G4Media.ro

UPDATE Undă verde pentru circulaţia trenurilor cu îngrijtori români spre Austria. Masca…

UPDATE Undă verde pentru circulaţia trenurilor cu îngrijtori români spre Austria. Masca este obligatorie, la fel si păstrarea distanței dintre călători

UPDATE

Primele trenuri care vor transporta îngrijitori români către Austria sunt programate să circule începând cu finalul acestei săptămâni.

„CFR Călători participă, în calitate de operator feroviar, la efectuarea acestui transport, în parteneriat cu compania austriacă OBB, organizatorul acestei acțiuni. Din punct de vedere tehnic CFR Călători este pregatită să efectueze transportul special de călători, însă acesta se va realiza cu condiția ca partea austriacă să colecteze suficiente rezervari pentru ocuparea vagoanelor”, transmit cei de la CFR Călători.

Sunt pregatite, în prima parte a acestui program un număr de 2 perechi de trenuri cu plecare din Viena la Timișoara, în datele de 9 și 12 mai (plecare din Viena ora 23:05), respectiv cu plecare de la Timișioara la Viena în datele de 10 și 13 mai 2020 (plecare din Timișoara ora 21:13).

Toate trenurile vor fi formate numai din vagoane cușetă, fiecare garnitură având în compunere câte 5 vagoane cușetă românești și 5 vagoane cușetă austriece. Numărul total de locuri într-un tren este de aproximativ 350.

„Toți călătorii au obligativitatea să poarte masca de protecție la urcarea/coborârea din trenuri și pe durata călătoriei, recomandându-se, totodată, și utilizarea mănușilor de unică folosință. Pentru operațiunile de îmbarcare/debarcare a călătorilor vor fi asigurate culoare special amenajate pentru accesul, respectiv părăsirea organizată a incintei stației de cale ferată”, transmit cei de la CFR Călători printr-un comunicat de presă.

Știrea inițială

Despre plecarea cu trenul spre Austria a sute de îngrijitori români se vorbește de mai bine de două săptămâni, însă abia recent a stabilit ministrul Transporturilor, Lucian Bode, în ce condiții se poate desfășura călătoria cu trenul. Potrivit ordinului emis de ministru, într-un compartiment de tren sau cușetă nu vor fi mai mult de 4 oameni, toți vor fi obligați să poarte măști, personalul din tren putând chiar refuza îmbarcarea celor care nu au astfel de măști de protecție.

„Ministerul Transporturilor, Lucian Bode, a emis un ordin privind aprobarea Procedurii pentru circulaţia trenurilor de călători special comandate în vederea transportului de lucrători sezonieri, inclusiv activităţi de îngrijire a persoanelor vulnerabile, între România şi alte state membre ale UE. (…) Procedura este rezultatul discuţiilor purtate de către reprezentanţii MTIC cu cei ai Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Afacerilor Interne şi cei ai Ministerului Afacerilor Externe”, anunță Ministerul Transporturilor într-un comunicat de presă.

Cele mai importante prevederi:

 • Operatorul de transport feroviar trebuie să solicite administratorului infrastructurii (CFR SA) punerea în circulație a trenului internațional special comandat cu cel puțin 48 de ore înainte de ora programată pentru expedierea trenului în cursă;
 • CFR SA emite telegrama de circulație în termen de maximum 24 de ore de la primirea solicitării din partea CFR Călători;
 • Transportul feroviar internațional se va efectua cu respectarea tuturor regulilor de distanțare, nu mai mult de 4 călători în compartiment, cușetă sau echivalent pentru vagoane-salon, după caz;
 • Transportul la stația de îmbarcare va fi asigurat de agentul de recrutare, care este responsabil și cu asigurarea de măști de protecție împotriva COVID-19 pentru toți călătorii care se vor îmbarca în trenuri și de faptul că aceștia poartă echipamentul încă de la coborârea din mijloacele de transport rutier, publice sau individuale. Personalul de tren nu va permite accesul în vagon călătorilor care nu au echipament de protecție;
 • Agentul de recrutare este responsabil și cu verificarea călătorilor în momentul îmbarcării și debarcării în și din vagoane a posibilelor simptome asociate infecției COVID-19;
 • Nu vor fi îmbarcați în vederea deplasării călătorii care provin din zonele pentru care a fost stabilită măsura de carantinare sau care sunt în carantină sau izolare la domiciliu.

Necesitatea emiterii acestui ordin a apărut în contextul în care Ambasada Austriei a solicitat în 24 aprilie aprobarea unui trassport de muncitori sezonieri pe calea ferată, inclusiv a celor care desfăşoară activităţi de îngrijire a persoanelor vulnerabile. O astfel de solicitare a ajuns și la CFR Călători. Potrivit acestei solicitări, partea austriacă ar dori ca primul tren să plece din România spre Austria pe 9 mai și să aibă în vagoane 360 de călători.

Tema îngrijitorilor români este un subiect fierbinte în Austria, dat fiind că peste 33.000 de cetățeni austrieci au nevoie de îngrijire 24 de ore. Jumătate dintre îngrijitori provin din România. Din cauza restricțiilor de călătorie, aceștia nu au mai putut să schimbe turele colegilor din Austria, astfel că mulți dintre aceștia lucrează de mai bine de o lună fără pauză.

Foto: CFR Călători

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. „Deocamdată nu avem nicio solicitare oficială, ci doar o declaraţie a unui politician din Austria, pe care o tratăm ca o declaraţie. Din punctul nostru de vedere, nimic concret”, a detaliat ministrul Bode.

 2. Cea mai mare pensie din romania va fi marita de la 20000 de euro pe luna la aproape 30000 de euro pe luna ?

  Adica parlamentarii si tudoreii, dornenii vor primii mii de euro la specialele lor ?
  Felicitari ! Bravos! Banii cresc in copaci! Trebuie doar culesi si trimisi in camioane beneficiarilor.

 3. Unda verde de la Werner pentru sclaveții români

 4. jumatate din dintre sparanghelistii plecati in Germania s-au evaporat de pe plantatii…
  oare din ce o fi traind acum, saracii?

 5. Trenul va avea usile sigilate.
  Romanii sunt cei mai accesibili pentru tot felul de munci umilitoare ( robi pe camp, personal domestic) care inainte erau apanajul africanilor si asiaticilor . Occidentalii nu le vor mai presta niciodata. O noua societate feudala.

 6. “Foarte” bine “da-i” dracu “de” sclavi. “Sa” se “ducă” sa “muncească sa trimită bani lu sefu Câțu care sa “dea” la pensii și la bugetari. Și lu bosu iohanis sa mai ia o casa ca e sărac.

  • și ”sclavii” de la mafia PRO-PSD cum e bușca hoață care fură numele bad@ la cine ”sa se duca”? Tot ”la dracu” sau la ta-su, ”sefu” ăla cu mustață, care ”dădea” aragaze ”la pensii si la bugetari”? Și”lu bosu” de la pro-pedeserastia nouă, nu-i ”trimite” și lui nimeni, ”sa mai ia” măcar un colac, sau ”bosu” nou nu ”e sărac”, că e de la securiști?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.