G4Media.ro

UPDATE Un soldat american, reţinut în Coreea de Nord, după ce a…

Sursa foto: Unsplash/ Micha Brändli

UPDATE Un soldat american, reţinut în Coreea de Nord, după ce a trecut granița fără autorizație

Un cetăţean american a fost reţinut în Coreea de Nord după ce a trecut graniţa fără autorizaţie, a anunţat marţi un organism al ONU, relatează BBC, citată de News.ro.

UPDATE 18:03 Cetățeanul american care a trecut în Coreea de Nord este soldatul Travis King, au declarat oficiali pentru CBS News, citat de BBC.

Un oficial a declarat pentru CBS că soldatul era escortat în afara țării din motive disciplinare și a trecut de securitatea aeroportului, dar a reușit să iasă din terminal înainte de a se alătura unui tur de frontieră.

O a treia sursă, un oficial din domeniul apărării, a declarat ulterior pentru CBS că soldatul a trecut „intenționat” granița. Motivația sa rămâne neclară.

Oficialii așteaptă să confirme identitatea sa până când rudele sale apropiate vor fi notificate că este deținut de Coreea de Nord,  notează CNN.

Știrea inițială

„Un cetăţean american aflat într-un turneu de orientare în zona de securitate comună (JSA) a traversat, fără autorizaţie, linia de demarcaţie militară în Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC). Credem că acesta se află în prezent în custodia RPDC şi lucrăm cu omologii noştri din KPA (Armata Populară a Coreei de Nord – n.r.) pentru a rezolva acest incident”, a transmis Comandamentul Naţiunilor Unite care operează în Zona Demilitarizată şi zona de securitate comună.

Zona demilitarizată (DMZ) separă cele două Corei, iar graniţa sa este una dintre cele mai puternic fortificate zone din lume. Este plină de mine antipersonal, înconjurată de garduri electrice şi de sârmă ghimpată, iar camerele de supraveghere şi gărzile înarmate sunt teoretic în alertă 24 de ore din 24, menţionează BBC.

Cotidianul sud-coreean Dong-a Ilbo, care citează armata sud-coreeană, a identificat persoana în cauză ca fiind Travis King, un soldat al armatei americane cu gradul de soldat de clasa a doua, menţionează Reuters, care precizează că nu a putut verifica deocamdsată identitatea persoanei menţionate.

În recomandările sale de călătorie, Departamentul de Stat al SUA interzice cetăţenilor americani să intre în Coreea de Nord „din cauza riscului serios şi continuu de arestare şi detenţie pe termen lung a cetăţenilor americani”.

Interdicţia a fost pusă în aplicare după ce studentul american Otto Warmbier a fost reţinut de autorităţile nord-coreene în timp ce se afla într-un turneu în această ţară în 2015. El a fost arestat după ce a furat un afiş de propagandă. A murit în 2017, la câteva zile după ce a fost eliberat din închisoare şi s-a întors în Statele Unite în comă.

Zeci de persoane fug din Coreea de Nord în fiecare an, dar dezertările peste zona demilitarizată sunt extrem de periculoase şi rare. În prezent, şase sud-coreeni se află în custodie în Coreea de Nord, precizează BBC.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...