G4Media.ro

Un român acuzat în ancheta din Marea Britanie privind moartea a 39…

Sursa foto: captură video

Un român acuzat în ancheta din Marea Britanie privind moartea a 39 de vietnamezi într-un camion frigorific în Essex, în anul 2019, a fost prins în România și va fi extrădat

Un român în vârstă de 48 de ani, acuzat în ancheta din Marea Britanie privind moartea a 39 de vietnamezi într-un camion frigorific în Essex, în anul 2019, a fost prins în România, miercuri, și urmează să fie extrădat, anunță Poliția Română.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, este vorba despre Marius Mihai Drăghici, care a fost dat în urmărire internațională de autoritățile din Marea Britanie.

  • UPDATE: Curtea de Apel București a dispus arestarea provizorie a bărbatului, pentru o perioadă de 30 de zile, în vederea extrădării.

Miercuri, 10 august, în București, polițiștii Direcției de Investigații Criminale – Serviciul Urmăriri au depistat un bărbat, de 48 de ani, urmărit internațional, la solicitarea autorităților judiciare din Marea Britanie, care au emis un mandat european de arestare, pentru săvârșirea infracțiunii de omor prin imprudență (omor din culpă) și conspirație la sprijinirea migrației ilegale, a anunțat Poliția.

„Din cercetări a reieșit că, împreună cu alte persoane, bărbatul ar fi organizat și coordonat transportul ilegal al mai multor migranți, în Marea Britanie, în interiorul unuia dintre camioanele deținute de o grupare infracțională, folosit în acest scop.

La data de 23 octombrie 2019, în Essex, Marea Britanie, au fost identificate trupurile neînsuflețite a 39 de cetățeni vietnamezi, bărbați, femei și copii, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, care s-au sufocat, după ce ar fi fost închiși într-o remorcă, timp de aproape 12 ore.

Bărbatul a fost audiat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București și a fost reținut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat la Curtea de Apel București, cu propunere de arestare provizorie, în vederea extrădării, în favoarea autorităților britanice”, precizează sursa citată.

Activitatea investigativă s-a derulat în colaborare cu polițiști din cadrul I.P.J. Bacău – Serviciul Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

În acest caz, un alt român, Gheorghe Nica, cap al grupării, a fost condamnat la 27 de ani de închisoare în Marea Britanie, pentru trafic de migranți.

Eamonn Harrison, 23 de ani, un camionagiu din Irlanda de Nord, și Gheorghe Nica, 43 de ani, coordonatorul operațiunii, din România, au fost găsiți vinovați de omucidere. Un alt camionagiu nord-irlandez, Christopher Kennedy, 24 de ani, și Valentin Calota, 38 de ani, un șofer de camionetă din România, au fost condamnați pentru conspirație de a introduce ilegal oameni în țară.

Poliția a declarat că cei doi șefi de bandă, Nica și Ronan Hughes, 41 de ani, care s-a declarat vinovat dinainte de a începe procesul, au fost motivați de „pura lăcomie” când au decis să ignore riscurile evidente de a umple un container cu un număr dublu de oameni față de cel normal pentru a-și mări profitul obținut dintr-o operațiune ce le-a adus sute de mii de lire sterline pentru fiecare „transport” de emigranți. Fiecare pasager plătea câte 10-13.000 de lire pentru a fi trecut din Franța în Regat.

Procesul s-a concentrat pe patru transporturi ilegale de emigranți aduși în Regat în octombrie 2019, dintre care ultimul s-a soldat cu moartea a 39 de oameni.

Victimele au fost 28 de bărbați, opt femei și trei copii, dintre care doi de 15 ani. Când devenise evident că oxigenul e insuficient ei au făcut încercări disperate de a scăpa și au încercat să apeleze serviciile de urgență din Vietnam. Când au început să moară în containerul în care temperatura ajunsese la 38,5 grade Celsius, s-au apucat să înregistreze mesaje de adio pentru rude. Moartea a fost cauzată de asfixie și hipertermie, adică supraîncălzire.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Banui ca din aceasi cauza din care am fugit si noi din tara.

  2. Cum să lași niște oameni să moară așa? Nu era clar că și dacă deschideau camionul și îi lăsau să iasă, dar și dacă i-au lăsat să moară, tot urma să răspundă în fața legii? Au preferat să îi omoare decât să îi elibereze pe stradă, practic să treacă de la o infracțiune de trafic, la una cu 39 de morți, o pedeapsă și mai grea. Capete seci, avari fără cap și inimă. Iar cei care emigrază așa, își asumă riscul că pot muri. E un risc și e păcat că oamenii ajung în așa situații disperate, din cauza sărăciei. Sunt atâtea firme care plasează legal forță de muncă din Asia, ce ce să te riști?

  3. Sunt sigur ca extradarea se face la schimb cu Bogdan Adamescu! Nu-i asa?