Ungaria a trimis la Bruxelles planul de relansare. 15 din cele 27 state membre UE au trimis propriile PNRR-uri, România încă îl negociază cu Comisia Europeană

euro-bani-Pixabay

Ungaria a trimis miercuri Comisiei Europene planul național pentru relansare și reziliență (echivalentul PNRR din România), potrivit unui comunicat al executivului comunitar. Ungaria devine astfel cel de-al 15-lea stat care trimite formal acest plan, din totalul de 27 țări membre UE.

Dintre acestea, doar 9 state membre au trimis Comisiei Europene planurile naționale de relansare economică post-pandemie până la 30 aprilie, data-limită stabilită de executivul european. România este în continuare în plină negociere cu UE, premierul Florin Cîțu fiind chiar în aceste zile la Bruxelles.

Valoarea totală a creditelor și granturilor nerambursabile cerute de Ungaria prin planul de relansare este de 7,2 miliarde de euro, cu mult mai puțin decât suma maximă alocată României (29,2 miliarde de euro).

Procedurile de negocieri sunt extrem de dificile, dat fiind că UE a stabilit un mecanism foarte dur pentru aprobarea planurilor naționale, care exclud parțial în cazul unor state ca România investiții în proiecte de infrastructură.

Franța și Germania, motoarele UE, au îndemnat Comisia Europeană să studieze „cât mai repede” planurile de relansare naţionale pentru a evita ca UE să nu rămână în urma Chinei şi Statelor Unite în cursa pentru relansarea mondială. În timp ce guvernele din SUA și China au injectat deja mii de miliarde de dolari în economiile lor, planul UE de relansare economică e abia la stadiul în care statele membre își depun programele individuale – cu state precum România care au anunțat deja că amână cu o lună.

Comisia Europeană pune la bătaie pentru statele membre un total de 672,5 miliarde de euro pentru relansarea economică post-pandemie, sub formă de granturi nerambursabile și împrumuturi la dobânzi mici.

Comisia Europeană va analiza timp de două luni (mai și iunie) planurile fiecărui stat și va verifica dacă acestea respectă condiționalitățile stabilite prin regulament: să prevadă reforme sectoriale, să dedice minimum 37% din cheltuieli obiectivelor de climă și minimum 20% digitalizării.

Comisia Europeană va face apoi o propunere formală Consiliului UE privind aprobarea sau respingerea planului fiecărei țări, iar Consiliul UE va lua decizia finală în maxim 4 luni. Dacă un plan este aprobat, statul respectiv primește 13% din suma totală ca prefinanțare.

Cele 15 state membre care au trimis planurile de relansare sunt: Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Spania, Franța, Italia, Letonia, Luxembourg, Ungaria, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia și Slovacia.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *