G4Media.ro

UPDATE Cine e George Alexandru Ivan, reținut de DNA în dosarul cu…

Foto: Agerpres / Cristian Nistor

UPDATE Cine e George Alexandru Ivan, reținut de DNA în dosarul cu mită 22 milioane euro la Aeroportul Otopeni: Angajat după un concurs pe care Curtea de Conturi l-a considerat măsluit

Una dintre cele patru persoane reținute miercuri de DNA în dosarul mitei de 22 milioane euro pentru duty-free-urile din Aeroportul Otopeni este George Alexandru Ivan, fost director general al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB). El e acuzat de trafic de influență. Ivan a fost angajat în compania de stat după un concurs anchetat de Curtea de Conturi. El a fost promovat de Bogdan Mîndrescu, influent secretar de stat în Ministerul Transporturilor, dar relațiile dintre ei s-ar fi răcit în ultimii ani, potrivit surselor G4Media.

  • Update: Bogdan Mîndrescu a făcut următoarele precizări: ”Condamn orice asociere a persoanei mele cu persoana pe care o invocați dumneavoastră în articolul publicat astăzi și menționez că nu am mai păstrat nici un fel de legătură cu persoana respectivă, după ce am părăsit funcția de director general al Companiei Naționale Aeroporturi București. Precizez că, indiferent de funcția pe care am deținut-o, am avut deschidere și am răspuns de fiecare dată când a fost posibil oricărei solicitări din partea reprezentanților mass-media”.

Procurorii DNA îl acuză pe George Alexandru Ivan că ar fi cerut mită de 22 de milioane de euro de la doi oameni de afaceri ”lăsând să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni”.

Cum a ajuns Ivan să lucreze la aeroport

Un raport al Curții de Conturi, dezvăluit în exclusivitate de jurnalista Cristina Sbîrn pe G4Media în noiembrie 2019, arătă că în perioada 2017-2018 angajările și promovările în cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) s-au făcut netransparent și fără să existe criterii de selecție clare. Unul dintre cazurile analizate de Curtea de Conturi a fost cel al lui Alexandru Ivan, care ajunsese în 2019 chiar director general.

Potrivit experților de la Curtea de Conturi, pentru ca acesta să devină angajat al CNAB, în decembrie 2017 a fost creat un post special pentru el și a fost organizat în doar câteva zile un concurs pe repede înainte la care doar el a participat. Pe 15 decembrie 2017 postul a fost declarat vacant, iar pe 18 decembrie s-a publicat pe site-ul CNAB, la secțiunea Cariere, anunțul privind organizarea unui concurs extern pentru ocuparea respectivei funcții. Concursul urma să fie susținut pe 22 decembrie, cu 3 zile înainte de Crăciun.

Curtea de Conturi a mai arătat în raport că pe 5 ianuarie 2018, directorul general al CNAB, Bogdan Mîndrescu, „emite decizia de numire temporară a lui George Alexandru Ivan pe o durată de 120 de zile pentru funcția de Director la Direcția Comercial, Achiziții și Relații Internaționale”. Cu alte cuvinte acesta a fost numit pe postul pe care îl ocupase inițial prin detașare.

Concluzia Curții de Conturi este foarte clară: postul de referent de specialitate la serviciul managementul calității „a fost creat și declarat vacant în scopul ocupării de către persoana detașată, singurul participant la concurs. Ulterior încadrării în funcție, entitatea nu a demonstrat utilitatea vacantării acestui post, persoana încadrată în funcție fiind numită încă din prima zi de la angajare pe o funcție de conducere la o altă structură organizatorică”.

Abonat la funcții la stat

În martie 2018 George Alexandru Ivan a părăsit Aeroportul Otopeni pentru a merge director comercial la Radet. A revenit, însă, în CNAB în martie 2019, iar o lună mai târziu a fost numit director general.

El a mai fost angajat în conducerea executivă sau consiliile de administrație al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ElectricaServ, Electricitate CFR SA, CNAB și Radet.

În ultima sa declarație de avere, George Alexandru Ivan a declarat că a primit cadou 240.000 de lei de la Ionel și Anca Ivan, iar soția sa a primit cadou 28.000 de euro și 20.000 de lei de la Elena Tărășilă. Soția sa, Georgiana-Adriana Ivan, lucrează la Transgaz, altă companie cu capital majoritar de stat.

Cine e Bogdan Mîndrescu, cel care l-a propulsat în premieră șef la Compania Națională Aeroporturi

Raportul Curții de Conturi citat mai devreme arată că George Alexandru Ivan a fost angajat în CNAB prin concursul măsluit, urmând ca prima zi de lucru în noua calitate să fie 5 ianuarie 2018. Același raport spune, însă, că fix pe 5 ianuarie, directorul general al CNAB, Bogdan Mîndrescu, „emite decizia de numire temporară a acestuia pe o durată de 120 de zile pentru funcția de Director la Direcția Comercial, Achiziții și Relații Internaționale”.

Bogdan Mîndrescu e cel care l-a propulsat pe Ivan în funcție de conducere imediat ce a ajuns în compania cu capital de stat. Mîndrescu e acum secretar de stat în Ministerul Transporturilor și, potrivit surselor G4Media, e considerat ”eminența cenușie” a ministerului condus de Sorin Grindeanu.

Mîndrescu a fost la rândul lui promovat de ex-ministrul Răzvan Cuc în funcții de conducere la companii din subordinea Ministerului Transporturilor (vicepreședintele Consiliului de Administrație, președinte, director general la Compania Aeroporturi, membru în CA al RAR).

Originar din Buzău, Bogdan Mîndrescu e considerat unul dintre cei mai influenți demnitari din Ministerul Transporturilor. El are în subordine domeniul aviației.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ce frumos se învârt băieții ăștia, nunai în conduceri la stat! Dacă au învățat carte, au parte!

  2. Domnul Bogdan Mîndrescu pare ca este combinatorul! De fapt asa este foarte probabil in muuulte ministere, combinatorii sunt din esaloanele doi si trei! Se chimba ministrii, guvernari, valuri de alegeri, COMBINATORII SUNT ACEIASI! Poate sa arati si nous CVurile domnilor Mandrescu si Ivan. Si ca o curiozitate, vad ca domnul Ivan este destul de tanar, poate este interesant sa vedem cu ce se ocupap familia domniei sale!?