G4Media.ro

Un suspect a mărturisit că i-a împuşcat pe jurnalistul britanic Dom Phillips…

sursa foto: Captură video

Un suspect a mărturisit că i-a împuşcat pe jurnalistul britanic Dom Phillips şi pe expertul indigen Bruno Pereira, dispăruţi într-o zonă izolată din pădurea amazoniană/ Rămăşiţe umane, descoperite în locul indicat de suspect

Poliţia braziliană a declarat că un suspect a mărturisit că i-a împuşcat pe jurnalistul britanic Dom Phillips şi pe expertul indigen Bruno Pereira, dispăruţi, transmite News.ro.

Detectivul Eduardo Fontes a declarat că bărbatul, Amarildo da Costa de Oliveira, i-a dus pe anchetatori la un loc unde au fost dezgropate rămăşiţe umane.

El a declarat că poliţia va colabora cu Interpolul pentru a confirma identitatea cadavrelor.

Phillips, în vârstă de 57 de ani, şi Pereira, în vârstă de 41 de ani, au dispărut într-o zonă izolată din pădurea amazoniană la 5 iunie.

Doi suspecţi, fraţii Amarildo şi Oseney da Costa de Oliveira, au fost arestaţi în legătură cu acest caz.

Detectivul Fontes a declarat jurnaliştilor că „primul suspect” – Amarildo – „a povestit în detaliu crima care a fost comisă şi a indicat locul unde a îngropat cadavrele”. Fratele său neagă orice implicare.

Poliţia a declarat că se aşteaptă să efectueze şi alte arestări, iar motivul crimelor este în curs de investigare.

Soţia lui Phillips, Alessandra Sampaio, a spus într-o declaraţie: „Deşi încă aşteptăm confirmări definitive, acest deznodământ tragic pune capăt angoasei de a nu şti unde se află Dom şi Bruno. Acum îi putem aduce acasă şi ne putem lua rămas bun cu dragoste”.

„Astăzi, începem, de asemenea, căutarea noastră pentru dreptate. Sper ca investigaţiile să epuizeze toate posibilităţile şi să aducă răspunsuri definitive cu privire la toate detaliile relevante cât mai curând posibil”, a adăugat aceasta.

Ea şi-a exprimat mulţumirile faţă de toţi cei implicaţi în căutarea soţului ei şi a lui Pereira, „în special faţă de popoarele indigene şi Univaja”.

Univaja, asociaţia indigenă din regiune, a fost prima care a alertat autorităţile atunci când cei doi au dispărut.

Grupul şi-a exprimat „tristeţea profundă” în urma conferinţei de presă a autorităţilor: „Univaja înţelege că uciderea lor este o crimă politică, amândoi erau apărători ai drepturilor omului şi au murit în timp ce îşi făceau treaba pentru a avea grijă de noi, indigenii din Vale do Javari”.

A fost o conferinţă de presă organizată în grabă – după încă o zi de zvonuri conform cărora cadavrele au fost găsite.

Ofiţerul de poliţie federală însărcinat cu ancheta a arătat presei o hartă – explicând că trupurile au fost găsite la 3,1 km de râu, în mijlocul junglei – şi că a presupus o muncă uriaşă pentru a ajunge la locul indicat de suspect.

De asemenea, iniţial, autorităţile nu au lăudat munca comunităţilor indigene care au participat la căutări încă de la dispariţia bărbaţilor şi care au ajutat la găsirea unora dintre locurile celor doi.

Britanicul Phillips trăia în Brazilia de mai bine de zece ani şi a fost un colaborator de lungă durată al ziarului The Guardian. El lucra la o carte despre Amazon.

Pereira, un brazilian care se afla în concediu de la postul său din cadrul agenţiei guvernamentale Funai pentru afaceri indigene, era expert în triburile izolate.

Cu câteva zile înainte ca Phillips şi Pereira să dispară, grupurile indigene spun că Pereira a fost ameninţat pentru că făcea campanie împotriva pescuitului ilegal în zonă.

O parte din lucrurile lor, inclusiv haine şi un laptop, au fost găsite duminică.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...