G4Media.ro

UNESCO avertizează asupra riscurilor pe care le implică smartphone-urile în școală

sursa foto: Pexels.com

UNESCO avertizează asupra riscurilor pe care le implică smartphone-urile în școală

Organizația Națiunilor Unite a avertizat asupra riscurilor pe care le implică utilizarea smartphone-urilor în școli, afirmând că „doar tehnologia care sprijină învățarea” este meritorie în școli, scrie BBC.

Dispozitivele mobile pot cauza distragerea atenției, pot pune în pericol viața privată a elevilor și pot duce la hărțuire cibernetică, afirmă UNESCO, agenția ONU pentru educație, știință și cultură.

Cu toate acestea, mai puțin de o țară din patru are legi sau politici care interzic telefoanele în școli, potrivit raportului.

În Marea Britanie, directorii de școli stabilesc regulile, dar în majoritatea școlilor se aplică restricții.

Manos Antoninis, autorul raportului 2023 Global Education Monitor, a declarat pentru BBC că studiul lor a descoperit „exemple de utilizare a smartphone-urilor în școli care distrag atenția elevilor de la învățare și, în același timp, cresc riscurile pentru viața privată a acestora”.

„Doar tehnologia care sprijină învățarea își are locul în școală”, a spus el.

Elevii nu ar trebui să fie protejați în totalitate de tehnologie, a spus Mănos Antoninis, dar țările trebuie să ofere o mai bună îndrumare cu privire la ce tip de tehnologie ar trebui să fie permisă în școală.

Mai multe studii au arătat că interzicerea telefoanelor mobile în școli îmbunătățește performanțele academice, se arată în raport.

Lexi, în vârstă de 16 ani, a declarat că fostul ei director a permis utilizarea educațională a telefoanelor în școală, dar a spus că elevii le foloseau adesea pentru social media la fel de bine.

Ea a susținut că, deși smartphone-urile ar putea fi folosite pentru intimidare, ele ar putea, de asemenea, să ajute la crearea unui sentiment de conexiune.

„Pot vedea cum telefoanele pot avea un efect dăunător asupra persoanei care este hărțuită și asupra sănătății sale mintale. Dar, apropo de sănătatea mintală, telefoanele pot oferi o bună conexiune socială.

„Dacă treci printr-o perioadă dificilă cu ceva, atunci ar trebui să ai dreptul să vorbești cu cineva”, a declarat ea pentru BBC.

În luna iunie, o asociație de părinți pentru opt școli primare din Irlanda a introdus o interdicție voluntară a telefoanelor inteligente pentru copii în casă sau la școală.

Un tânăr de 14 ani – care abia recent primise primul său telefon – a declarat la BBC că a da telefoane unor copii de numai opt ani este „ridicol”.

„Unii părinți pun restricții asupra telefoanelor, dar alții nu – și atunci ei pot vedea lucruri cu adevărat nepotrivite”.

Dar alții au replicat că telefoanele mobile sunt utile pentru a contacta părinții, spunând că interzicerea utilizării la domiciliu este excesivă.

În 2017, Bangladesh a interzis atât elevilor, cât și profesorilor din școli și colegii să aducă telefoane mobile în sălile de clasă.

Franța are, de asemenea, o interdicție, dar face excepții pentru anumite grupuri de elevi, de exemplu cei cu dizabilități, sau atunci când smartphone-urile sunt folosite pentru predare.

Iar anul viitor, Olanda va interzice în mare parte telefoanele mobile, tabletele și ceasurile inteligente în sălile de clasă din școlile secundare.

Cu toate acestea, Sarah Hannafin,  membră a celui mai mare sindicat al profesorilor din Marea Britanie, a declarat că interzicerea telefoanelor mobile ar putea funcționa în unele școli, dar în altele ar putea cauza mai multe probleme decât ar rezolva, „ducând la faptul că elevii devin mai secretoși în ceea ce privește utilizarea telefoanelor, ceea ce înseamnă că problemele sunt ascunse personalului și, prin urmare, sunt mai greu de identificat și rezolvat”.

„Există, de asemenea, motive practice pentru care elevii pot avea nevoie de un telefon mobil, cum ar fi atunci când călătoresc spre și de la școală”.

Școlile au ajutat la pregătirea tinerilor pentru lumea exterioară, inclusiv la gestionarea timpului petrecut în fața ecranelor, a spus ea.

„Școlile individuale își cunosc elevii și comunitățile, astfel încât sunt cele mai bine plasate pentru a-și dezvolta propriile politici în ceea ce privește telefoanele mobile.”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...