G4Media.ro

Un raport al republicanilor din Senatul SUA susține că virusul care a…

sursa foto: South China Morning Post

Un raport al republicanilor din Senatul SUA susține că virusul care a provocat epidemia COVID-19 a fost sustras dintr-un laborator din China

COVID-19, „cel mai probabil”, a fost sustras dintr-un laborator din China, potrivit unui raport al Partidului Republican din Senat, transmite The Wall Street Journal.

Este nevoie de mai multe dovezi pentru a ajunge la o concluzie definitivă cu privire la originea virusului, potrivit raportului, dar concluziile sunt considerate suficiente pentru a alimenta apelurile pentru mai multe anchete.

Oamenii de știință care studiază epidemiile spun că o scurgere din laboratorul din Wuhan, China, nu poate fi exclusă, dar este, de asemenea, posibil ca virusul să se fi răspândit în mod natural la oameni.

Pandemia COVID-19 care a ucis milioane de oameni în întreaga lume „a fost cel mai probabil rezultatul unui incident legat de cercetare” în China, și nu transmiterea naturală a unui virus de la animale la oameni, concluzionează un nou raport al republicanilor din comisia de sănătate a Senatului SUA.

Studiul citează detalii despre răspândirea timpurie a virusului SARS-COV-2, care provoacă Covid, faptul că nu a fost identificată nicio gazdă animală după aproape trei ani de pandemie și procedurile de biosecuritate cu probleme în laboratoarele din orașul chinez Wuhan pentru a-și susține concluzia.

Raportul de 35 de pagini întocmit de personalul republican al comisiei recunoaște că este imposibil să se ajungă la concluzii definitive cu privire la originile pandemiei fără mai multe dovezi. Dar, se spune: „Ipoteza unei origini zoonotice naturale nu mai merită beneficiul îndoielii sau prezumția de acuratețe”.

Raportul se bazează în mare parte pe informații deja disponibile în mod public, dar este posibil să întărească apelurile de la Washington pentru investigații suplimentare privind originile virusului. Republicanii au promis că vor lansa anchete mai agresive privind Covid-19 dacă vor recâștiga controlul uneia sau ambelor camere ale Congresului la alegerile de la jumătatea mandatului.

Epidemiile anterioare de boli zoonotice – în care un agent patogen sare de la animale la om – au apărut în mai multe locații pe măsură ce un virus circulă în populațiile de animale, în timp ce virusul Covid este cunoscut ca fiind apărut doar în Wuhan, unde se află laboratoare care efectuează cercetări asupra coronavirusurilor, notează raportul. În plus, se precizează în raport, niciun animal nu a fost identificat ca fiind infectat cu virusul înainte de izbucnirea pandemiei din decembrie 2019.

Dacă Covid a rezultat în urma unei transmisii naturale sau a unui accident de laborator a fost subiectul unei dezbateri științifice și publice intense și, uneori, vitriolante. China a negat în mod repetat că ar fi fost implicată o scurgere de laborator și a sugerat că un laborator din SUA ar fi putut fi la originea virusului.

Un raport al serviciilor de informații americane publicat anul trecut nu a reușit să rezolve întrebarea, spunând doar că virusul nu prezintă semne de inginerie genetică deliberată. Discernirea originilor sale necesită o cooperare mai mare din partea Beijingului, spunea acel raport.

Numeroși oameni de știință care studiază epidemiile spun că o scurgere de laborator din Wuhan nu poate fi exclusă și că este nevoie de investigații suplimentare, dar că este, de asemenea, posibil ca virusul să se fi răspândit în mod natural la oameni de la animale în sălbăticie, într-o fermă sau într-o piață. La începutul acestei luni, o analiză publicată în Proceedings of the National Academies of Sciences a concluzionat că „tot mai multe dovezi științifice” indică o origine zoonotică și răspândirea la oameni prin intermediul comerțului cu animale sălbatice.

Raportul interimar al personalului Senatului a fost făcut public de către senatorul Richard Burr (republican, N.C.), republicanul cu cel mai mare rang din comisie, care a declarat că acesta ar trebui să ghideze activitatea Organizației Mondiale a Sănătății și a altor organisme care încă investighează originea virusului. Burr a considerat că personalul a adunat suficiente informații convingătoare, din surse deschise, pentru a merita un raport interimar, a declarat un consilier de rang înalt al comisiei.

Teoria scurgerii din laborator propune că SARS-COV-2 era studiat sau manipulat într-unul dintre cele câteva laboratoare din Wuhan care efectuau cercetări asupra coronavirusului și a scăpat prin intermediul unui lucrător infectat.

Wall Street Journal a raportat în mai 2021 că, potrivit rapoartelor serviciilor de informații americane, în noiembrie 2019, trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit suficient pentru a necesita tratament în spital, alimentând apelurile pentru o examinare sporită a teoriei scurgerii din laborator.

Raportul personalului republican citează o propunere a Institutului Wuhan și a unui grup privat numit EcoHealth Alliance către Defense Advanced Research Projects Agency din cadrul Pentagonului de a găsi coronavirusuri care se leagă ușor de celulele umane sau de a manipula virusurile pentru a obține același efect. Propunerea, care avea ca scop dezvoltarea unei protecții împotriva unor astfel de viruși, nu a fost niciodată finanțată.

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Din nepăsare, Trump a lăsat să moară 700000 de americani. „Chinese hoax”, zicea el. Votați republicanii! Votați moartea!

  2. In ipoteza destul de probabila a unei victorii republicane la alegerile din 8 noiembrie acest raport va fi urmat de comisii de ancheta și „dezvaluiri”. Probabil vor cădea niște capete sau vor fi găsiți vinovați dar doar pentru distracție. Banii s-au facut de cine trebuie

  3. 100% a fost si coada Rusistanului implicată in apariția Covid!

  4. Nu cred ca ” a fost sustras” ! A fost (1) din gresala scapat din laborator !! (2) INTENTIONAT facut scapat de comunistii chinezi – la ordinul lui Xi „ping-pong” ca sa – si asigure cdea de a treia REALEGERE si – in acelasi timp – sa taca „imperialismul euro-american ! Ceea ca a reusit din plin !!
    Miscare terorista TIPIC COMUNISTA !