G4Media.ro

Cum intervine Ungaria masiv în sprijinul fermierilor maghiari din Transilvania, în ciuda…

Cum intervine Ungaria masiv în sprijinul fermierilor maghiari din Transilvania, în ciuda ”atenționărilor” de la MAE. Statul român nu are nici o reacție publică, iar Budapesta îi mulțumește lui Liviu Dragnea pentru sprijin

O fundație din Ungaria canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania printr-un program practic inaccesibil potențialilor beneficiari care nu cunosc limba maghiară. Proiectul adresat locuitorilor din zona Câmpia Mureșului sprijină, printre altele, achiziția de terenuri (prin finanțarea întabulării). Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari, dar printre românii finanțați de Budapesta se numără și șeful PSD Mureș, Vasile Gliga.

Ministerul de Externe susține că a atenționat Budapesta, dar până acum nici o autoritate a statului român nu a comunicat public pe acest subiect. Reamintim că guvernul maghiar este tot mai implicat în Transilvania, alocând sume uriașe pentru controlul presei de limba maghiară, pentru proiecte economice, culturale, sociale și religioase ale cetățenilor români de etnie maghiară. Mai mult: în 2014, un oficial al Ambasadei Ungariei la București dezvăluia un plan al guvernului Orban pentru cumpărarea de terenuri agricole in Transilvania.

Programul guvernului maghiar ridică semne de întrebare legate de respectarea legislației europene și naționale privind ajutoarele de stat, dat fiind că pentru nevorbitorii de limba maghiară accesul la informațiile pe site-ul oficial este aproape imposibil, majoritatea informațiilor relevante fiind prezentate doar în limba maghiară.

Autoritățile române nu au reacționat public până în acest moment față de ceea ce site-ul oficial al fundației maghiare care derulează proiectul numește ”o dezvoltare economică sustenabilă şi crearea bazelor înfiinţării unor locuri de muncă pe termen lung, reprezintă condiţia supremă pentru maghiarii din România de a rămâne în ţară şi de a se bucura de siguranţa existenţială”.

Mai mult, Ungaria i-a mulțumit lui Liviu Dragnea în mod oficial pentru sprijinirea proiectului. Astfel, agenția maghiară de presă MTI scrie că ”Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, a considerat important faptul că guvernul român a primit în mod pozitiv programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. I-a mulţumit în mod special lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD spunând că fără sprijinul acestuia proiectul nu ar fi ajuns în etapa actuală (Sursa).

Ministerul de Externe de la București (MAE) arată într-un răspuns oficial pentru G4Media.ro că ”nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, privind Programul de dezvoltare economică gestionat prin intermediul Fundației ProEconomica, și nici nu a fost transmis în alt mod consimțământul părții române față de derularea acestuia”.

MAE mai arată că ”a întreprins în mod repetat demersuri pe lângă partea ungară, atât prin corespondență diplomatică, cât și în cadrul întrevederilor și contactelor bilaterale, cu privire la Program”, demersuri în care diplomații români au cerut ca ”proiectul să fie derulat doar cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu”. Cu toate acestea, Ungaria continuă să deruleze proiectul fără implicarea formală a autorităților române. Nu există însă nici o poziție publică a statului român prin care Budapestei să i se ceară conformarea la cererile Bucureștiului.

Întrebați de ce nu postează informațiile și în limba română, oficialii Fundației Pro Economica au răspuns pentru G4Media.ro că ”din moment ce Finanțatorul folosește limba maghiară în comunicarea cu Fundația, am considerat că atât colaborarea, cât și controlul activității Fundației este mai simplă și eficientă dacă avem procedurile și comunicările întocmite în limba maghiară. Documentele oficiale sau actele bilaterale intervenite între Fundație și Beneficiarii, sunt întocmite și în limba română, toate informațiile solicitate în scris, sau personal în limba română sunt oferite de colegii noștri în limba română”.

Emőke Geréb, consilier juridic la Fundația Pro Economica, a mai spus pentru G4Media.ro că ”În ceea ce privește lista beneficiarilor vă învederăm faptul că procedura de acordare a finanțării încă nu s-a încheiat, deoarece acum se efectuează controlul documentației raportului final înaintat de beneficiari. Odată cu aprobarea acestor raporturi, se va întocmi lista finală a beneficiarilor, listă care va fi făcută public pe site-ul nostru, fiind accesibil atât în limba maghiară, cât și în limba română”.

În schimb, Ministerul de Externe arată pentru G4Media.ro că ”a atras atenția” Ungariei că ”acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat, conform standardelor acceptate la nivel internațional, și că în consecință astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimțământul părții române, și fără vreo discriminare în funcție de criteriul etnic”.

Din nou, Ungaria a ignorat atenționările României, fără ca reprezentanții statului român să denunțe public acest comportament.

Întrebați de G4Media.ro dacă proiectul Ungariei încalcă legislația UE privind ajutoarele de stat, reprezentanții MAE arată că ”Informațiile disponibile până în momentul de față nu permit MAE să se pronunțe cu privire la neconformitatea cu dreptul UE a asistenței oferite în baza Programului; menționăm de asemenea că revine Consiliului Concurenței competența de a asigura îndeplinirea pe teritoriul României a prevederilor din TFUE în domeniul ajutorului de stat”.

La rândul său, Consiliul Concurenței arată într-un răspuns pentru G4Media.ro că ”nu are informații concrete privind implementarea acestui program, însă înțelegem ca este vorba de acordarea unor măsuri de sprijin de către statul maghiar de care pot beneficia inclusiv agenți economici din Romania (dacă accesați acest link,, se poate observa ca majoritatea covârșitoare a regiunilor în care se aplica schema sunt maghiare, ceea ce susține ipoteza ca acest ajutor provine din partea guvernului maghiar).

Ce face exact proiectul

Proiectul finanțat de Budapesta, prin Ministerul de Externe maghiar (sursa) a început în februarie 2018 cu o sesiune de finanțare în valoare de 22.434.000 de lei. Contractele de finanţare au fost semnate la Târgu Mureş, în clădirea Universităţii Sapientia, când 521 de întreprinderi şi persoane fizice au obţinut finanţări în valoare totală de 1,5 miliarde de forinţi (aprox. 22.434.000 de lei) pentru achiziţionarea de utilaje agricole sau animale de prăsilă, ori pentru întabularea terenurilor agricole în cartea funciară, potrivit unui articol MTI, preluat de publicația Punctul.

Mónika Kozma, administratoarea Fundaţiei Pro Economica, a declarat agenţiei ungare de presă MTI că cei 521 de câştigători au fost selectaţi dintre peste 570 de aplicanţi. Întrebată de MTI, Mónika Kozma a mai spus că numărul exact al aplicanţilor de etnie română nu poate fi determinat, dar proporţia a fost de circa 8-10% (sursa).

Proiectul guvernului Ungariei pentru sprijinirea maghiarilor din Transilvania va fi extins în Hargita și Covasna, potrivit Monikai Kozma. ”Potrivit planurilor, programul ar urma să fie aplicat și în județele Harghita și Covasna. În acest sens există deja o decizie politică, adică toată lumea este de acord că programul este bun și ar fi bine să fie continuat, însă depinde foarte mult de aplicarea lui aici, în Câmpia Mureșului”, a declarat aceasta pentru site-ul Hatarok Nelkul.

Răspunsul integral al MAE:

Precizăm că nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, privind Programul de dezvoltare economică gestionat prin intermediul Fundației ProEconomica, și nici nu a fost transmis în alt mod consimțământul părții române față de derularea acestuia.Menționăm, de asemenea, că Ministerul Afacerilor Externe a întreprins în mod repetat demersuri pe lângă partea ungară, atât prin corespondență diplomatică, cât și în cadrul întrevederilor și contactelor bilaterale, cu privire la Program.

În cadrul acestor demersuri s-a solicitat ca acest proiect să fie derulat doar cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu, și cu respectarea legislației române și a regulilor aplicabile pieței interne UE, precum și a strategiilor și programelor naționale care vizează dezvoltarea regională.
De asemenea, s-a atras atenția părții ungare că acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat, conform standardelor acceptate la nivel internațional, și că în consecință astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimțământul părții române, și fără vreo discriminare în funcție de criteriul etnic.

În ceea ce privește încălcarea articolului 107 din TFUE, precizăm că sunt incompatibile cu piața internă ajutoarele acordate de state sau prin intermediul resurselor de stat care denaturează sau amenință să denatureze concurența. Informațiile disponibile până în momentul de față nu permit MAE să se pronunțe cu privire la neconformitatea cu dreptul UE a asistenței oferite în baza Programului; menționăm de asemenea că revine Consiliului Concurenței competența de a asigura îndeplinirea pe teritoriul României a prevederilor din TFUE în domeniul ajutorului de stat.

Răspunsul integral al Consiliului Concurenței:

Consiliul Concurenței nu are informații concrete privind implementarea acestui program, însă înțelegem că este vorba de acordarea unor măsuri de sprijin de către statul maghiar de care pot beneficia inclusiv agenți economici din România (dacă accesați http://www.proeconomicaalapitvany.ro/uploads/adocs/1_sz_melleklet_telepulesek_listaja.xls , se poate observă că majoritatea covârșitoare a regiunilor în care se aplică schema sunt maghiare, ceea ce susține ipoteza că acest ajutor provine din partea guvernului maghiar.).

Totuși, folosind un algoritm de traducere, din informațiile accesate pe pagina http://www.proeconomicaalapitvany.ro/palyazatok/T-01_2017-I, reiese că atât ajutorul pentru investiții acordate în domeniul agriculturii, cât și ajutorul pentru IMM-uri, îmbracă forma unor ajutoare de minimis acordate persoanelor fizice ce desfășoară activitate economică sau întreprinderilor cu respectarea legislației europene în domeniu, și anume Regulamentul CE nr 1408/2013 și Regulamentul CE nr. 1407/2013.

Menționăm că articolul 107 TFUE, cât și regulamentele europene, reprezintă temeiurile în baza cărora se acordă ajutorul de stat în general. În principiu, dacă o măsură de sprijin se acordă cu respectarea regulamentelor europene în domeniu, se presupune că e în linie cu art. 107 din TFUE. În ceea ce privește “derularea”, trebuie reținut faptul că administratorul/furnizorul măsurii de sprijin (probabil în cazul de față guvernul/altă autoritate publică maghiară) sunt cei responsabili cu implementarea și respectarea regulilor de transparență și a legislației europene în vigoare.

Din informațiile accesibile pe site, nu se poate concluziona dacă “Fundația Pro Economică, furnizează direct finanțare”, astfel, cum ați semnalat, existând și alternativa că fundația în cauză să dețină un rol de consultant/intermediar în vederea accesării finanțării, însă, așa cum spuneam, nu avem informații în acest sens.

Foto: Liviu Dragnea și Viktor Orban (sursa: paginile personale de Facebook)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

 1. daca pana-n 20-22 nu o sa fie ardealu al ungurilor… mare lucru

  • Daca Romania va ramane sub controlul PSD, din cauza poporului de fraieri care nu voteaza, atunci Ardealul trebuie finantat din alta parte. Cine poate, sa scape Ardealul de dictatura PSD si condamnarea la inapoiere. Macar cineva sa scape de dictatura ticalosilor.

  • In cel mai rau caz se separa ardealul de restul tarii dar nu se intoarce ungurilor.

  • Romania este sub controlul PSD din cauza fraierilor care au fost la vot. Sa imputi rezultatul unui vot unor oameni care nu au participat la el este un nonsens si o aberatie mai mare ca tine. Nu cu foarte mult mai mare…ci doar cu in pic.

  • Asta ar insemna sa treci direct la dictatura. Ardelenii sunt si ei responsabili de venirea PSD la putere, Ardealul a fost rosu la alegerile legislative din 2016. Si nu mai vorbesc de UDMR, care este PSD-ul maghiarilor.

  • Ai uitat să zici de P(N)DL.

 2. Deja mi-e sila de subiectul asta!
  Cand voi vedea pozitii publice ale Presedintelui, atunci voi fi atent.

 3. Credeam ca dracnea este doar un penal roman cu dosare in cercetare sau cu sentinte care nu sunt definitive.In mod sigur dupa ce o sa dispari de pe scena politica vei fi judecat si pentru tradare nationala.La cat mai multe numere de inmatriculare suedeze tradator de tara!

 4. In ceea ce priveste Transilvania, ungurii se conduc dupa un proverb vechi chinezesc, care suna cam asa : „Lucrurile importante se realizeaza pasind din piatra in piatra”
  Asta fac ungurii de 28 ani, ajutati de clica de politicieni (foarte multi fosti securisti) tradatori de tara care s-au perindat la conducerea tarii, incepand din ziua de 22 Decembrie 1989.
  Daca natiunea asta romana nu se trezeste, in 2 – 3 ani Romania va fi o poveste : de groaza.

  • PSD, ALDE si UDMR trebuie sa piarda cat mai repede puterea. Sa iesim masiv in strada pe 10 august, altfel nu vom mai avea o tara.

 5. Am intrat pe siteul Fundatiei Pro Economica si exista, intr-adevar varianta si in limba romana insa nu exista decat un articol despre un program care este expirat, oricum. Varianta in limba maghiara este populata cu mult mai multe articole.
  Este lesne de inteles ca obiectivele pe care doresc sa le atinga nu au legatura cu romanii.
  Varianta in limba romana de doar o bifa completata de recomandarea daca doresti sa afli mai multe informatii poti sa-i contactezi. As fi surprinsa sa imi raspunda cineva in romana.
  Personal o vad ca lipsa de profesionalism.

 6. Ioan Niculae, ăla de la Giurgiu, a fost băgat în pușcărie pentru că a aranjat să ia gaze pentru combinatele de îngrășăminte chimice. Acum nu mai avem combinatele ălea, așa că ungurii pot să ne spună pe bună dreptate că noi oricum nu avem ce face cu gazele.

  • Evidență de sine stătătoare: ni se spune să plătim gazul la nivel european și să luăm redevențe la nivel românesc.

 7. Macar nu manipulati asa de ordinar, cum a facut pe vremuri Revista Romania Mare. In tabelul mentionat de Consiliului Concurentei figureaza 176 de localitati care cuprind cca 45 mii de romani si cca 15 mii de maghiari (pe langa alte comunitati etnice). Deci unde este „majoritatea covarsitoare maghiara”??? Din cele 176 de localitati numai 26 (!!!) au populatie majoritar maghiara. Iar in 111 localitati numarul (atentie, nu ponderea!!) maghiarilor este sub 10 (!!!), iar din aceste 111 localitati in 76 numarul maghiarilor este 1 sau 0!!!!! Deci unde este „majoritatea covarsitoare maghiara”???? Iar faptul ca Cristian Pantazi nu verifica un amanunt pe care a cladit toata alegatia sa il descalifica fara drept de apel!!!!

 8. Paszkan Zsolt, ordinar în sensul cel mai propriu ești chiar tu, dezinformând, mai exact mințind grosolan, ca un nenorocit de securist.
  Titlul articolului pe care îl ataci, în mod prostesc, deoarece chiar agenția maghiară MTI te contrazice, este: ”Cum intervine Ungaria masiv în sprijinul fermierilor maghiari din Transilvania”.
  Articolul demonstrează ceva bine știut de multă vreme, respectiv implicarea majoră a Ungariei în România, cu bani, în interese proprii. Nu se precizează inferența serviciilor maghiare, strâns conectate cu Moscova, pe teritoriul României, dar despre asta au scris câțiva colegi de presă, inclusiv eu.
  În ce privește neobrăzarea replicii tale, tipică unei categorii anume, mai jos citatul din agenția de presă maghiară MTI, ce autentifică exact titlul articolului pe care îl contești tu în mod idiot.
  .
  ”Mónika Kozma, administratoarea Fundaţiei Pro Economica a declarat agenţiei ungare de presă MTI că aplicanţii puteau depune cereri pentru finanţări de maximum 15 mii de euro. A adăugat: au fost acordate subvenţii agricole pentru 335 de persoane, iar 71 de persoane vor primi ajutoare băneşti pentru întabularea terenurilor agricole. Totodată, au fost semnate 72 de contracte cu întreprinderi mici şi mijlocii pentru achiziţionarea de utilaje şi cu 40 de întreprinderi agricole pentru achiziţioarea de utilaje şi animale de prăsilă.

  Administratoarea a relatat că cei 521 de câştigători au fost selectaţi dintre peste 570 de aplicanţi. Fiind întrebată de MTI, Mónika Kozma a mai spus că numărul exact al aplicanţilor de etnie română nu poate fi determinat, dar proporţia a fost de circa 8-10%.”

  .
  https://www.punctul.ro/au-fost-semnate-contractele-de-finantare-referitoare-la-programul-de-dezvoltare-economica-a-zonei-mures-campia-transilvaniei/
  .
  deci nenorocit de securist maghiar, care este proporția ungurilor din Transilvania românească care au încasat banii de la Budapesta? încă odată: în jur de sau peste 90 la sută, din chiar spusele administratoarei fundației maghiare.
  Nu este 90 la sută un procent covârșitor? ori te faci că nu priepi limba română? evident că pricepi bine că asta-i misiunea ta, să intoxici, să dezinformezi, să ventilezi rahat.