G4Media.ro

Uniunea Europeană ia in calcul constituirea unui „fond fiduciar” pentru a susține…

Sursa foto: European Parliament

Uniunea Europeană ia in calcul constituirea unui „fond fiduciar” pentru a susține Ucraina și a ajuta la reconstruirea țării după războiul declanșat de Rusia

Liderii statelor Uniunii Europene au în vedere constituirea unui ”fond fiduciar” pentru a susţine Ucraina şi a ajuta la reconstrucţia aceste ţări după războiul declanşat de Rusia, potrivit unui proiect consultat marţi de AFP, citată de Agerpres.

Şefii de stat şi de guvern ai ţărilor UE se întâlnesc joi la Bruxelles pentru un summit de două zile dedicat consecinţelor invaziei ruse în Ucraina.

”Având în vedere distrugerile şi pierderile enorme suferite de Ucraina în urma agresiunii militare a Rusiei, Uniunea Europeană este determinată să susţină guvernul ucrainean pentru a răspunde nevoilor sale imediate şi, odată ce agresiunea rusă va fi încetat, pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice”, se arată în proiectul cu concluzii al summitului european.

”În acest scop, Consiliul European convine să fie creat un fond fiduciar de solidaritate cu Ucraina şi solicită ca pregătirile să înceapă fără întârziere”, indică documentul, fără a oferi detalii despre modul de constituire şi funcţionare a fondului.

Conform aceluiaşi proiect, este solicitată şi organizarea unei ”conferinţe internaţionale pentru strângerea de fonduri în cadrul Fondului fiduciar de solidaritate cu Ucraina”.

Iniţiativa a fost anunţată iniţial vineri de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Acest fond ”ar contribui la furnizarea de servicii de bază şi ar răspunde nevoilor imediate ale cetăţenilor” ucraineni şi de asemenea ”ar oferi lichidităţi pentru susţinerea continuă a autorităţilor şi, pe termen mai lung, ar servi drept coloană vertebrală a reconstrucţiei” Ucrainei, a argumentat preşedintele Consiliului European.

UE a alocat deja 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta autorităţile ucrainene în faţa asaltului trupelor ruse, plus încă un miliard de euro pentru achiziţionarea de arme destinate Ucrainei.

Sursa foto: European Parliament

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

  1. Si chitanta cand o trimitem la Zelenskyy?!?! El ne injura si noi ii luam si pusti si ii dam si bani de benzina…si doi…sa platim noi ce distruge Rusia?!?!

  2. A8, A…Infracstructura…refugiatii nostri mai saraci de o mie de ori ca altii…sanatate si virtute.

  3. Un plan Marshall pentru reconstruirea Ucrainei este extrem de important nu numai pentru moralul celor care isi vad acum tara distrusa de razboi, dar si pentru solidaritatea Europei cu Ucraina.
    Asa ceva a lipsit dupa razboiul sovieticilor cu afganii si de aceea au apărut si s-au copt resentimente in Afganistan contra americanilor.

  4. Pe noi cu ce ne-ati ajutat? Pana am intrat in UE am fost tratati ca ultimii oameni, ba ca nu respectam nu stiu ce reguli inventate ad-hoc, ba ca avem coruptie. Acum in Schengen a fel. Ce aveti fratilor cu UKR, de ii iubiti atat? Nu se vede coruptia de acolo??? Nu au legislatie de niciun fel asemanatoare cu a UE.
    Ii sprijinim in lupta impotriva rusilor dar deja se exagereaza.

  5. Le-au sticlit ochii la valizele cu euroii din valize iesiti pe lavami!!!crezi ca le dau degeaba!??ii iau inapoi insutit!dar,doar unii,nu toti!!!