G4Media.ro

Ursula von der Leyen vorbeşte despre discriminare împotriva femeilor după scandalul ‘Sofagate’:…

Ursula von der Leyen vorbeşte despre discriminare împotriva femeilor după scandalul ‘Sofagate’: „M-am simţit rănită şi lăsată singură”

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut luni o pledoarie pentru egalitatea de gen şi a descris unele dintre dificultăţile cu care s-a confruntat în cariera sa, în cadrul unui discurs în Parlamentul European, relatează dpa.

Comentariile sale intervin la trei săptămâni după o întâlnire a liderilor UE cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, cu prilejul căreia s-a produs incidentul supranumit „sofagate”.

Erdogan i-a găzduit pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi pe Ursula von der Leyen dar au fost asigurate numai două scaune, iar lidera executivului comunitar a fost nevoită să se aşeze pe o canapea din apropiere.

Von der Leyen a spus că din cauză că este femeie, ea nu a fost tratată în conformitate cu statutul său de preşedintă a Comisiei Europene.

„M-am simţit rănită şi lăsată singură, ca femeie şi ca europeană. Asta arată cât de departe trebuie să mergem pentru ca femeile să fie tratate egal”, a mărturisit ea.

Ea a spus că s-a simţit privilegiată pentru că a fost capabilă să răspundă acestei situaţii, spre deosebire de milioane de femei care nu pot face acest lucru.

Mii de incidente mult mai grave trec neobservate în fiecare zi, a spus von der Leyen.

Convenţia de la Istanbul pentru protecţie femeilor este un instrument important pentru a ne asigura că astfel de poveşti nu rămân nespuse, a spus ea, adăugând că retragerea Turciei este un „semnal teribil”.

De asemenea, este inacceptabil că unele state UE nu au ratificat încă tratatul, a spus ea, în timp ce altele se gândesc să se retragă.

„Violenţa împotriva femeilor şi copiilor este o infracţiune şi trebuie să o tratăm ca pe o infracţiune”, a mai spus ea.

Adresându-se Turciei, ea a spus că respectarea drepturilor femeilor este o precondiţie importantă pentru reluarea dialogului şi extinderea programelor comune.

Continuarea detensionării în Mediterana de Est şi respectarea verdictelor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) sunt alte condiţii, a precizat von der Leyen.

„Acestea sunt condiţiile noastre pentru aprofundarea cooperării economice cu Turcia”, a afirmat preşedinta Comisiei Europene.

Clarles Michel între timp a vorbit public despre regretul său privind acest incident şi şi-a exprimat sprijinul său neclintit pentru drepturile femeilor, notează dpa.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. Tot nu doreste sa isi inteleaga rolul, aceasta doamna. Poate sa faca inca zeci de declarații, la internațional, in rolul protocolar, in prezenta președintelui Consiliului, ea va fi intotdeauna n°4, el fiind n°2.
  Niciodata nu va fi n°2. Pentru a fi, va trebui sa se prezinte la alegerile pentru postul de presedinte al Consiliului.

 2. Ca sa fiu si mai clar: in protocol nu exista discriminare. Nici pozitivă nici negativă. Nu exista femeie sau bărbat. Exista funcția. Atat.

  Cei care primesc (gazdele) sunt n°1 și n°3 (de ex presedinte și prim ministru)
  Cei care vizitează (oaspeții) sunt n°2 și n°4 (de ex președinte și prim ministru)

  Madame VD Leyen, bate campii. I s-a explicat deja care ii este rolul și locul (la internațional) Se preface in continuare ca nu a inteles și continua victimizarea. Păcat 🙁

  • uita-te la alte intalniri din perioada juncker – tusk cu erdogan. o sa vezi ca cei doi oficiali europeni beneficiaza de tratament egal. ce s-a schimbat intre timp? cine i-a explicat? gigeii anonimi de pe fb? protocoalele ue sunt foarte clare, nu exista diferenta de tratament intre cele doua functii

  • Exact exista diferente si Me VD Leyen le stia perfect. Diferentele sunt la international. C Juncker a declarat chiar el, ca același lucru s-a intamplat de mai multe ori, însoțindu-l-l pe D Tusk.
   Ca VD Leyen sa fi beneficiat de privilegiul (exact un privilegiu) de a fi asezata langa cei doi, ar fi trebuit ca M C Michel sa o fi cerut expres. Or el nu a facut-o, exact datorita tensiunilor dintre el si ea: ea incearca din momentul punerii in funcite, sa intervina in politica externa a UE.

   Me VD Leyen nu are acest drept, Comisia nu are acces la politica externa a Uniunii, ci doar la cea interna.
   La international, nu exista decat un singur si unic reprezentant al sefilor de stat ai Uniunii: Presedintele Consiliului.
   Citiți articolul 50 al Tratatului, unde sunt foarte clar definite rolurile:
   -Predesintele Consiliului = internațional
   -Presedinta Comisiei = intern

   Protocolul este foarte strict. El este intocmit inainte de întrunire, ambele delegații pun la punct tot protocolul: locuri, ordinea discursurilor, a semnaturilor, absolut totul.

   Cat despre „gigel de pe internet”, va mulțumesc. Sunt diplomat de profesie și nu am decat 40 de ani de diplomatie pe tot globul, avand privilegiul și onoarea de a fi reprezentantul tarii mele, Franța.

  • @EL

   Copile, nu da lecții de drept constituțional european dacă nu ai habar. Citește Articolul 17 TUE și cei vedea că Comisia are rol în Reprezentare externă a Uniunii. Sunt 3 actori în acțiunea externă, Președintele Comisiei Europene (în ce privește competența Uniunii) și Înaltul Reprezenta (rang ministerial) și Președintele Consiliului European-(rang de șef de stat/guvern) în ce privește Politica Externă de Securitate Comună). Dacă se discuta atât PESC cât și competențe ale Uniunii, ambii, atât președintele Comisiei car și Președintele Consiliului European reprezintă Uniunea conform Tratatelor (nici măcar nu știi că sunt 2), cum este deja practica din 2007 și la întâlnirile G8, acum G7.

   Aici nu e vorba de protocol ci e vorba despre reprezentare. Țara lui Moromete expert în toate.

  • @dan Omul de mai sus, “el”, ti-a explicat frumos si pe intelesul tuturor, de ce dai cu copita?

 3. Din păcate doamna V d leyen nu realizează nici acum penibilul situației. Fără a o jigni da dovada de prostie.
  Dacă s-ar fi simțit jignita putea sa părăsească întâlnirea (bineînțeles împreună cu cealaltă paiata, Michel). De fapt cel care a jignit-o a fost Charles michel.
  Groaznic viitorul uniunii europene cu aceasta veorica dancila germana în frunte…

 4. Muierea asta mai bine ar merge si ar creste un copil/nepot

 5. Îmi pare rau că nu i-a dat Erdogan și o tigaie sa o trimită la bucătărie!

 6. aiureli. violenta impotriva oricui e o infractiune, nu doar impotriva femeilor, copiilor, negrilor sau homosexualilor. atat timp cat apare discriminare intre oameni, belemeu mai important decat vietile albilor, drepturile homosexualilor mai importante decat drepturile heterosexualilor sau drepturile femeilor mai importante decat drepturile barbatilor, nu va fi pace in lume.

  minoritarii incearca in permanenta sa ii faca pe majoritari sa se comporte ca si cum toti ar fi minoritari. nu merge asa.

  veti vedea la urmatoarele alegeri cand extrema dreapta va veni la putere in olanda, austria, franta, germania si treptat si in alte tari. o sa va intrebati cum de s-a intamplat asa ceva? raspunsul e chiar in perioada pe care o traim.

  • Nene Hans, femeile nu sunt minoritate. Și nici minoritare. Suntem cam 55-60% din populația globală. Așa că plimbă ursul la altă masă.

 7. Comunicare politica de la China Bak………

 8. Comunicare politica de la China Bak………Mercedes in 2000, ambasada Chinei.

 9. ursula asta e un fel de greta.
  pacat ca nu i-au dat turcii si un teanc de reviste pentru femei, atunci cind a fost pusa la locul ei, pe sofa.

 10. @ el
  La data producerii acestui eveniment am postat următorul mesaj , pe care îl susțin și acum: Doi idioți și o doamnă ! Atît.
  Dle diplomat , tot respectul pentru cariera diplomatică a dvs. Fiind de virste apropiate , îmi permit să vă spun: tehnic probabil puteți avea dreptate, deși am mari îndoieli. Uman , diplomația , cel puțin cea interbelica , nu și-ar fi putut permite o asemenea abordare . Gazda evenimentului trebuia să aibă suficientă prezenta de spirit sa nu pună în dificultate o femeie . Aceasta nu are rangul unu sau doi ! Bunul simț și bunele maniere trebuiau să primeze .
  Faptul că dvs ați făcut acest serviciu , ca și mine in cu totul alt domeniu, pe timpul comunismului, ne-a formalizat și știrbit latura umana . Poziționarea dvs in apropierea misoginismului va descalifica uman . Dna Ana v-a atras atenția asupra aceștui aspect , nu asupra carierei ! Aducerea în discuție va acorda o nota și mai mică pt lungile disertații . Dle @el , trăim în secolul care nu mai permite derapaj de la asemenea comportamente . I-am etichetat „idioți” nu neapărat pt faptul că nu au asigurat un loc unei femei , ci pt faptul că că au fost total lipsiți de bun simț când s-au așezat pe canapea , înaintea unei doamne !

  • @nik
   Doi idioti si o doamna?
   Sunt convins ca @el are dreptate, am studiat protocolul institutional si stiu ce inseamna rangul. Dovada ca s-a respectat protocolul e faptul ca la Ankara erau 2 scaune si 2 canapele. Sefii de stat pe scaune, diplomatii de rang 2, pe canapele: von der Leyen pe una, ministrul turc de externe, in oglinda, pe alta. Protocolul nu are nimic cu curtoazia, ci cu precaderea, adica rangul.

  • Mai Nic….poate doamna se identifica la momentul respectiv cu un ficus. Cine stie….

 11. @el ți-e și lui izmail sa vo 🙃 bage la fund, chiar dacă este prohibiție!

 12. Ei ce să-ți spun ! Asta e grija ei cea mai mare nu vaccinurile. Americanii și englezii ne-au umilit pe toți și pe ea o freacă grija ca n-au asezat- o turcii in jilț.

 13. Rusinos, felul in care reactioneaza o parte din barbatii din aceasta tara. Denota carente in educatie si mai multe probleme psihice (complexe de inferioritate, impulsuri reprimate, tendinte de tip narcisist, etc). Lipsesc de asemenea cei sapte ani de acasa, precum si bunul simt… Rusinos.

  • da, foarte ciudat cum il aplauda toti pe erdogan, care brusc nu mai e un dictator si un musulman nenorocit, ci un baiat grozav care a trimis o femeie la cratita. ti se face sila, mai ales ca aceeasi gigei se dau mari crestini in alte situatii.