G4Media.ro

Ungaria va majora salariul minim cu 15%/ Inflația a depășit 25% la…

sursa foto: Pixabay

Ungaria va majora salariul minim cu 15%/ Inflația a depășit 25% la începutul anului

Guvernul Ungariei va majora de luna viitoare salariul minim cu 15%, la 266.800 forinţi (709 euro), în timp ce în cazul absolvenţilor de studii superioare salariul minim crește cu 10%, la 326.000 forinţi, a anunţat joi ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy, după finalizarea acordului între Guvern, angajatori şi angajaţi, transmite MTI, citată de Agerpres.

Marton Nagy a făcut apel la eforturi suplimentare pentru prezervarea valorii reale a salariilor în 2024 şi a cerut tuturor firmelor să implementeze noi majorări salariale, în linie cu poziţia lor financiară şi de pe piaţă.

Guvernul va iniţia discuţii menite să reformeze sistemul de salarizare, pentru a se asigura protecţia valorii reale a salariilor pe termen lung, a declarat oficialul ungar.

Guvernul va continua să lucreze „pentru a contrabalansa impactul războiului şi al sancţiunilor, în vederea protejării familiilor, sprijinind creşterea economiei şi sporind competitivitatea mediului ungar de afaceri, a adăugat ministrul Dezvoltării Economice. Acesta susţine că obiectivul în 2024 este o creştere de 4% – 5% a valorii reale a salariilor.

Conform Eurostat, 13 state membre din estul şi sudul UE aveau la începutul acestui an salarii minime sub 1.000 de euro pe lună: Bulgaria (332 euro), Letonia (500 euro), România (515 euro), Ungaria (542 euro), Croaţia (624 euro), Slovacia (646 euro), Cehia (652 euro), Estonia (654 euro), Polonia (655 euro), Lituania (730 euro), Grecia (774 euro), Malta (792 euro) şi Portugalia (823 euro).

Guvernul premierului Viktor Orban s-a angajat să revigoreze economia anul viitor în mare parte prin stimularea consumului, care s-a prăbușit în acest an, deoarece gospodăriile s-au confruntat cu o inflație care a depășit 25% pe an în primul trimestru, cea mai mare rată din Europa, scrie Reuters.

Se așteaptă ca inflația să încetinească la aproximativ 7% până la sfârșitul anului, dar datele privind vânzările cu amănuntul nu au arătat până acum o redresare a consumului. Economia s-ar putea contracta în acest an sau, în cel mai bun caz, ar putea stagna, pe baza celor mai recente indicații guvernamentale.

Cu toate acestea, la fel ca în alte părți din regiune, piața forței de muncă a rămas rezistentă la încetinirea creșterii economice, deoarece lipsa cronică de lucrători calificați a consolidat puterea de negociere a angajaților, pe fondul unei rotații ridicate.

„O redresare a cererii ar putea contribui la creșterea economică în viitor, deoarece salariile reale au fost probabil în teritoriu pozitiv în septembrie”, a declarat Nagy, adăugând că guvernul a urmărit să mențină o „creștere dinamică a salariilor”.

Într-un raport publicat luna aceasta, Fondul Monetar Internaţional avertizează că majorările semnificative ale salariilor minime planificate anul viitor în Europa Centrală sporesc riscul unei inflaţii mult mai persistente sau a pierderii de locuri de muncă, pe fondul creşterii relativ slabe a productivităţii în regiune.

Deşi din 2019 salariul minim a crescut în mare măsură în linie cu inflaţia, este nevoie în continuare de prudenţă, a declarat pentru Reuters Geoff Gottlieb, reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.

„În unele ţări din CEE, sunt planificate anul viitor majorări semnificative ale salariilor minime. Este posibil ca firmele să absoarbă aceste creşteri prin profituri mai scăzute, dar există de asemenea riscul ca aceste majorări să aibă ca rezultat o inflaţie mult mai persistentă sau reducerea forţei de muncă, în special ţinând cont de creşterea relativ slabă a productivităţii în regiune”, susţine oficialul FMI.

Pentru echilibrul corect, Gottlieb a explicat că politica fiscală şi alte forme de protecţie socială, mai degrabă decât doar salariul minim, ar trebui să fie principalele instrumente pentru sprijinirea angajaţilor cu venituri mai scăzute.

El a adăugat că majorarea salariilor nominale în Europa Centrală, unde există o înăsprire a pieţei forţei de muncă, rămâne „extrem de solidă” şi trebuie să încetinească suplimentar pentru ca inflaţia să revină la ţintele băncilor centrale.

„Aceasta necesită ca cererea să evolueze într-un mod în care firmele să aibă mai puţine şanse să treacă asupra consumatorilor majorările de preţuri. Din acest motiv, este important ca politicile macroeconomice să nu slăbească prematur sau prea rapid”, susţine oficialul FMI.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...