G4Media.ro

Ungaria anunță că va bloca noul acord al UE pentru comerț și…

Ungaria anunță că va bloca noul acord al UE pentru comerț și dezvoltare cu țările din Africa, Caraibe și Pacific

Ungaria nu va aproba noul acord al Uniunii Europene pentru comerţ şi dezvoltare cu ţările din Africa, Caraibe şi Pacific (ACP), întrucât acesta ar aduce şi mai mulţi migranţi în blocul comunitar, a declarat joi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, potrivit Reuters.

Refuzul Budapestei de a ratifica acordul încheiat cu cele 79 de ţări terţe, convenit de negociatorii europeni în decembrie, riscă să pună în pericol ani de discuţii menite să actualizeze vechiul acord cu ţările ACP – denumit Acordul de la Cotonou – cu noi dispoziţii privind protecţia mediului, drepturile omului şi migraţia.

”Toate propunerile noastre au fost eliminate de pe masă, aşadar cu siguranţă nu ne vom pune numele pe acest acord”, a explicat Szijjarto refuzul ţării sale de a subscrie acestui acord, care pentru a intra în vigoare trebuie ratificat de toate cele 27 de state membre ale UE.

Noul acord include clauze privind preluarea înapoi de către ţările ACP a propriilor cetăţeni migranţi cărora le este respinsă cererea de azil în UE, dar în acelaşi timp deschide calea unei migraţii legale dinspre aceste ţări către UE, de exemplu prin vize sau reunificări familiale, lucru cu care Ungaria nu este de acord.

Premierul acestei ţări, Viktor Orban, a declarat într-un interviu în septembrie că Budapesta nu doreşte ”o societate paralelă, ori o societate deschisă sau o cultură amestecată” create în UE de migranţii musulmani.

Pe de altă parte, Peter Szijjarto a cerut ca UE să renunţe la ”precondiţiile politice” în semnarea acordurilor comerciale. UE nu trebuie să asocieze comerţul şi economia cu chestiuni care nu au nimic de-a face cu vreuna dintre acestea, a adăugat el, potrivit agenţiei MTI.

”Există o nevoie presantă pentru paşi urgenţi care să restabilească greutatea pe care UE a avut-o în economia mondială şi în comerţul global”, a argumentat şeful diplomaţiei ungare. Ungaria, ţară ale cărei exporturi au reprezentat anul trecut 83% din PIB-ul său, doreşte ca UE să intre într-o cooperare instituţională strânsă cu zona de comerţ liber din Orientul Îndepărtat, estimând că pierderea unei asemenea oportunităţi va costa mult UE şi va afecta încasările din exporturi ale statelor membre, consemneaza Agerpres.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Scrisoarea deschisă iniţiată de şoferii români de camione a ajuns la Parlamentul European: „Opriţi asasinatele şoferilor în parcări!”

  „Un coleg a fost înjunghiat mortal. Nu este primul şofer omorât în una din parcările Europei. Se întâmplă în toate parcările din Europa, pentru că nimeni nu pune preţ pe viaţa şoferilor,nimeni nu dă doi bani pe siguranţa şoferilor in parcări, pentru că şoferul este considerat un număr, este cea mai ieftină piesă de schimb a camionului. Se fură: motorină, marfă, se fură din cabină, situaţia se agravează pe zi ce trece în toată Europa şi nimeni nu mişcă un deget. Ruta spre Anglia este de foarte multi ani cea mai periculoasă, se ştie : urca migranţii peste tine, pe cabină, sub cabină, in remorcă,sub remorca, sunt peste tot, blochează drumurile, creează ambuscade sub privirile autorităţilor franceze care par că sunt acolo sa protejeze pe atacatori. Este momentul să revendicăm dreptul la siguranţa vieţii noastre! Este momentul să cerem Uniunii Europene să iniţieze masuri europene pentru protecţia cărăuşilor Europei mici şi mari.

 2. Dacă la alegerile de anul viitor,câștigă tot Viktor Orban,este obligatoriu ca acesta țară să fie exclusă din UE.

 3. China nu vrea ca UE sa se bage peste ei si Ungaria ii serveste ca un catelus.

 4. ce nu pricep ungurii este ca ue este o destinatie dorita de toti care vor sa emigreze Cu sau fara acorduri cui i se pune pata sa vina vor face totul sa ajunga Barem un acord va avea si ceva in folosul ue

 5. Cand 105 tari iti spun ca esti beat…

 6. Deci, Ungaria a dibuit, și-a dat seama ca acest ”Acord” cu tarile din Lumea a 3-a, de fapt nu este altceva decat un pasaport mascat, o invitatie pentru imigranti.
  Pozitia vecinilor vis a vis de migratie si efectul ei negativ asupra Europei este cunoscuta, deci, de ce ar fi o mare surpriza blocarea smecheriei UE???

 7. Credeti ca cineva din UE va publica amendamentele propuse de Ungaria si neacceptate? Io-s tare curios…