G4Media.ro

Un raport israelian arată că agresiunile sexuale ale teroriștilor Hamas sunt ”sistematice…

Sursa foto: Jaafar ASHTIYEH / AFP

Un raport israelian arată că agresiunile sexuale ale teroriștilor Hamas sunt ”sistematice şi deliberate”

Atacurile comise de Hamas în Israel la 7 octombrie au implicat agresiuni sexuale sistematice şi premeditate, potrivit unui raport al unei organizaţii israeliene publicat miercuri, transmite News.ro.

Oficialii israelieni au acuzat Hamas de creşterea numărului de agresiuni sexuale, inclusiv violuri şi mutilări genitale, lucru pe care mişcarea palestiniană l-a negat întotdeauna, informează AFP.

Lipsa unor mărturii directe, publice, din partea supravieţuitoarelor şi lipsa expertizei medico-legale au împiedicat până acum o imagine clară a acestor abuzuri şi a amplorii lor.

Raportul Asociaţiei centrelor de criză pentru violuri din Israel (ARCCI), o organizaţie care reuneşte centrele pentru violenţă sexuală din întreaga ţară, descrie aceste abuzuri ca fiind parte integrantă a atacurilor din 7 octombrie.

Raportul subliniază „similitudinile” dintre toate atacurile – de la festivalul de muzică Nova, asupra kibbutzurilor, asupra bazelor militare şi asupra persoanelor care au fost luate ostatice.

Violenţele sexuale au fost săvârşite „în mod sistematic şi deliberat împotriva civililor israelieni”, notează raportul bazat pe mărturii şi interviuri ale martorilor oculari (dar nu şi ale victimelor), uneori preluate din mass-media.

Relatările martorilor oculari ale violenţelor sexuale au proliferat în mass-media după 7 octombrie, în special de la supravieţuitoarele festivalului Nova, unde 3.000 de tineri au sărbătorit la mai puţin de 10 km de Gaza. 364 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Raportul ARCCI menţionează în special „violuri, multe dintre ele în grup, sub ameninţarea armei”.

Acesta citează un supravieţuitor al atacului asupra festivalului Nova care descrie „o apocalipsă de cadavre, de fete goale, uneori pe partea superioară a corpului, alteori pe partea inferioară”.

În kibuţul Beeri, unde au fost ucişi 90 de locuitori, salvatorii au declarat că au găsit „cadavre cu semne de agresiune sexuală”.

Agresiuni sexuale au fost înregistrate şi în bazele militare care au fost atacate, adaugă raportul, citând un soldat, care a declarat că a văzut cel puţin zece cadavre de femei soldat cu semne clare de violenţă sexuală.

Ostaticii care au fost eliberaţi între timp au vorbit, de asemenea, despre agresiuni sexuale, adaugă raportul. La fel ca Chen şi Agam Goldstein, care, după ce au fost eliberaţi după 51 de zile de detenţie, au declarat că au întâlnit „cel puţin trei femei ostatice care au fost agresate sexual în timpul captivităţii”.

Raportul, care include descrieri uneori calomnioase, menţionează de asemenea mutilarea victimelor, inclusiv a bărbaţilor.

În mass-media, martorii atacului Hamas au raportat violuri, violenţe sexuale şi mutilări genitale, uneori în faţa membrilor familiei, a vecinilor sau a rudelor victimei.

Aceste acuzaţii fac obiectul unor anchete complexe în Israel, îngreunate de absenţa unei autopsii în haosul din zilele care au urmat atacului şi într-un moment în care tradiţia religioasă evreiască recomandă înmormântarea rapidă a decedatului.

Reprezentanta specială a ONU pentru violenţa sexuală în timpul conflictelor, Pramila Patten, a vizitat Israelul la sfârşitul lunii ianuarie, unde a făcut apel la femeile care au fost victime ale presupuselor crime sexuale de la 7 octombrie să „rupă tăcerea” şi să vorbească despre ceea ce au suferit.

La începutul lunii decembrie, UNICEF a condamnat „violenţele sexuale” comise împotriva femeilor israeliene la 7 octombrie, o condamnare pe care Israelul a considerat-o tardivă şi insuficientă, deoarece, în opinia sa, nu i-a menţionat pe făptaşi, bărbaţii înarmaţi ai Hamas.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...