G4Media.ro

Ungaria nu mai este o democrație, Polonia nu e departe, iar Balcanii…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Ungaria nu mai este o democrație, Polonia nu e departe, iar Balcanii se degradează sub influența Rusiei și Chinei – raport Freedom House

Ungaria nu mai este o democrație, Polonia este pe cale să urmeze același drum, democrațiile din Balcani se erodează din cauza influenței Chinei și Rusiei iar UE nu face nimic pentru a opri toate acestea, se arată în raportul Freedom House Nations in Transit, dat publicității miercuri și citat de Politico.

În studiu, care acoperă 29 de state din Europa Centrală și din Asia Centrală, autorii descriu ”o degradare democratică uluitoare” și arat că au rămas ”mai puține democrații în regiune decât în orice alt moment de la lansarea raportului anului în 1995”.

Potrivit raportului Freedom House, Ungaria este acum un ”regim hibrid”, care și-a pierdut statutul de ”democrație semi-consolidată” în condițiile în care premierul Viktor Orban continuă asaltul la instituțiile democratice ale statului.

Adoptarea ordonanței de urgență care permite guvernului să conducă prin decrete pe termen nelimitate, apărută după izbucnirea epidemiei de coronavirus, ”a expus și mai mult caracterul nedemocratic al regimului Orban”, mai scriu autorii raportului, care adaugă faptul că ”declinul Ungariei s-a manifestat cel mai precipitat de la monitorizarea evoluției acestei țări”.

Polonia nu este departe, mai arată raportul, care menționează că au avut loc atacuri masive asupra sistemului judiciar de către partidul Lege și Justiție, aflat la putere (PiS).

Iar Bruxellesul are o mare parte din vină.

”Nici Polonia, nici Ungaria nu au fost sancționate pentru degradarea statului de drept, iar partidul de guvernare din Ungaria, FIDESZ, a rămas chiar membru al Partidului Popular European, care formează cel mai mare grup politic din Parlamentul European”, se mai arată în raport, care adaugă că ”președintele Statelor Unite, Donald Trump, a eșuat în apărarea democrațiilor din regiune.”

În replică, secretarul de stat pentru relații internaționale, Zoltán Kovács, a scris pe Twitter că ”Freedom House a fost cunoscută odată drept o organizație bipartisană pentru drepturile omului. Cum finanțările de la Soroș au intrat în declin, au devenit vârful de lance al rețelei lui Soros. Oricine nu este de acord cu viziunea lor liberal, este retrogradat”.

Politico notează că raportul ridică îngrijorări serioase și în privința Balcanilor.

”Anii în care Alexandar Vucic în Serbia și Milo Djukanovic în Muntenegru au condus țările lor cu o mână de fier le-au adus la limită”, se arată în raport. ”Pentru prima dată din 2003 încoace, aceste țări nu mai pot fi caracterizate drept democrații”.

Evaluare vine în ziua summit-ului UE- Balclani, care ar fi trebuit să aibă loc în Croația dar care a s-a desfășurat prin videoconferință.

Raportul Freedom House mai susține că și influența externă a reprezentat un factor de destabilizare.

”Pe lângă influența malignă a Rusiei, China desfășoară o ambițioasă politică externă în practic toate cele 29 de țări din Regiune”, mai suțin autorii raportului.

”Regimul lui Xi Jinping nu ține să impună modelul partidului unic cât încearcă să-și extindă influența, folosindu-se de instituții slabe și de structurile politice și economice corupte”, se mai arată în raport.

Sursa: Politico.eu

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

35 comentarii

 1. „Ungaria nu mai este o democrație…” În acest context sunt de înțeles, dar de neacceptat, atacurile pe care le face regimul Viktor Orban la statele vecine, publicând hărți pe care apar în interiorul frontierelor Ungariei teritorii ce aparțin altor state.

  Este un moment oportun atât pentru Croația, dar și pentru România, Slovenia și Slovacia de a protesta ferm împotriva regimului nedemocratic maghiar și a derapajelor sale grave de la principiile Uniunii Europene.

  Forurile europene nu-l mai pot numi prietenește „dictatorul din Est”, șăgalnic, pentru că lucrurile au devenit serioase, iar reprezentanții UE nu mai pot continua să-l pupe dulce pe frunte, pentru că este un gest de iresponsabilitate și o jignire [cel puțin] a statelor membre UE menționate.

  • Stai linistat ca muradria vine din partea Romana. Nu invers.

  • pt.c-tin
   bravo ba, esti dashtept! noroc ca sunt multi ca tine, ca altfel am fi si noi ca ungaria nu colonie!

  • Zicea cineva acum cateva zile ca ungurii n-au ei treaba cu siturile din Romania,
   la momentul la care va scriu 10 din 13 postari sunt ale unor unguri.

  • ”ca ungaria” în ce sens, coteț? D-aia e”murdarie” în toate troacele de Viktatori de pe planetă, că ”vine din partea României”?

  • E uşor să dai lecţii. Nici n-ar trebui accesate astfel de documente câtă vreme suntem trataţi ca indezirabili în spaţiul Schengen.

  • V Orban e un dictator clasic care sta la putere zeci de ani inca din anii 90, din fericire in Romania nimeni nu a „domnit” mai mult de 10 ani, insa daca poporului ungar ii plac dictatorii e treaba lor, statele vecine trebue sa intreprinda masuri de „igienizare”. Cum se face ca Germania critica regimul lui V Orban dar totodata investeste masiv si construeste uzine ? critica regimul lui Putin si construeste NS1, NS2 ?

 2. Da, si SUA sau RO sunt ultrademocratice. Si Freedom House e detinatorul adevarului suprem.

  • N-are nimeni cum să fie mai ”ultrademocratic” decât Marele Alb de Székesfehérvár sau decât Micul Prinț de Leningrad care nu ”detine adevărul suprem”, îl fabrică el însuși. Poate doar tovarășul Xi, bunul prieten al trumpetistului pârțâit.

  • zoli dragă, da si aici dau de tine! ia zi – e in forinti sau in vouchere la Balaton plata? Ca doar nu muncești tu atâta doar pt. Un blid de babgulyas!

 3. Asa si Coana Europa ce-a facut ?

 4. Da ma ,nu e democratie ,de asta turismul la Budapesta era de 1000 de ori peste Bucuresti.

  • ce-are una si cu alta ?.. chiar si pe vremea lui castro, in havana intrau turisti cat n-au visat ungurii in tot secolul asta. iar cuba nu mai democratie nu e..

  • Tot d-aia și Lenin era ”democrat”, că avea ”turism” mult la raclă. După ce o să intre și Marele Pork la formol, o să fie ”de 10000 de ori peste”.

 5. viktor se crede bella IV 🙂 …. săracul visează că apăra poarta Europei de invazia golden horde 🙂 ,,prințesa,, Europei joacă în continuare un rol important 🙂 ….

 6. cititi articolele de ieri si de azi ale lui C. Marchievici pe acest subiect in Cotidianul
  chiar merita

  • Pentru cine nu nimerește fițuica securistă cotidianul.ro, îl găsește pe guristul Marchievici și pe Sputnik.

 7. Ungaria are o economie si o populatie relativ neglijabila iar dupa toate atacurile la presa libera si libertatea de expresie din ultimii ani plus plecaciunile catre Putin, n-ar fi exclus ca Uniunea Europeana sa renunte sa mai cocoloseasca Ungaria .
  Fara bani europeni votantii vor obliga politicienii populisti din Ungaria sa-si revina rapid.

  • Investiile vin daca ai infrastructura, si Ungaria are.Vezi fabricile auto germane si nu numai.

 8. pai sunt tari nedemocratice,de ex. ungaria, polonia ,turcia, in care aia alesi fac ce a votat alegatorul, si tari democratice ca romania ,unde nu conteaza cine castiga alegerile…

  • de-aia si suportul popular pentru guvernele din tarile democratice ca romania este foarte mare, si ne sprijina si ue si departamentul de stat, , pe cand in tarile nedemocratice ca ungaria,polonia sau turcia se castiga alegerile la limita…cu max.60%

  • L-a uitat pe cel mai iubit fiu al poporului și al securității sale, cu ”limita la max 99%”, tot așa ca viktarorul sau kakacinski și ăla făcea numai ”ce-a votat alegătorul” și n-a avut nevoie de ”sprijin de la departamentul de stat decât până a construit măgăoaiele alea de fier cu care s-a dus de râpă.

 9. de-aia si suportul popular pentru guvernele din tarile democratice ca romania este foarte mare, si ne sprijina si ue si departamentul de stat, , pe cand in tarile nedemocratice ca ungaria,polonia sau turcia se castiga alegerile la limita…cu max.60%

 10. in tarile democratice ca romania sprijinul populatiei pentru guverne este imens, si ne sprijina si ue si departamentul de stat…in tarile nedemocraticer, guvernele trebuie sa faca de capul lor,de zici ca de-asta le-a ales lumea, cu mai putin de 60% din voturi…

 11. Mi se pare interesant de văzut cum vor sta China şi Rusia după ce trece pandemia asta. Şi Balcanii lor care o iau la vale. Înțeleg eu că astea sunt efectele influențelor lor de până acum, dar e de urmărit cum va fi de acum încolo. Nu ştiu Rusia, pare că la ei comerțul cu rachete merge bine de tot, dar să vedem cum va ieşi China de unde a intrat.

 12. „10 din 13 postari sunt ale unor unguri…”

  Mă tem că nu este tocmai așa. Întreba cineva dintre comentatori despre plata unor postaci, dacă este în forinți. Ei bine, opinia mea este că nu e „în forinți”, ci „în ruble”.

  Proiectul destabilizării Uniunii Europene este pus în operă prin „instrumentul” Viktor Orban, căruia i se fac unele promisiuni fanteziste, dar foarte probabil el este creionat la Moscova. Pentru asta, dl Viktor Orban este povățuit de prietenul său răsăritean să creeze în Transilvania un „cui al lui Pepelea” precum sunt Transnistria în Moldova și Osetia de Sud în Georgia.

 13. Vedeti nota de subsol al raportului Freedom House in care este nominalizat noul etalon in materie de democratie: tara condusa de Klaus Ionopotchivanoc Iohannis.

 14. De ani buni dupa, dupa Polonia, Ungaria este tara care primeste cei mai multi bani de la UE, anul asta 5 miliarde de euro – pentru „diminuarea birocratiei”!!!

  Si atunci cum sa nu te intrebi cum dracu’ de mai exista UE ?

  Cu asa greseli, de miliarde de euro trantiti in buzunarele dusmanilor UE, cat credeti ca mai rasufla strutocamila asta?

  Sa nu fiu inteles gresit, UE este o idee uriasa pe care o sustin, insa greselile pe care le face uniunea acum o vor distruge, din nenorocire, daca nu sunt corectate imediat.