G4Media.ro

Un rus a înotat peste 20 de kilometri din insulele Kurile în…

Un rus a înotat peste 20 de kilometri din insulele Kurile în Japonia și a cerut azil politic – presa japoneză și rusă

Un bărbat rus s-a prezentat la o secție de poliție din localitatea Nakahibetsu situată în nordul insulei Hakkaido a Japoniei și a cerut azil politic, potrivit site-ului Sore News care citează presa japoneză.

Acesta ar fi înotat peste 20 de kilometri, în apă cu temperatura de 15 C care separă Hokkaido de Insulele Kurile anexate de URSS la sfârșitul celui de-al doilea război mondial și revendicate de Japonia.

Autoritățile din administrația municipală Yujno-Kurilsk au declarat că refugiatul era originar din Ural și primise teren gratuit pe insula Kurash Kunashir ca parte a programului Rusiei de revitalizare a regiunilor sale din Orientul Îndepărtat.

Agenția de știri RIA Novosti l-a identificat pe înotător ca fiind Vaas Feniks Nokard, în vârstă de 38 de ani.

Se pare că a ajuns acolo într-un costum de neopren. El a traversat strâmtoarea de 24 de kilometri înotând. A trăit în Insulele Kurile timp de trei ani, nu a lucrat nicăieri, a locuit în satul Golovino, a dormit într-un cort sau a locuit cu oricine s-a întâlnit”, scrie RIA Novosti.

Nokard ar fi cerut unui prieten să-i vândă motocicleta pe care a lăsat-o pe mal și să-i transfere banii. Relatarea mai menționează că Nokard ar fi fost expulzat din Japonia în 2011 pentru încălcarea regulilor privind vizele, precum și din Tailanda și Bali, Indonezia, pentru falsificarea documentelor.

Presa rusă a mai scris în 2019 despre Nokard spunând că este originar din Ijevsk, un oraș din republica Udmurtia, la 1.000 de kilometri est de Moscova, care s-a mutat în Kurile după ce a primit pământ gratuit în cadrul programului rusesc „Hectar în Extremul Orient”.

O altă relatare a ziarului independent Novaya Gazeta din acel an îl descrie pe Nokard ca fiind pasionat de cultura japoneză și că ar fi participat la cursuri de limba japoneză în Extremul Orient al Federației Ruse.

Nu au existat confirmări sau dezmințiri oficiale ale identității solicitantului de azil rus, dar consulatul Federației Ruse din Sapporo, Hokkaido, a acuzat autoritățile japoneze că nu au dezvăluit nicio informație despre el.

Consulatul pare să conteste afirmația sursei RIA Novosti despre bărbatul care ar fi înotat până în Japonia într-un costum de neopren, spunând că el a ajuns la Hokkaido cu o barcă de cauciuc.

Secretarul șef al guvernului Japoniei, Katsunobu Kato, a declarat luni că guvernul va “lua măsurile adecvate” după ce va confirma detaliile sosirii cetățeanului rus, potrivit RIA Novosti.

Rusia a preluat controlul Kurilelor când trupele sovietice au ocupat arhipelagul în ultimele zile ale celui de-al doilea război mondial, amplasând baze militare și rachete în deceniile următoare. Disputa teritorială a împiedicat până în ziua de azi Rusia și Japonia să semneze un tratat oficial de pace pentru a marca sfârșitul războiului.

Sora News, RIA Novosti, Moscow News

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Păi decât să fii condus de banda de asasini ai lui Putin, normal că visezi la o societate cinstită.

  2. Deci daca vrei, se poate.
    Trebuie sa nu ai nimic de pierdut in tara din care o tai, antrenament, pamant in noua tara si esti un om liber.

  3. Ce nume de rus e asta: Vaas Feniks Nokard?
    Nu e rus, este clar un nume nordic.