G4Media.ro

Ungaria lansează un nou program economic în România pentru sprijinul fermierilor din…

sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Ungaria lansează un nou program economic în România pentru sprijinul fermierilor din Ținutul Secuiesc

Guvernul de la Budapesta lansează o nouă axă de sprijin pentru fermierii din Ținutul Secuiesc, regiune locuită preponderent de maghiari, transmite agenția MTI. Sprijinul financiar, care ridică semne de întrebare privind respectarea legislației europene pentru concurență, se desfășoară fără nici o piedică din partea autorităților române, la fel ca și precedentele runde de finanțare.

Demararea unui nou capitol al Programului de Dezvoltare Economică în Transilvania, finanţat de statul ungar, a fost anunţată sâmbătă la Dumbrăvioara, judeţul Mureş, de Levente Magyar, secretar de stat responsabil de relaţia cu Parlamentul din cadrul Ministerului ungar al Afacerilor Externe, potrivit MTI.

Fundaţia Pro Economica, care gestionează banii guvernului maghiar, va anunţa în zilele următoare programul de subvenţii nerambursabile de minimis destinate Ţinutului Secuiesc, prin care va fi creată cea mai mare investiţie agricolă concentrată din regiune, potrivit sursei citate.

Subvențiile nerambursabile, de maximum 15.000 de euro, vor fi date de Ungaria pentru achiziţionarea de animale de reproducţie, amenajare de plantaţii şi achiziţionarea de echipamente.

G4Media.ro a scris încă din august 201 că o fundație din Ungaria canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania printr-un program practic inaccesibil potențialilor beneficiari care nu cunosc limba maghiară. Proiectul adresat locuitorilor din zona Câmpia Mureșului sprijină, printre altele, achiziția de terenuri (prin finanțarea întabulării). Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari, dar printre românii finanțați de Budapesta se numără și șeful PSD Mureș, Vasile Gliga.

Ministerul de Externe susținea la acel moment că a atenționat Budapesta, dar până acum nici o autoritate a statului român nu a comunicat public pe acest subiect.

MAE arăta într-un răspuns pentru G4Media.ro că ”a întreprins în mod repetat demersuri pe lângă partea ungară, atât prin corespondență diplomatică, cât și în cadrul întrevederilor și contactelor bilaterale, cu privire la Program”, demersuri în care diplomații români au cerut ca ”proiectul să fie derulat doar cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu”. Cu toate acestea, Ungaria continuă să deruleze proiectul fără implicarea formală a autorităților române. Nu există însă nicio poziție publică a statului român prin care Budapestei să i se ceară conformarea la cererile Bucureștiului.

Proiectul este gestionat în România de Fundația Pro Economica, finanțată de guvernul Ungariei, potrivit prezentării de pe site-ul propriu. Fundația este condusă de Monika Kozma, candidat UDMR la alegerile pentru Senat în 2016, consilier al președintelui Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, și membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Mureș.

Foto: Viktor Orban și Kelemen Hunor (Sursa: Pagina de Facebook Viktor Orban)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Orice ajutor e binevenit, indiferent de unde.
  Problema e ca printre unguri gasesti tot felul de oameni, mai putin fermieri.
  Dar, atata timp cat nu le cumpara drujbe, e ok.

 2. Ungurii se ajuta intre ei nu se talharesc si ucid precum romanii.

 3. Bravo. Isi cunosc interesul.
  România e un teritoriu al hoției, un popor de hoți care alege hoti, si care va disparea curând de pe hara Europei

  • Pe la sfirsitul secolului 18 un englez s-a intimplat sa treaca prin zona, prin Serbia si prin Muntenia si Moldova. A pus atunci pe hirtie impresiile care pot fi rezumate cam asa: trecind prin Serbia a ajuns la concluzia ca sirbii, un popor razboinic, viteaz, va avea un mare viitor. Dupa care a intrat in teritoriile romanilor, noroaie, bordeie, ce mai, ultimii oameni si a concluzionat ca romanii sint un popor de iobagi, fara mindrie, fara instinct de luptatori, n-au nici un viitor.
   Au trecut mai bine de doua sute de ani de atunci, nici romanii nici sirbii n-au disparut, doar ca ce sa vezi? Neamul de iobagi sta ceva mai bine.
   Concluzia? Nu te grabi sa-i trimiti pe romani la gunoi, mecanismele lumii functioneaza dupa alte legi decit cele pe care si le inchipuie cei mai multi.

  • @amicu, pe acolo, pe unde a trecut englezul nu erau iobagi. Iobagii erau în Transilvania și o duceau infinit mai bine, decât cei din România. Și iobagii erau atât unguri, români sau sași.
   Înainte să dai pilde ar fi bine să te pui, totuși, la punct cu istoria reală.

  • Doar in india a lasat trepte socile, unele fara drept de a face scoala.

  • Mincate-ar tata Roberte, trebuia sa le fi zis șerbi, un termen mai general? Mi-era ca unii ca tine nu inteleg si-i confunda cu sirbii. Sau trebuia sa le zic rumani sau vecini?
   Noroc ca intilnii un specialist in „istorie adevarata” care sa ma corecteze. Esti cumva ungur (am vazut ca printre unguri sint multi specialisti in istorie adevarata)?
   Hai ca glumeam, nici ungurii habar n-au.

 4. Asa, asa, o mare economie la bugetul national!