcție, la propunerea motivată a cel puțin unei treimi din numărul acestora. Eliberarea din funcție a președintelui sau a vicepreședinților consiliului județean nu se poate face în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului județean.

Durata mandatului preşedintelui şi al vicepreşedinţilor consiliului judeţean este egală, de regulă, cu durata mandatului consiliului judeţean. În cazul în care mandatul consiliului judeţean încetează înainte de expirarea duratei normale de 4 ani, încetează de drept şi mandatul președintelui și al vicepreşedinţilor consiliului judeţean fără vreo altă formalitate.

  • Proiectul poate fi consultat aici.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. La faza asta ce o sa mai zica PNL?Cum le dau cetatenilor mai multe drepturi prin luarea dreptului de a-l alege direct pe presedintele CJ?

  2. Si Santa Klaus de ce nu cere guvernului ca sa faca acelasi lucru si cu alegerea primarilor in doua tururi ?

  3. Bună ziua!Multă democrație la PNL!!!Și se vaită Rares minunatul de ce se plânge PSD la PE????De ce faceți domnior se plânge? Ca dacă luau ei dreptul cetățeanului era toată hoarda pnl-ista și usr-ista în stradă! !!!La socializare și aruncat cu borduri! !!Ca sa îi crească vânzările lui Videanu???Se schimba regulile în timpul jocului!!Eu vreau dreptul meu de cetățean sa pot sa votez primarul,consiliul local și județean cu președinți cu tot,parlamentarii!!!Este un drept câștigat la revoluție! !!În acest caz,pnl sa modifice și în cadrul parlamentului astfel încât președintele tarii sa fie ales de parlamentari nu de cetățeni! !!Multă mizerie în pnl!!!Suna a dictatură. …..

    • O mizerie treaba asta, sa ne asigurăm că mai dăm o gură de oxigen celor care smenaresc banii pe asfaltari și lucruri de genu asta. PNL faci iar o mișcare strâmbă….. hai ca merg la vot!

  4. Bună seara! Unde este Chirila? ??La vama veche???Acum este bine ca ni se baga pumnul în gură ?Dormi liniștit Chirila,copii tai pleaca”afara”ca are tata rol la Holywood!!!!