G4Media.ro

USR: Ministrul Predoiu, invitat miercuri, în plenul Senatului, la Ora Guvernului /…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

USR: Ministrul Predoiu, invitat miercuri, în plenul Senatului, la Ora Guvernului / Să ne explice cum a putut să facă o astfel de încălcare gravă a regulilor din Justiţie

Uniunea Salvaţi România solicită ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să explice în Senat, la Ora Guvernului, declaraţiile privind achitarea definitivă a lui Dan Hosu, soţul fostei şefe DIICOT Giorgiana Hosu, fără să existe o sentinţă în acest sens, transmite Agerpres.

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a precizat că invitaţia va fi trimisă oficial ministrului Justiţiei luni de secretarul general al Senatului, pentru ziua de miercuri, la ora 11,30.

„În sfârşit am reuşit să obţinem ca Senatul României să îl invite oficial la „Ora Guvernului” pe domnul Predoiu care are să dea explicaţii foarte clare în ceea ce priveşte intervenţia sa inacceptabilă. (…) Aşteptăm că acesta să respecte Parlamentul şi să se prezinte să ne explice cum a putut să facă o astfel de încălcare gravă a regulilor din Justiţie”, a afirmat, luni, Radu Mihail, la Senat.

El a spus că reprezentanţii USR vor continua să îi cheme pe toţi miniştrii care „au fentat” solicitările Uniunii din ultimele luni: ministrul Petre Daea „pentru măsurile împotriva pestei porcine şi gripei aviare”, ministrul Lucian Bode „cu nenumăratele puncte unde trebuie să dea explicaţii”, ministrul Ligia Deca – „cu legile învăţământului”.

„Intrăm în această normalitate sperăm când vom vedea miniştrii dând socoteală Parlamentului”, a susţinut Radu Mihail.

Context

Soțul fostei șefe DIICOT, Dan Hosu, a murit vineri. El ar fi suferit de o boală incurabilă, potrivit unor apropiați ai familiei. Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a fost acuzat că s-a antepronunțat în dosarul său, declarând că ar fi fost achitat, deși procesul se afla în curs de judecată, următorul termen fiind stabilit pentru data de 7 februarie.

Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, în data de 18 ianuarie, chiar în ziua în care Guvernul ar fi adoptat lista reviziută care o include pe judecătoarea Claudia Jderu în lista propunerilor pentru CEDO, că soțul fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost achitat. Procesul se afla înă pe rol.

Claudia Jderu este una dintre judecătoarele din completul care îl judecă pe Dan Hosu, alături de judecătoarea Sabina Adomniței, despre care G4Media.ro a scris că a urcat spectaculos în carieră în mai puțin de doi ani, de la Judecătoria Iași la Curtea de Apel București.

Șapte organizații membre ale Grupului „ONG-uri pentru cetățean” au publicat, joi, o scrisoare deschisă prin care cer demisia ”imediată” a ministrului Cătălin Predoiu, potrivit unui comunicat de presă. ONG-urile reclamă ”o succesiune de fapte care indică un posibil amestec al ministrului Justiției, dl. Cătălin Predoiu, într-un dosar de corupție aflat în dezbaterea instanței”, cu referire la dosarul soțului fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu.

”Considerăm că dl. Predoiu și-a depășit mult atribuțiile de ministru, iar toată evoluția faptelor ridică suspiciuni rezonabile cu privire la o încercare de mușamalizare a unei intervenții politice în justiție. În aceste condiții, considerăm că dl. Predoiu este incompatibil moral cu poziția de ministru al Justiției și solicităm demisia sa imediată”, arată ONG-urile semnatare.

Poziția acestora vine după ce G4Media a dezvăluit că Predoiu s-a întâlnit la Ministerul Justiției pe data de 19 ianuarie cu Claudia Jderu, una dintre judecătoarele din dosarul Hosu.

Guverul susține, într-o serie de precizări transmise miercuri seară G4Media.ro, că lista revizuită pentru CEDO, care o include pe judecătoarea Claudia Jderu, nu a fost adoptată în data de 19 octombrie 2022, așa cum însuși guvernul a anunțat la vremea respectivă, și că memorandumul a fost doar discutat în guvern iar decizia ”a fost amânată”. Comunicarea adoptării memorandumului cu lista reviziuită ar fi fost o ”eroare materială”, mai arată guvernul, care ar fi fost corectată. Guvernul anunță că lista revizuită ar fi fost aprobată pe data de 18 ianuarie 2023, la propunerea ministrului justiției, la ”rubrica confidențiale” și că acesta ar fi motivul pentru care informația nu a fost comunicată la momentul adoptării memorandumului cu lista de judecători propuși de România pentru CEDO.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Câinii latră, caravana trece.

  2. Judecător: – Inculpat, de unde ştiai sentinţa înainte de dezbateri şi deliberări? Făceai trafic cu posturi la CEDO?

    Preşoiu: – Nu răspund dăcât în faţa Marii Adunări Naţionale!

  3. USR e de vina

    • cum isi permit sa-l chemee pe acest ministru la KG , de 1000 de ori numit ministru al justitiei … astia de la USR?