G4Media.ro

UPDATE Medicii Cornel Petreanu și Cristian Paleru au fost arestați preventiv în…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

UPDATE Medicii Cornel Petreanu și Cristian Paleru au fost arestați preventiv în dosarul de mită pentru operații de la „Marius Nasta”/ Alți șase puși sub control judiciar

UPDATE Ora 21:00 Tribunalul Bucureşti a dispus joi arestarea preventivă a medicului Cornel Petreanu de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, acuzat că primea mită de la pacienţi, conform Agerpres.ro.

UPDATE Ora 18.00: Tribunalul București a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a chirurgului Cristian Paleru, potrivit surselor G4Media.ro.

Procurorii cer arestarea preventivă și pentru al doilea medic reținut.

UPDATE Ora 16.05: Ministerul Public a anunțat, joi, într-un comunicat de presă, că doi medici au fost reținuți și se propune instanței instituirea arestului preventiv pentru 30 de zile, iar pentru șase inculpați s-a dispus control judiciar. De asemenea, a fost instituit sechestru pe bunuri mobile și imobile, pe conturi bancare și pe sume de bani găsite la percheziții.

Comunicatul Ministerului Public:

La datele de 20.09.2023 și 21.09.2023, în cele două cauze penale în care se efectuează cercetări cu privire la comiterea de infracțiuni de corupție de către medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu constând în efectuarea controalelor pre și postoperatorii și realizarea intervențiilor chirurgicale, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar cu privire la un număr de 6 inculpați, cercetați pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită.

Totodată, la data de 21.09.2023, cu privire la alți doi inculpați, medici în cadrul instituției menționate, cercetați pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată, față de care s-a dispus anterior măsura reținerii pe o durată de 24 de ore, cauza a fost înaintată Tribunalului București cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile.

Întrucât, în urma efectuării investigațiilor financiare, au rezultat diferențe semnificative între veniturile licite și bunurile dobândite în ultimii 5 ani de către unii dintre medicii vizați de cercetări, în cauză au fost emise ordonanțe de instituire a măsurilor asigurătorii în vederea confiscării speciale și a confiscării extinse, asupra bunurilor deținute de un număr de 4 inculpați.

Astfel, în principal, cu privire la un inculpat s-a instituit măsura sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor mobile sau imobile și poprirea sumelor aflate în conturile bancare, până la concurența sumelor de 2.355.913,96 lei, 74.943 euro, 21.300 dolari, 2.120 franci elveţieni și 100 lire sterline.

Față de al doilea inculpat s-a instituit măsura sechestrului asupra sumelor de 1.080 euro, 9.130 lei, 338 dolari și 1.150 de franci elveţieni, ridicate în urma efectuării percheziției domiciliare. A fost dispusă, de asemenea, indisponibilizarea bunurilor mobile și imobile și poprirea cu privire la sumele aflate în conturile bancare până la concurenţa sumei de 850.292 lei.

Cu privire la al treilea inculpat s-a dispus măsura sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor mobile sau imobile și poprirea sumelor aflate în conturile bancare, până la concurenţa sumei de 363.310,63 lei.

Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi de Direcţia Generală Anticorupție.

Precizăm faptul că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Știrea inițială: Patru medici au fost reținuți și alți patru puși sub control judiciar în dosarul de mită pentru operații de la „Marius Nasta”, conform informațiilor G4Media. Printre cei reținuți se află și chirurgul Cristian Paleru.

La sediul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” au avut loc, miercuri dimineață, percheziții, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Conform procurorilor, pe parcursul anilor 2022 – 2023, mai mulţi medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Bucureşti au primit, în mod repetat, diverse sume de bani şi bunuri de la diferiți pacienți ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu (efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervențiilor chirurgicale).

Au fost efectuate investigații financiare, din care au rezultat diferențe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizați de cercetări.

Anchetatorii au găsit 50.000 de euro acasă la unul dintre doctorii suspectați că cereau mită, au declarat pentru G4Media surse judiciare

Ancheta îi vizează pe doi chirurgi care ar fi pretins sume de bani pentru intervenții chirurgicale toracice, au precizat surse judiciare.

De asemenea, sunt cercetați și trei medici anesteziști, trei medici rezidenți si un medic specialist.

Sumele pretinse și primite ar fi fost împărțite între acești medici, potrivit acelorași surse.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Este o Comedie Trista a conduicerii spitalului in a mazili medicii nesupusi. E simplu. Tovarasha Mahler NIMIC a spus pana azi 21 septembrie. Stie de ce.

  • @Wright Man – Comedie, necomedie, ti se pare tie ca medicii aia sunt curati ca lacrima? Io zic ca o retinere nu se face fara niste dovezi clare.

  • @Kafka
   excllus sa fie curati ! problema este ca DUamna Mahler scapa de concurenta. Tu crezi ca DUamna Mahler este curata ?

  • @Wright Man si @Kafka
   Politia ar putea retine in fiecare din cele 365 de zile ale anului medici care iau mita. Parerea mea e ca, pt ca subiectul Pascu frigea prea tare si tinea fierbinte discutia despre politistii sus-pusi care tin de sase nu doar copiilor de beizadele consumatori de droguri de mare risc cat si celor care ii aprovizioneaza si aprovizioneaza piata cu astfel de droguri s-a activat planul B, acela cu descoperirea dealerilor puberi si a consumatorilor de HHC (substante aflate la liber, neinterzise, nereglementate) si apoi a planului C, respectiv starpirea focarelor de mituiti de la Marius Nasta.
   Pe cine vor ei sa pacaleasca?!

  • deci tu ai ceva cu madam mahler, nu e prima oara cand invoci acest „scapat de concurenta”. pana una alta, ea nu a conditionat operatii de spaga, aia au facut-o. de ce as lasa niste spagari sa conduca un spital? ca sa fure si din proiecte?

 2. Eroii noștri
  Ăștia care nu protestau niciodată
  Oare de ce?

 3. Deci avem asa, salariu la marius nasta 15k lei. 2 dintre ei profesori universitari deci salarii si de la carol davila. probabil minim pe economie ca asa sunt platiti profesorii universitari.
  Si baietii astia nu operau oameni daca nu dadeau spaga – ca asa a iesit povestea la iveala-. Pai asemenea indivizi nu ar mai trebui sa aiba vreodata legatura cu domeniul, nu sa se intoarca inapoi si peste vreo 7 ani, cand se prescriu faptele, sa faca pe nevinovatii. Boala romaniei ( cu r mic, stie ea de ce.)

 4. Mafia politică îi ține pe medici atât la stat cât și în privat, concomitent, iar mulți dintre medici sunt membrii în conducerile politrucilor, în haitele care decid și fură din bugetele naționale anuale.