G4Media.ro

Ungaria intenţionează să aprobe un vaccin chinezesc prin procedură de urgenţă, în…

Ungaria intenţionează să aprobe un vaccin chinezesc prin procedură de urgenţă, în loc să aștepte evaluarea Agenției Europene a Medicamentului

Ungaria va încerca să obţină o aprobare internă în regim de urgenţă pentru un vaccin chinezesc împotriva COVID-19 în loc să aştepte evaluarea obişnuită efectuată de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a anunţat vineri pe contul său de Facebook ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

”Siguranţa unui vaccin nu este o chestiune politică sau ideologică, ci una profesională (…) Dacă experţii iau o decizie pozitivă, vom începe imediat să întocmim contractul pentru a importa vaccinul”, a menţionat Szijjarto, adăugând că Ungaria a primit vineri documentaţia cerută, dar fără a preciza numele producătorului vaccinului la care s-a referit.

Conform normelor europene, un astfel de vaccin necesită autorizarea EMA, dar statele membre ale UE pot să apeleze la o procedură de urgenţă care le permite distribuirea temporară a vaccinului. Este ceea ce a făcut Regatul Unit – care în perioada de tranziţie post-Brexit trebuie să aplice normele europene – aprobând la începutul lunii decembrie vaccinul împotriva COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech. EMA a anunţat că va decide până pe 29 decembrie dacă va acorda o autorizaţie provizorie pentru vaccinul Pfizer-BioNTech, subliniind că procedura europeană de evaluare, deşi puţin mai lentă decât cea britanică, este mai riguroasă.

Tot ministrul Peter Szijjarto a anunţat la sfârşitul lunii noiembrie că Rusia le va permite medicilor şi experţilor sanitari ungari să studieze procesul de producţie al vaccinului rusesc împotriva COVID-19 ”Sputnik V”, iar această colaborare ar putea accelera procesul prin care autorităţile sanitare ungare vor lua o decizie privind o posibilă folosire a acestui vaccin în Ungaria.

Nici Rusia şi nici China nu au solicitat până în prezent agenţiei europene autorizarea vaccinurilor lor. China a aprobat trei vaccinuri-candidat, dezvoltate de Sinovac şi compania de stat Sinopharm, pentru utilizare de urgenţă.

Citește și

AstraZeneca/Oxford şi Rusia anunţă că îşi combină vaccinurile anti COVID-19 și vor face teste clinice în comun

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Sper să-l ia și udemeriștii

 2. Lasind la o parte faptul ca vaccinul e chinezesc, rusesc sau american, pozitia Ungariei in problema e corecta.
  Adica daca ai cap si oameni care pot face o analiza si da un verdict de ce ai astepta decizia de la Bruxelles? In afara variantei in care nu vrei sa-ti asumi raspunderea (cum e cazul la noi, desi noi s-ar putea sa nici nu avem oameni capabili sa faca o astfel de analiza – glumesc, un pic).

 3. Atentie la chinezi.
  Vaccinu lor e pentru piața locală.
  Te trezești după 14 zile că ți se face poftă de liliac prăjit.

 4. Si Romania are o autoritate farmaceutica. Cred ca se rup ai nostri la vreme de pandemie. Zi si noapte, citesc si verifica pliantul de la Orz Natural Cantastim.

 5. Sper sa fie vaccinul ala chinezesc care a omorat mii de brazilieni.

 6. AEM nu va asigura niciodata sănătatea ungurilor mai bine decât Ungaria.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.