G4Media.ro

Un ziar critic la adresa guvernului din Venezuela a fost condamnat de…

Un ziar critic la adresa guvernului din Venezuela a fost condamnat de judecători să plătească 13,4 milioane de euro unui lider socialist pentru ”prejudiciu moral grav”

Ziarul venezuelean critic la adresa guvernului El Nacional a fost găsit vinovat vineri că a provocat un „prejudiciu moral grav” unui înalt responsabil chavist şi i s-a ordonat să-i plătească despăgubiri de 13,4 milioane de dolari, relatează sâmbătă France Presse.

Un tribunal din Caracas a pronunţat decizia în favoarea lui Diosdado Cabello, deputat şi numărul doi al Partidului Socialist Unit din Venezuela (PSUV), la putere.

Instanţa i-a ordonat să plătească „suma în bolivari echivalentă” cu 237.000 de petro, o criptomonedă creată de regimul chavist, echivalând cu aproximativ 13,4 milioane de dolari la cursul oficial de schimb, potrivit hotărârii.

„Prejudiciul moral cauzat este foarte grav întrucât i-a afectat în mod direct persoana şi familia”, a declarat tribunalul.

Diosdado Cabello a dat în judecată El Nacional pentru defăimare în 2015, în urma reproducerii unui raport al ziarului spaniol ABC care îl lega de traficul de droguri. În acelaşi timp, el a depus o plângere împotriva ABC în Spania şi Wall Street Journal în Statele Unite. Aceste două plângeri au fost respinse.

În iunie 2018, Cabello a câştigat procesul din Venezuela împotriva presei, care a numit decizia un atac asupra libertăţii de exprimare.

Curtea a dispus apoi plata unui miliard de bolivari sau echivalentul a aproximativ 600 de dolari pe piaţa neagră de atunci.

El Nacional, un ziar emblematic fondat în 1943 de scriitorul venezuelean Miguel Otero Silva, a încetat să circule în ediţie tipărită în decembrie 2018 după 75 de ani de istorie, inclusiv două decenii de opoziţie faţă de guvernele lui Hugo Chavez (1999-2013) şi ale succesorului său, Nicolas Maduro.

Guvernul Maduro acuză presa că a servit comploturilor opoziţiei pentru a-l răsturna.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.