G4Media.ro

Uniunea Europeană va aloca fonduri mai mari pentru lansări de rachete, sateliţi…

sursa foto: Facebook/ ESA - European Space Agency

Uniunea Europeană va aloca fonduri mai mari pentru lansări de rachete, sateliţi şi explorarea spaţiului

Uniunea Europeană va aloca fonduri mai mari pentru lansări de rachete, sateliţi de comunicaţii şi exploarea spaţiului pentru a continua succesele deseori necunoscute în domeniul spaţial şi pentru a ţine pasul cu ambiţiile americane şi chineze, a declarat duminică comisarul Thierry Breton, transmite Reuters, citată de News.ro.

Pe parcursul ultimelor decenii, Europa a încercat să construiască un acces independent la spaţiu faţă de pionierii SUA şi Rusia, cu succese precum rachetele Ariane sau sistemul de sateliţi pentru navigaţie Galileo, care rivalizează cu sistemul american GPS.

Dar apariţia recentă a concurentului american SpaceX şi a rachetelor reutilizabile ale acestuia, precum şi progresele rapide realizate de China, inclusiv prima aselenizare pe faţa îndepărtată a lunii, anul trecut, urgentează ambiţiile europene.

“Spaţiul este unul dintre punctele forte ale Europei şi ne alocăm mujloacele pentru a accelera activităţile”, a afirmat într-un interviu Breton, ale cărui atribuţii includ sectorul spaţial.

Breton, fostul director la companiei franceze de IT Atos, a spus că pentru prima oară bugetul UE va fi utilizat pentru susţinerea noilor tehnologii de lansare a rachetelor, inclusiv a unora reutilizabile.

UE va semna pentru prima oară un acord de 1 miliard de euro cu compania Arianespace, căreia îi va asigura o vizibilitate mai mare, în schimbul creşterii inovaţiilor.

“SpaceX a redefinit standardele lansărilor, aşa că Ariane 6 este un pas necesar, dar nu şi obiectivul final: trebuie să începem să ne gândim la Ariane 7”, a spus Breton.

Breton speră că Executivul UE va aloca 16 miliarde de euro pentru spaţiu în viitorul buget şi a spus că va propune un Fond European pentru Spaţiu, de 1 miliard de euro, pentru susţinerea startupurilor. Comisarul mai doreşte să lanseze o competiţie pentru a oferi startupurilor acces liber la sateliţi şi lansări, pentru a stimula inovaţiile.

Pentru sistemul de sateliţi de navigaţie Galileo, Breton a arătat că va devansa din 2027 în 2024 lansarea unei noi generaţii de sateliţi, ”cei mai moderni din lume”, care pot interacţiona unii cu alţii şi oferi un semnal mai precis.

Breton vrea lansarea unui nou sistem de sateliţi care poate asigura accesul la internet de mare viteză pentru toţi europenii şi începerea lucrărilor la un sistem de Management al Traficului în Spaţiu, pentru evitarea coliziunilor care devin mult mai probabile din cauza creşterii numărului de sateliţi.

sursa foto: Facebook/ ESA – European Space Agency

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Poate in 20 de ani. Pana atunci SUA si China vor avea deja baze pe Luna si Marte unde vor cultiva porumb.

  2. Nu o sa mai trimita oameni in spatiu, mai degraba caței si pisici.

  3. Satelitii vor fi construiti si lansati de inginerii sirieni si pakistanezi din Germanica, aia care nu se pot apleca dupa SPARANGHEL.