G4Media.ro

Un tribunal polonez respinge apelul împotriva detenției unui jurnalist spaniol acuzat de…

Sursa Foto: Notesfrompoland.com

Un tribunal polonez respinge apelul împotriva detenției unui jurnalist spaniol acuzat de spionaj pentru Rusia / Jurnalistul lucrase în trecut și pentru Vocea Americii, postul de televiziune finanțat de guvernul american

Un tribunal polonez a respins apelul unui jurnalist spaniol, care deține și cetățenia rusă, împotriva prelungirii detenției sale în Polonia, unde este reținut din februarie, fiind suspectat de spionaj în favoarea Rusiei, relatează site-ul notesfrompoland.com

Jurnalistul – al cărui nume poate fi dezvăluit doar ca Pablo G., în conformitate cu legea poloneză privind protecția vieții private – a fost reținut la 28 februarie în timp ce relata despre criza refugiaților de la granița dintre Polonia și Ucraina. Oficialii polonezi susțin că acesta este un agent al agenției militare de informații a Rusiei, GRU.

În luna mai, tribunalul regional din Przemyśl a aprobat cererea procurorilor de prelungire a arestului preventiv al jurnalistului cu încă trei luni, decizie la care a făcut apel avocatul jurnalistului, Bartosz Rogała. Cu toate acestea, miercuri, Curtea de Apel din Rzeszów a respins acest apel.

„Instanța a decis că există o mare probabilitate ca [Pablo G.] să fi comis fapta și a fost de acord cu argumentele procurorilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului Național pentru postul public de televiziune de stat TVP.

„Judecătorii nu au ținut cont de argumentele noastre, așa că Pablo G. va rămâne în arest”, a declarat Rogała, citat de serviciul de știri online O2.

Conform legislației poloneze, un suspect poate fi ținut în detenție ani de zile în timp ce autoritățile continuă să investigheze.

În martie, la scurt timp după ce Pablo G. a fost reținut, purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate poloneze, Stanisław Żaryn, a declarat că acestea au „obținut numeroase dovezi” care indică faptul că jurnalistul „a efectuat operațiuni în beneficiul Rusiei”

Pablo G. „a profitat de statutul său de jurnalist, care i-a permis să călătorească liber în întreaga lume și în Europa, inclusiv în zone de conflict militar și în teritorii marcate de tensiuni politice”, a adăugat Żaryn. Conform legislației poloneze, pedeapsa maximă pentru spionaj în favoarea unei alte țări este de 10 ani de închisoare.

Familia lui Pablo G. respinge acuzațiile. Ei se tem că suspiciunea privind spionajul ar putea proveni din faptul că jurnalistul avea două pașapoarte, spaniol și rus, sub două nume diferite, relatează The Guardian.

Pașaportul spaniol purta numele său de familie matern, în timp ce pașaportul rusesc purta numele tatălui său, precum și prenumele jurnalistului în forma sa rusă, Pavel.

După cum a relatat cotidianul spaniol La Vanguardia, soția lui Pablo G. și mama celor trei copii ai săi a explicat că soțul ei s-a născut în 1982 la Moscova și a locuit acolo până la vârsta de nouă ani. Apoi părinții săi au divorțat, iar mama sa a plecat în țara natală a tatălui său.

Organizația neguvernamentală Reporteri fără Frontiere, cu sediul la Paris, a cerut „autorităților poloneze să fie mai transparente cu privire la dovezile pe care le dețin împotriva lui, pentru că până acum informațiile sunt puține, iar reținerea unui jurnalist timp de luni de zile fără proces este foarte gravă”, relatează The Guardian.

Un alt grup de apărare a drepturilor presei, Institutul Internațional de Presă, și-a exprimat, de asemenea, în aprilie, „îngrijorarea cu privire la lipsa de transparență și aparenta încălcare a dreptului la asistență juridică” pentru Pablo G.

Jurnalistul a lucrat ca freelancer pentru diferite organizații de presă, printre care canalul de televiziune La Sexta din Spania, agenția de știri spaniolă EFE și postul de televiziune finanțat de guvernul american Voice of America.

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Freelance = liber profesionist bai rangerule de joornalist