G4Media.ro

Ungaria anunță că nu ar pune în aplicare un eventual mandat de…

Foto: Guvernul Israelului

Ungaria anunță că nu ar pune în aplicare un eventual mandat de arestare al CPI împotriva lui Netanyahu

Ungaria nu ar pune în aplicare pe teritoriul său eventualul mandat de arestare pe care l-ar emite Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a indicat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyás, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Gulyás le-a declarat jurnaliştilor la Budapesta că Netanyahu nu ar fi reţinut dacă ar face o vizită în Ungaria.

Ungaria este semnatară a Statului de la Roma, care a instituit CPI, însă Gulyás a afirmat că prevederile de punere în aplicare a deciziilor Curţii nu sunt încă pe deplin în vigoare în ţara sa.

Prim-ministrul ungar este văzut ca un aliat al lui Netanyahu, care a condamnat cererea procurorului-şef CPI drept ‘revoltătoare’ şi ‘o ruşine’.

Procurorul-şef al CPI, Karim Khan, a cerut luni acestei instanţe să emită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu, a ministrului apărării israelian Yoav Gallant şi a trei lideri ai Hamas, pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Israel şi în Fâşia Gaza începând cu atacurile de pe 7 octombrie.

Judecătorii camerei preliminare a CPI vor trebui să decidă dacă vor emite sau nu mandate de arestare.

Budapesta a indicat anul trecut că nu ar pune în aplicare un mandat de arestare al CPI împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război în Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...