G4Media.ro

Un tribunal superior din Japonia declară neconstituţională interdicţia impusă căsătoriei între persoane…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Un tribunal superior din Japonia declară neconstituţională interdicţia impusă căsătoriei între persoane de acelaşi sex

Interdicţia impusă în Japonia căsătoriei între persoane de acelaşi sex este neconstituţională, a decis joi Înalta Curte din Sapporo (nord), respingând însă solicitarea reclamanţilor de a primi despăgubiri pentru ceea ce ei au denunţat drept neglijenţă a guvernului prin faptul că nu a amendat legislaţia astfel încât să le permită să se căsătorească, relatează Kyodo şi Reuters, transmite Agerpres.

Japonia este singura ţară din Grupul celor 7 cele mai industrializate state care nu asigură protecţie legală uniunilor între persoane de acelaşi sex, notează Reuters.

„Mă gândeam că decizia ar putea fi una conservatoare, dar mi-a depăşit aşteptările”, a denunţat în faţa presei unul dintre reclamanţi.

Cei opt reclamanţi în total, corporatişti şi funcţionari publici în vârstă de 40-50 de ani din Tokyo, susţineau că inacţiunea decidenţilor în această problemă le încalcă drepturile şi le-a provocat stres emoţional, cerând despăgubiri de 1 milion de yeni (6.700 dolari) fiecare din partea guvernului central.

În opinia guvernului de la Tokyo, Constituţia presupune că doar cuplurile heterosexuale se pot căsători. La nivelul tribunalelor districtuale, instanţele au formulat opinii diferite într-o serie de procese pe acest subiect în ultimii doi ani, dar toate au respins solicitările de compensaţii.

Deşi în 2023 mai multe sondaje de opinie au indicat că 70% dintre japonezi susţin căsătoriile între persoane de acelaşi sex, Partidul Democrat Liberal al premierului Fumio Kishida se opune acestora, mai menţionează Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...