G4Media.ro

Un tribunal olandez a condamnat 3 bărbați pentru crimă în cazul împușcării…

Captura

Un tribunal olandez a condamnat 3 bărbați pentru crimă în cazul împușcării fatale a unui reporter de investigație în 2021

Un tribunal olandez a condamnat miercuri trei bărbați pentru crimă pentru rolul lor în împușcarea în 2021 a reporterului de investigație Peter R. de Vries, un atac în centrul orașului Amsterdam care a provocat o undă de șoc în Olanda, transmite AP.

Asasinarea sa părea să fie legată de o serie de lovituri ale unei bande în și în jurul capitalei olandeze, deși liderul bandei condamnat pentru ordonarea unora dintre ele nu a fost acuzat de uciderea lui De Vries.

Trăgătorul, șoferul care a fugit și organizatorul atacului au fost condamnați pentru implicare directă în crimă. Trăgătorul și șoferul au fost condamnați la 28 de ani de închisoare. Bărbatul care a organizat asasinatul a fost condamnat la 26 de ani și o lună.

De Vries a fost împușcat pe 5 iulie 2021, pe o stradă aglomerată din Amsterdam, și a murit nouă zile mai târziu din cauza rănilor suferite, la vârsta de 64 de ani.

El fusese consilierul și confidentul unui martor protejat în procesul presupusului lider și al altor membri ai unei bande criminale. Fratele martorului și avocatul acestuia au fost uciși amândoi.

Principalul gangster al grupării, Ridouan Taghi, a fost condamnat pentru rolul său în cinci crime comise în cadrul bandei și condamnat la închisoare pe viață în februarie. Judecătorii l-au numit „liderul de necontestat” al unei „organizații criminale”. Taghi a făcut apel împotriva condamnărilor.

Taghi nu a fost acuzat de implicare în asasinarea lui de Vries, iar procurorii nu au acuzat niciun suspect că a ordonat uciderea lui de Vries.

„Dacă Taghi a fost sau nu implicat în uciderea lui Peter de Vries și ce intenție ar fi putut avea, în mod expres, nu se poate evalua în acest caz penal”, a declarat Oldekamp.

Fiul lui de Vries, Royce, a declarat pentru postul național de televiziune NOS că această problemă trebuie discutată de avocați.

„Faptul este că există o condamnare astăzi și pedepse dure impuse, pentru mine, asta este cel mai important acum”, a spus el.

Annemiek van Spanje, avocatul familiei de Vries, a declarat că aceștia sunt mulțumiți de hotărâre, dar „concluzia este că… nu le va aduce înapoi tatăl lor”.

În total, nouă bărbați au fost acuzați în legătură cu crima. Trei au fost condamnați pentru complicitate și au primit pedepse cuprinse între 10 și 14 ani. Un bărbat a fost condamnat pentru posesie de droguri, dar a fost exonerat de complicitate la crimă. El a fost condamnat la patru săptămâni de închisoare.

Doi au fost achitați pentru că au fost acuzați doar de implicare într-o organizație criminală, iar judecătorii au spus că procurorii nu au dovedit existența unei astfel de organizații.

Purtătoarea de cuvânt al procuraturii, Justine Asbroek, a salutat condamnările.

„Suntem bucuroși că acest caz penal a luat sfârșit – cel puțin pentru moment”, a declarat ea reporterilor de la tribunal. „Suntem fericiți pentru familie că există în sfârșit claritate în privința celor implicați în crimă”.

Numele complete ale suspecților nu au fost făcute publice, în conformitate cu reglementările olandeze privind protecția vieții private.

Procurorii ceruseră pedepse pe viață pentru cel care a tras, pentru șoferul care a fugit și pentru organizatorul crimei și pedepse cuprinse între trei și 21 de ani pentru ceilalți șase suspecți din acest caz. În general, sentințele au fost mai mici decât cele solicitate, deoarece instanța a declarat că procurorii nu au dovedit că suspecții făceau parte dintr-o organizație criminală sau că unii dintre ei au acționat cu un motiv terorist.

Asbroek a declarat că procurorii vor face probabil apel la acest element al verdictelor.

Asasinatul a stârnit indignare, durere și furie în întreaga Olanda. Regele olandez Willem-Alexander a numit împușcarea lui de Vries „un atac asupra jurnalismului, piatra de temelie a statului nostru constituțional și, prin urmare, un atac asupra statului de drept”.

Oldekamp a declarat că asasinatul „a trimis o undă de șoc prin Olanda”.

La începutul acestui an, avocatul familiei de Vries, van Spanje, a deplâns faptul că niciun suspect nu a fost judecat pentru că a comandat crima.

„Faptul că persoana care a comandat crima nu este cunoscută și nu este judecată aici atârnă în mod natural ca o umbră asupra acestui proces”, a declarat ea pentru The Associated Press.

Trăgătorul a fost arestat la mai puțin de o oră după atac, împreună cu un polonez identificat doar ca Kamil E., care era șoferul care a fugit. Procurorii au declarat judecătorilor de la Tribunalul districtual din Amsterdam că arma folosită pentru a-l împușca pe de Vries a fost găsită în mașina lor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează