G4Media.ro

Un blam istoric. Cei trei care au speriat Vestul: Dragnea, Tăriceanu și…

Un blam istoric. Cei trei care au speriat Vestul: Dragnea, Tăriceanu și Dăncilă

Este pentru prima dată după Mineriada din 1990 când un partid aflat la putere sau o coaliție încasează un vot de blam de anvergura celui exprimat în ultimele săptămâni împotriva guvernarea Dragnea-Tăriceanu-Dăncilă. Doar PRM-ul defunctului Vadim Tudor, partid extremist și profund anti-occidental, a mai cunoscut o izolare similară în plan extern. Ziua de miercuri a reprezentat doar apogeul, vârful icebergului, partea vizibilă. Pentru a înțelege la dimensiunea corectă gradul de izolare a guvernării PSD-ALDE în raport cu partenerii externi trebuie să avem în vedere întreg ansamblul de reacții, vizibile sau mai puțin vizibile.

 • Unul dintre cele mai importante evenimente trecut pe sub radar, care a golit de conținut un alt OUG distrugător pentru România, a fost telefonul dat de secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuhin, premierului Viorica Dăncilă pe data de 11 martie. Potrivit informațiilor obținute de G4Media.ro, discuția a fost hotărâtoare pentru a preveni dezastrul numit OUG 114, care suprataxa băncile, companiile din energie și telecom, cu efecte nocive în toată economia pe termen lung. Guvernul a dat înapoi, iar din ”ordonanța lăcomiei” n-a rămas mai nimic, cel mult ecoul unui lătrat ruginit împotriva străinilor și multinaționalelor. (Detalii aici)
 • Toate informațiile obținute de G4Media.ro confirmă în acest moment că liderului PSD, Liviu Dragnea, i-a fost anulată viza de Statele Unite. Planurile sale de a forța o nouă vizită la Washington, gândită pentru a vinde apoi în țară imaginea de pro-american acceptat la Washington, s-au ruinat. Lobby-ul israelian a funcționat până la un punct. Anularea vizei reprezintă fără îndoială un mesaj politic fără echivoc: Statele Unite nu-l mai consideră pe liderul PSD partener de dialog după a doua condamnare încasată în iunie 2018 (dosarul angajărilor fictive, primă instanță) și după tot ce a făcut liderul PSD pentru a scăpa de o sentință definitivă. Din acest moment, s-a încheiat și cu pro-americanismul de paradă al liderului PSD. De a doua zi, pe când premierul Viorica Dăncilă se afla încă la Washington, a pus în discuție relația cu Statele Unite.
 • A urmat apoi avertismentul lansat de la cel mai înalt nivel. Mike Pompeo, secretarul american de Stat, a discutat luni, 2 aprilie, la Washington cu ministrul de Externe Teodor Meleșcanu despre ”importanța eforturilor României de a contracara corupția care-i subminează instituțiile democratice și promovează influența nocivă a adversarilor”. Lobby-ul israelian care a ajutat-o pe Dăncilă să facă o poză cu vicepreședintele Mike Pence n-a reușit să blocheze tema corupției, lipită ca timbrul de scrisoare pe fruntea guvernării PSD – ALDE. Aceasta este vestea bună.
 • Interzis la Washington, izolat la Bruxelles unde toată lumea îl evită, Dragnea s-a trezit amenințat de frații lui de același sânge politic, de socialiștii europeni, că PSD va fi exclus din familia politică europeană dacă va continua să distrugă justiția și să atace statul de drept. Încercarea sa de a-i trage pe sfoară pe liderii socialiști la congresul PES de la Madrid s-a soldat cu un eșec. Frans Timmermans i-a transmis sec de la tribuna congresului: ”Dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale. Şi Liviu a spus că vor face acest lucru. Vom avea discuţii pe această temă în săptămânile viitoare. Nu putem face niciun compromis în acest domeniu. Aceasta este o linie roşie pentru mişcarea noastră, asta e o linie roșie pentru Europa”.
 • Când Liviu Dragnea a încercat să încalce din nou linia roșia trasată de Timmermans, exercitând presiuni colosale asupra guvernului Dăncilă de a adopta OUG-ul pentru modificarea Codurilor care să-l salveze de o nouă condamnare penală, același Timmermans, și nu vreun politician de altă culoare politică, a avertizat Guvernul: dacă România ar adopta legislație care să le ofere impunitate demnitarilor de rang înalt, Comisia Europeană va acționa imediat. O primă aluzie destul de clară la posibila activare a articolului 7 împotriva României, la fel ca în cazul Poloniei sau Ungariei.
 • Nu doar Liviu Dragnea a ajuns paria în propria familie politică, ci și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Într-o scrisoare trimisă pe data de 22 martie liderul partidului, Hans Van Baalen, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt recomandă excluderea partidului lui Tăriceanu din familia politică europeană din care face parte. Pe scurt, Dragnea și Tăriceanu sunt pe punctul de a fi dați afară din politica europeană pe motiv că au atacat constant statul de drept, justiția și valorile democratice de bază. Acesta este un fapt incontestabil iar liderii PSD și ALDE nu mai pot invoca nici statul paralel, nici pe Soros. Singurii vinovați pentru izolarea politică a partidelor lor sunt ei și acțiunile lor nesăbuite în exercițiul puterii.
 • Din păcate, toate aceste evenimente îi vor arunca pe Dragnea, Tăriceanu și Dăncilă și mai mult în brațele adversarilor lumii occidentale. Se vor afunda și mai rău în mlaștina discursului anti-european și anti-occidental, suveranist, în populismul extrem. Vor acuza tot mai des ”amestecul în treburile interne” și vor poza în marii apărători ai națiunii de atacuri imaginare din exterior. Vor inventa noi inamici, se vor lupta cu dușmani imaginari și vor falsifica grosolan realitatea, exact așa cum Viktor Orban le vinde cu succes alegătorilor săi ficțiunea pericolului reprezentant de migranți deși Ungaria n-a văzut în ultimii ani picior de migrant.
 • Reacția fără precedent a celor 12 ambasade și reacția ridicolă a premierului Dăncilă, lovind cu poșeta în toată planeta, spune totul despre ruptura totală a puterii de la București de partenerii occidentali. Cei 12 ambasadori n-au exprimat poziții personale, n-au avertizat guvernul în nume propriu, ci au transmis Guvernului de la București poziția oficială a statelor lor: ”Să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității și corupției / Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc.” Timmermans a explicat cel mai bine îngrijorările europenilor. Lor le pasă de evoluția fiecărei țări membre deoarece slăbirea unui stat înseamnă în cele din urmă slăbirea UE în ansamblu. Un stat nefuncțional nu-și face rău doar sieși, ci afectează cooperarea cu celelalte state în toate planurile: economic, judiciar, politic.
 • De departe însă cazul emblematic pentru degradarea democrației în România rămâne tentativa brutală a puterii de la București de a bloca numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de șef al Parchetului European. Într-o intervenție la fel de neobișnuită ca toate celelalte luări de poziție evocate mai sus, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și-a exprimat, miercuri, în deschiderea sesiunii plenare de la Bruxelles, îngrijorarea față de punerea sub control judiciar a Laurei Codruța Kovesi de către Secția specială de investigare a magistraților. Tajani a făcut apel la autoritățile de la București să nu îi pună obstacole în calea candidaturii la șefia Parchetului european și a precizat că Parlamentul European o sprijină în continuare pe Laura Codruța Kovesi pentru această funcție.
 • Și Ambasada SUA a ieșit cu un mesaj de o duritate fără precedent pe data de 29 martie. ”Suntem foarte preocupaţi de informaţia îngrijorătoare că Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar, i s-a interzis să călătorească în afara României şi să vorbească cu presa. Aceste acţiuni încalcă principiile democratice şi par să aibă forma unei hărţuiri judiciare”, se arată într-un răspuns transmis G4Media.ro de către Ambasada SUA.
 • Altfel spus, oficialii de la Bruxelles și Washington văd în cazul Kovesi o anchetă făcută la comandă politică, la vedere, în disprețul întregii Europe. A simțit-o și Timmermans pe pielea lui când s-a trezit cu dosar penal deschis de către aceeași secție specială care o anchetează azi pe Kovesi. Dragnea, Tăriceanu și Dăncilă au lovit cu barosul la temelia democrației sub ochii îngroziți ai UE fără să le pese de reacții și consecințe.
 • Toate acestea s-au întâmplat într-o singură lună, nu într-un an sau doi. Scurtă recapitulare: Secretarul Trezoreriei (ministrul de finanțe), Steven Mnuhin, secretarul de stat (ministrul de externe) Mike Pompeo, prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în fine, Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite și Suedia prin ambasadorii lor, au transmis cel mai puternic vot de blam încasat vreodată de o putere politică din România după căderea lui Ceaușescu în 1989 și după mineriade. La 30 de ani de la căderea comunismului, România este privită din nou de întreaga planeta ca o dictatură în devenire sau, dacă vreți, ca o țară eșuată din parcursul democratic.
 • Epilog. Cu numai trei zile în urmă, într-o şedinţă comună solemnă, dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO şi 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice, Liviu Dragnea declara următoarele în plenul Parlamentului: ”NATO nu e doar o alianță militară, e singura garanție a stabilității lumii democratice. NATO a apărut ca o alianță a binelui, a democrației, în fața răului și a exceselor totalitare. Aici e locul României.” De notat că țările care au sărit în apărarea României pentru a-i face bine, pentru a o salva de rău și de riscul unui nou derapaj într-un regim autocratic sunt părinții fondatori ai NATO. Ce încearcă acum să ne vândă Dragnea, Tăriceanu și Dăncilă este un nou fals grosolan, o realitate răsturnată: ei sunt victimele și toți ceilalți, călăii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

41 comentarii

 1. Pariu ca romanii imbecilizati si cu IQ subsaharian vor vota peste 55% la europarlamentare p$d, alde si pro romania? Si ca vor fi 200% convinsi ca au votat pentru europa daca vor fi si intrebati?

  • Nu vor vota „peste 55%” PSD, sa fie multumiti daca vor avea 30%.

  • NU cred, PSD e posibil sa ia si sub 20%, dar asta depinde de noi, daca Romanii se vor duce masiv la vot.

  • Imbecili sunt cei din opozitie care nu au fost in stare sa faca ceva concret pt a pune stop pesedelei. Opozitia in afara de m.ie psd si de jos ciuma rosie, nu au avut nimic concret. Fara unitate intre fortele de dreapta, fara un program coerent si viabil, fara oameni capabili, nu de al de sica mandolina … usr, pmp .. nu vor reusi nimic. Opizitia este dominata de gasti dornice sa isi dea unele altora la gioale. Sunt tot niste natarai, niste borfasi. Cum dracului sa il votezi pe Blaga? Cum sa il votezi pe rares bogdan. Ei vin in campanie cu m.ia si cu ciuma. Nici unul nu spune ce va face in PE pt noi, romanii. Nimeni nu spune ce proiecte va propune in PE pt tara noastra. Niste hahalere si ne mai miram ca iese pesedeaua. De data asta #stauacasadealegeri. Nu vreau sa mai votez #raul cel mai mic.

  • Gresiti dle Adrian. Nu toti din opozitie au stat cu mainile in san. USR au anuntat clar ce vor sa faca odata ce ajung in parlamentul european : https://cursdeguvernare.ro/oferta-electorala-a-aliantei-2020-usr-plus-obiective-si-actiuni-concrete.html?fbclid=IwAR1_PomlVxHd4Z0Utc6Da__XeTtJ6nce5f2qVHAYGg9QyrZa3OvL_osCBYQ

  • Domnule Adrian, incerc sa va ajut eu. Va prezint pe scurt programul electoral USRPlus, mie imi pare destul de coerent si fara referinte de genul „m..e psd in el.

   Uitati ce propun pe extern: extindere MCV la nivel european, Legislație europeană anticorupție sau extinderea functiilor Mediatorul european

   Pentru intern, ei propun extinderea servicii medicale transfrontaliere, construirea de spitala prin cresterea fondurilor europene acordate sau extinderea programului Erasmus pentru liceeni, program extins pentru infrastructura rutieră cu sprijin tehnic european, sub forma unui program JASPERS extins pentru infrastructură sau anularea programului PNDL si revenirea la utilizarea fondurilor europene

   Sunt multe lucruri acolo, puteti sa le gasiti usor pe internet.

   La PML sau PMP inca nu am gasit nimic, dar sigur o sa apara.

   Studiat oferta si de oameni cu o minima rabdare si cred ca o sa gasiti pe acolo cateva persoane cu niste CV-uri foarte, foarte bune, de genul Nicolae Ștefănuță, de la USR, Dragoș Tudorache (PLUS) sau Siegfried Mureșan (PNL).

   Numai bine.

 2. DDT nu era un praf toxic?

  • Ba da. Si cancerigen. Diclorodifeniltricloretan, insecticid folosit la greu un agricultura comunista pe care Dragnea si Daea o vor reinstaurata.

  • Tare mi-e că după câștigarea detașată a europarlamentarelor de către PSD și nevalidarea referendumului lui Werner, domn Tăpălagă va începe un ciclu de articole, care va ține până în toamnă, în care va înfiera „interferența rusă” în alegeri.

 3. Sunt intru totul de acord cu aceasta analiza pana la comparatia cu Orbàn. Ungaria a vazut in 2015 acum ceva mai bine de 3 ani foarte multi migranti si cred ca stie despre ce vorbeste si din experienta proprie. Si chiar daca nu ar fi vazut in Ungaria migranti era de ajuns sa vada ce se intampla in Germania, Belgia, Suedia… cu acei imigranti, ca sa ii piara cheful de ei. Si acum credeti-ma ca stiu ce vorbesc traind de mai bine 10 ani in vestul Europei.

  • Băi imigrant, du-te frate și cântă la altă masă. La Keleti migranții voiau doar să plece la rudele lor din Germania. Ce a făcut Orban după e din manualele de propagandă a FSB

  • Nu cumva și ungurii sunt tot imigranți? Istoria așa ne spune. Cât privește ce fac imigranții în vestul Europei e o problemă privind aplicarea legii. Poate că cineva încearcă să oripileze opinia publică și îi încurajează la rele prin inacțiune. Altminteri se cunoaște că rasa albă e cea mai agresivă, dar și cu capabilități uriașe de adaptare.

  • Mai neaos A-dilica si neimigrant, tu ai o gandire destul de ingusta ce ti se trage probabil din acest statut „nemigrationist” si iti mai si place sa vorbesti despre ce nu cunosti. Dupa parerea ta toti migrantii din Keleti aveau rude din Germania, pe principiul ca toti musulmanii sunt rude intre ele la cate casatorii intre verisori se fac la ei. Normal ca vroiau in Germania ca acolo primesc totul pe tava si chiar nefacand nimic traiesc de 10 ori mai bine decat traiesc la ei acasa. Ei nu vor in Norvegia, nu in Elvetia tari unde se traieste mult mai bine ca in Germania, ca acolo nu e acest „All Inclusive”. Si maghiarii nu au ceva cu imigrantii in general, daca ar fi olandezi, finlandezi sau islandezi ar fi bucurosi sa isi arate ospitalitatea pe care poti sa o simti de cate ori treci prin Ungaria, in caz ca ai iesti vreodata din Romania spre Vest si nu doar spre sud est.

  • Acei migranti doar au trecut prin Ungaria, marea majoritate nu dorea sa ramana in Ungaria. Problema reala a Ungaria nu este imigratia ci emigratia, la fel ca si in Romania, Bulgaria, Croatia, Polonia etc. Cand Ungaria a pierdut aproape 10% din populatie si Orban se apuca sa zica ca cea mai mare problema a Ungariei este imigratia musulmana, se cheama ca faci o diversiune. Problma reala a Ungariei nu e imigratia.

  • Da, ai dreptate Zimbru nu imigrtia e cea mai mare problema, dar asta pentru ca e tinuta in frau de Orban pe de o parte, dar si ca nivelul de trai e net inferior celui din vestul Europei si nici all inclusive-ul nu functioneaza atat de bine. Consider ca Orban prin gardul construit si prin politica restrictiva a salvat Europa de si mai multe rele. Daca ar fi continuat „invazia” in acealasi ritm pe ruta balcanica eram acum la marginea razboiului civil in Europa, si da, nu in cea de est, nu in Ungaria sau Romania ca acolo nimeni nu vrea sa stea, cu toate ca sunt tari sigure si ei de fapt cauta siguranta, nu-i asa? De asta mi se pare o blsfemie sa il compari pe Dragnea, un gainar fara scrupule, cea mai scarboasa specie umana care se linguseste pana isi atinge scopurile si apoi face ceea ce face acum cu o tara intreaga cu Orban care chiar are alura de sef de stat, si de asta iti dai seama si la cum este tratat in Europa si SUA, chiar daca stangistii din Europa nu prea il inghit.

 4. Analiza excelenta.
  (in afara de „Reacția fără precedent al celor 12 ambasade”)
  Daca tot radem de Dancila si Grapini.

 5. Toata lumea vorbeste, nimeni nu actioneaza. In Romania, totul merge ca’nainte.
  Cititi si voi un articol din Le Monde de astazi:

  https://www.lemonde.fr/international/article/2019/04/04/bruxelles-s-en-prend-a-la-roumanie-illiberale_5445625_3210.html

  • Complet de acord!

  • Nu poti sa spui ca nimeni nu actioneaza, cand ALDE EU se pregateste sa-l arunce pe Tariceanu peste bord, cu toata sleahta lui de slugi.

   Da, lucrurile merg incet, e vorba de UE pana la urma, un imens aparat politic si birocratic.

   Dar merg.

  • Pentru combaterea ceţei informationale si confuziei premeditate intretinute de canalele de propaganda ale actualei Puteri, reprezentantii tarilor aliate din NATO si UE aduc clarificari binevenite.

   Printre pretextele folosite la justificarea campaniei anti-justitie s-au numarat si unele verdicte date de CEDO. De aici, a pornit o falsa argumentatie (dar care a prins destul de bine la publicul naiv) ca de fapt aceste legi ar fi fost date la rugamintea si cu asentimentul Occidentului.
   Dar iata ca acum au venit declaratii si lamuriri categorice, din surse multiple, care au dezmintit aceasta naratiune.

   Rezultatele sunt mici pierderi de procente in intentiile de vot pentru coalitia la putere. Nu spectaculoase, dar treptat ele se aduna.

 6. Steve Mnuchin, nu Mnuhin

 7. Analiza serioasa si bine punctata chiar cu un umor pe care il apreciez:
  „reacția ridicolă a premierului Dăncilă, lovind cu poșeta în toată planeta”

 8. Unasemenea vot de blam nu s-a mai pomenit din -Hadean- .
  Domn Tapalaga esti unic in univers .

 9. Tapalagă scrie ce îi dictează Pădurea din Frumoasă Adormită Macovei Răvășitoarea(Nu vă doresc să o vizați noaptea) Când aud numele Macovei văd imaginea sumbră cu o creatură la geamul unui WC de unde strigă să nu fie demis Matelotul bețiv .Asta vă place dragilor așa că de asta să aveți parte adică de Macovei .Luati-o și visați-vă cu ea în pat apoi spitalul 9 .Așa să vă ajute Dumnezeu !

  • Na, ca exista si troli in schimbul 3. Te-ai ras cand ai recitit? Doar Antena 3 mai are tema Macovei si Basescu, pentru ca sa ii tina captivi pe naivi, dar uita sa spuna ca idolul lor Dragnea vine de la Base din partid

  • Asemenea va dorim, ATOATECUNAECATORULE!

  • N-ar strica Macovei din nou ministresa la justitie, a pus baza DNului ce-i strange de coaie pe infractori (chiar si cu bratele amputate). Inasprirea pedepselor pt coruptie si confiscarea extinsa a averilor, cu tot tacamul.

 10. Dezastru in tara, dezastru afara iar Iohannis isi permite sa faca baloane de sapun.

 11. Asemenea va dorim, ATOATECUNOSCATORULE!

 12. Da Costin, sunt si ei imigranti la fel ca stramosii tuturor popoarelor din Europa, Asia, Australia, Americi si mare parte a Africii… toti au venit din Africa daca e sa credem istoria in totalitate. Dar noi vorbim acum de prezent, ca nu poti sa traiesti tot timpul in istorie. Si nu, nu e o problema de aplicare a legii cand violezi pe cineva, cand porti to timpul cutit la tine si de multe ori il si folosesti, cand iei parte la batalii de strada, cand trafichezi droguri, cand constitui clanuri familire criminale… Si nu tine totul doar de criminalitate, tine si de agresivitatea fata de „necredinciosi”, lipsa de respect fata de gazde, 80% sunt barbati singuri pana in 35 de ani ceea ce strica echilibrul intre sexe… si ar mai fi multe de scris, dar nu e neaparat subiectul articolului. Si nu, eu daca nu as avea o activitate nu as incepe sa fac tot ceea ce am descris mai sus. In legatura cu rasa alba agresiva, nu stiu ce sa zic, nu am vazut studii in privinta asta, dar cred ca agresivitatea se tine in frau prin educatie si civilizatie si aici vad rasa alba pe locul doi, dupa rasa galbena.

  • Frate, ai reusit, esti bun. Nu mai discutam despre politica mizerabila PSD/ALDE si despre izolarea totala a acestei guvernari in lumea civilizata, si ca intreg, si la nivel de partide/indivizi.

   Discutam despre ca fac africanii in Amsterdam. Bravo, ai talent.

 13. votul ar trebui interzis asistatilor, infractorilor, celor condamnati in ultimii 20 ani, pensionarilor, categoriilor sociale care primesc mariri de salariu de la buget in mai putin de 2 ani de la data alegerilor.

 14. Iata un prostanac adevarat ,caci postac sau troll nu poate fi.Ar fi o mare jignire pt acestia din urma.

 15. O să voteze numai cucii că să te simți bine dar veți avea o mare surpriză după alegeri.La alegerile anterioare ați ținut-o langa cu* penalii* și ați luat-o în freză. Au fost aleși primari care erau arestați de *slujirea slută* așa că țineți-o tot așa !

 16. The good (thief), the bad (thief) and the just plain stupid

 17. @Adrian
  Nu te-a taxat nimeni si in mod normal e bine asa, nu merita sa fiti bagati in seama, dar eu am sa pierd cateva secunde cu tine.
  Esti tot un trol in misiune pa aici. Un om normal la cap nu poate scrie ce ai scris decat la ordin.
  Ai sarcina demobilizarii electoratului, cu cat mai putini la vot cu atat mai bine pentru clica de hoti de la putere.
  Felicitari, ca iei niste bani moca, ca cei pentru care scrii nu se prind ca dau banii degeaba cel putin pentru postarile pe g4.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.