G4Media.ro

Un tribunal din Turcia condamnă o cunoscută avocată la închisoare pentru o…

Foto: Captură video

Un tribunal din Turcia condamnă o cunoscută avocată la închisoare pentru o remarcă despre Sharia – legea islamică

Un tribunal din Istanbul a condamnat-o pe avocata Feyza Altun la nouă luni de închisoare pentru „instigare publică la ură și dușmănie” pentru că a postat pe rețelele de socializare o postare care defăima Sharia – legea islamică, relatează Duvar English.

Instanța a amânat executarea sentinței, ceea ce înseamnă că avocata nu-și va executa pedeapsa decât dacă va comite o infracțiune în următorii cinci ani.

În declarația sa de apărare, Altun a explicat că postarea sa de pe rețelele de socializare a fost concepută ca o replică și a fost exagerată de persoane rău intenționate.

„Nu pot aproba legea Sharia în țara mea, deoarece Turcia este un stat secular”, a declarat avocata, adăugând că remarca ei nu a fost îndreptată împotriva libertății religioase. Altun a declarat că vor face apel la sentință și că nu regretă postarea sa.

Avocata a fost reținută pe 19 februarie, după ce figuri religioase au luat în vizor postarea ei pe rețelele de socializare, „F**k Sharia”. Ea a mai avut o audiere în aceeași zi, pentru că l-ar fi „insultat pe președintele turc” într-o altă declarație. Instanța a achitat-o pe Altun de acuzațiile aduse.

„Insultarea președintelui” este o infracțiune care se pedepsește conform articolului 299 din Codul Penal al Turciei, cu închisoare de la unu la patru ani. Guvernul Partidului Dreptății și Dezvoltării (AKP) a investigat și trimis în judecată tot mai multe persoane pentru această infracțiune, ceea ce a dus la critici pentru limitarea libertății de exprimare și a deliberării democratice.

Procesele pentru insultarea președintelui au crescut de 71 de ori din 2009, potrivit raportului 2023 al Partidului Republican al Poporului (CHP), principalul partid de opoziție, privind încălcările libertății de exprimare. În consecință, 17.116 persoane, inclusiv jurnaliști și chiar elevi, au primit sentințe pentru această infracțiune între 2009 și 2023.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...