G4Media.ro

USR a depus la Parlament o inițiativă legislativă pentru înființarea Direcției de…

USR a depus la Parlament o inițiativă legislativă pentru înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu care să ancheteze tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale și traficul de deșeuri și nerespectarea normelor anti-poluare

Uniunea Salvați România a depus lui la Parlament o inițiativă legislativă privind înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), o instituție pe modelul DIICOT, care să activeze la nivel național și să combată infracțiunile împotriva mediului înconjurător, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectul a fost inițiat de deputații USR Stelian Ion, Silviu Dehelean și Cornel Zainea și senatorii USR George Dircă, Allen Coliban și Mihai Goțiu.

Potrivit inițiativei, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu va funcționa în cadrul Parchetului General și va fi condusă de un procuror-șef, numit de președintele României la propunerea ministrului Justiției cu avizul CSM. Numărul maxim de posturi este prevăzut astfel: 295 de posturi de procuror, 40 de posturi de specialiști, 270 de posturi pentru personalul auxiliar de specialitate, economic și administrativ, 40 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară și 290 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară ce urmează a fi desemnați în următorii 5 ani (câte 50 pe an).

DIIM va ancheta, printre altele, tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale și traficul de deșeuri, nerespectarea normelor anti-poluare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, capturarea sau uciderea speciilor sălbatice cu mijloace nelegale.

„Problemele de mediu din România sunt multe și sunt grave, sunt cronice. Știm de ele nu doar din cazurile de infringement deschise de Comisia Europeană, le vedem și le simțim cu toții. Putem vorbi despre probleme în zona forestieră, unde dispar din pădurile României 20 de milioane de metri cubi anual și, dacă ar fi să însumăm prejudiciul, am depăși suma de un miliard de euro. Vorbim de probleme pe calitatea aerului și, din păcate, mor 25.000 de români în fiecare an din cauza poluării. Vorbim de probleme pe managementul deșeurilor și știm atât de importurile ilegale de deșeuri, cât și de gropile ecologice care au devenit adevărate bombe ce ne otrăvesc aerul și ne poluează apele și solul. Dacă ne uităm la faptele care stau în spatele acestor probleme, multe dintre ele ridică suspiciuni de grupuri infracționale organizate. Multe dintre ele sunt încadrate ca infracțiuni, dar foarte puține persoane ajung să fie pedepsite și de aceea avem nevoie de structuri specializate”, a declarat senatorul USR Allen Coliban.

„Noi propunem înființarea unei noi direcții specializate în cadrul Parchetului General, pe modelul DIICOT, pentru că există o incidență foarte mare a infracțiunilor de mediu. După traficul de droguri, traficul de persoane și traficul de arme, pe locul patru în lume se înregistrează infracțiuni care aduc atingere mediului înconjurător, fie că vorbim de poluarea apelor, poluarea solului, fie de tăierea ilegală a pădurilor și braconaj, care a dus chiar la dispariția unor specii. Este esențial să avem o astfel de structură având în vedere și situația cu care ne confruntăm în București și în întreaga țară. Avem nevoie de procurori specializați care să lucreze în echipe mixte alături de specialiști de mediu, angajați ai Gărzilor de Mediu și Poliție”, a explicat și senatorul USR George Dircă.

„Acestă structură va da un raport anual în fața ministrului Justiției și a Consiliului Superior al Magistraturii în care să spună exact câte cazuri a avut și câte a rezolvat. Acest raport va fi înaintat Parlamentului și vom vedea cu toții care sunt rezultatele”, a precizat la rândul său deputatul USR Stelian Ion.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. USR intelege ca Garda de Mediu e o institutie inutila, plina de slugi PSD, care doar ia spagi de la poluatori.

 2. Infiintarea de institutii paralele este o practica paguboasa…

 3. ca si cand de legi si autoritati suplimentare de ancheta avem nevoie in tara asta.
  Avem nevoie ca autoritatile actuale sa-si faca treaba serios iar legile doar imbunatatite acolo unde este cazul.

 4. Respect! Legi mai aspre pentru cei care distrug mediul.

 5. In aparenta o idee buna. In realitate, problematica mediuluie este foarte complexa, iar o structura gen DIICOT nu va putea functiona fara ca celelalte institutii sa functioneze. Este in realitate nevoie de o resetare a Statului si Societatii Romanesti, si asta implica revenirea la Valorile Originale a Romaniei ca stat, si la reperele acesteia, asa cum au fost formulate si dezvoltate la Iasi. Si pentru a avea reperele istorice, culturale si morale corecte, Resetarea implica inclusiv mutarea institutiilor Statului Roman in matricea culturala a orasului Iasi. Cu asta trebuie inceput: (1) decizia de mutare (revenire) a capitalei acolo unde ii este locul. Si (2) trebuie continuat cu re-definirea (regandirea, reducerea si eficientizarea prin gandire de secol 21 si tehnologizare a infrastructurii si logisticii) in timpul procesului de mutare. Cu alte cuvinte, ce inceteaza sa functioneze in Bucuresti sa fie una, si ce incepe sa functioneze in Iasi la nivelul fiecarei componente a administratiei Nationale sa fie altceva.

 6. Nu trebuie sa inventam roata si apa calda. Padurarii trebuie sprijiniti cu jandarmi si vanatori de munte. Numai cu armata se poate stopa dezastrul. Evident, daca se si doreste asta……

 7. Astia de la USR m-au albit si la subbrat.
  Nu cu intarirea controalelor se rezolva situatia fratilor.Ce facem? Angajam alti frecatori de menta? Avem din astia ca mai dam si la altii.
  Trebuie lucrat la baza.
  Memorandum urgent cu UE ca din 2021 sa fie interzis exportul de busteni pentru 10 ani(din 2020 nu se poate pentru ca exista contracte comerciale)
  Cheresteaua exportata sa fie controlata la sange in vama, fiecare companie sa raspunda cat au avut licenta de recoltare si cat exporta.
  Atentie mare la esente. Aici sant mari excrocherii. Se declara plop sau brad si in realitate este cherestea din esente tari foarte valoroase fag si stejar.
  Digitalizarea a tot ce tine de lemn, transport, export. Fiecare firma care are obiect de lucru lemnul cu pagina ei.
  Cat a avut licenta sa recolteze, cat a recoltat,cat a vandut in tara,cat vrea sa exporte.
  Cu gunoiul iar o aiureala.La groapa de gunoi,punct terminus,nu mai poti schimba nimic.
  Trebuie plecat de la colectarea selectiva.
  Ce este cel mai nociv pentru mediu?Plasticul si cauciucul.
  Si cocalarul de la etajul X din Berceni sau Pantelimon poate dimineata cand pleaca la job sau la piata sa coboare cu saculetul de deseuri din plastic sa-l puna intr-un container special.
  Langa containerul pentru plastic poate sa fie si un tanculet mic pentru ulei ars.Torni uleiul in tank si arunci sticla la plastic.
  Pe urma trecem la faza doi cu containerul pentru sticla,hartie,metal.
  Sa nu ma credeti idealist. Nici in occident nu a fost usor pentru ca nici acolo nu sant toti educati.
  A fost deajuns ,sub amenintarea unor amenzi uriase, firmele de colectare sa refuze ridicarea gunoiului neselectat.
  Cand stai cu fundul in sus,doua -trei ore, sa-ti selectezi gunoiul ai invatat perfect ce inseamna colectare selectiva.
  Cam asta este o strategie pe care o astept. Asta cu controalele masaj la picior de lemn.

  • Vise! Ceea ce propui tu este o utopie! Aici, cu populimea involuata din gene, tu nu ai cum sa ceri asa ceva! Nu tine! Poate peste vreo 200 de ani mai sau inca nu traiesti in Romania! Educatie…mai intai si apoi pretentiile astea de printese zbarcite!

 8. In sfarsit o da pe fata usereu’ satanist si recunoaste ca raul facut de guvernul satanist securistoid ciolos, este iremediabil! Felicitari, chiar si asa in al 13 lea ceas!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.