G4Media.ro

Un profesor timișorean, condamnat în primă instanță pentru că a umilit o…

Foto: Pexels.com

Un profesor timișorean, condamnat în primă instanță pentru că a umilit o elevă la examenul de bacalaureat din 2017  / 4 luni de închisoare cu suspendare, după ce a vrut să scoată din examen o fată care și-a uitat buletinul acasă

Un profesor universitar din Timișoara, care a umilit o elevă la examenul de bacalaureat derulat acum cinci ani, a fost condamnat în primă instanță. Bărbatul a fost găsit vinovat de judecătorii care au analizat cazul, iar printre probele la dosar a fost și înregistrarea video cu incidentul respectiv, informează Europa FM.

Cornel Velescu, doctor inginer și șef de lucrări în cadrul Politehnicii Timișoara, a fost condamnat pentru infracțiunea de purtare abuzivă.

Judecătoria Rădăuți i-a aplicat o condamnare de 4 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani. Sentința penală nu este însă definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

Fapta pentru care s-a ajuns la acest proces s-a petrecut la centrul de examen din cadrul Colegiului Tehnic din Rădăuți, unde Cornel Velescu a fost desemnat președinte la examenul de bacalaureat din 2017.

Profesorul și-a ieșit din minți când o elevă s-a prezentat în fața comisiei cu permisul de conducere, motivând că a pierdut buletinul.

Fata a fost insultată de șeful comisiei, care a încercat să o scoată cu forța din sala de examen. Eleva a izbucnit în plâns și doar după insistențele celorlalți profesori a fost primită în examen, pe care l-a luat cu nota 8,45.

Pentru că s-a simțit jignită, fata a depus plângere penală, dar l-a acționat pe profesor în judecată și pe căile civile. Trei instanțe de judecată i-au dat câștig de cauză, iar Cornel Velescu a fost obligat la plata a 5.000 de lei cu titlu de daune morale.

Sursa foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

 1. Felicitări fetei

 2. Ce articol din Codul Penal s-a aplicat?

 3. Ordinul MECTS nr. 4799/2010 prevede ca se poate intra doar pe baza actului de identitate si enumera, ca act de identitate, cartea de identitate, buletinul de identitate si pasaportul. Unde este mentionat carnetul de conducere??
  Asadar, soldovenii au incalcat legea. Proful a gresit ca nu a chemat direct paza. Colegii dumisale din comisie au incalcat direct un MECTS. Pila cui este d-soara?…
  Iar „justitia” din acea parte a tarii e o gluma.

  • Condamnarea nu a fost pentru că nu a lăsat-o să participe, ci pentru felul abuziv în care s-a purtat. Dacă voia să aplice regulamentul spunea frumos ”Nu se poate, ne pare rău”. Dar el, în fața tuturor celorlalți colegi, a insultat eleva și a încercat să o scoată cu forța afară. A ignora aceste elemente și a ataca fata (”arogantă”, ”pila cui?”) arată apartenența la acest sistem de gândire toxic și abuziv, care se pare că vă apare normal domnule George.

   Mai mult, a aplica legea cu atâta strictețe ingorând consecințele dramatice asupra vieții unui copil este o lipsă de umanitate. Nu exista niciun dubiu asupra identității elevei. Dacă ați avea un copil care își pierde buletinul cu o zi înaintea examenului ați fi la fel de intransigent cu aplicarea ordinului MECTS sau vi s-ar părea normal să se facă dovadă de puțină flexibilitate, firească date fiind circumstanțele?

  • @Viorel: dacă lista actelor care permit identificarea candidatului NU includ permisul de conducere, d-ra nu avea voie să intre. Dar nu, la noi trebuie să o dăm pe plângere, că-i afectează viitorul, că aoleu săraca… Ori e lege, ori e tocmeală?

   Iar d-l prof. universitar care a făcut criză de isterie cu d-ra (nu se precizează exact în ce fel a făcut abuz în serviciu când a cerut să fie dată afară, presupun că a fost un scandal cu țipete și înjurături, ca în România și de aceea d-ra s-a simțit lezată), să suporte consecințele.

   D-ra ar fi trebuit însă să le suporte în egală măsură, adică să nu fie primită în acea sesiune de examen. Când îți pierzi actele, cred că le poți declara pierdute, eventual putea să facă cerere de derogare către comisia de bacalaureat*/ISJ/minister și foarte probabil i se acorda (legal) dreptul de participare cu alt act de identitate neinclus în lista aceea.

   Dar bineînțeles, fiecare român e special, și legea a devenit chestie de gust. (Nu spun că toate legile sunt bine făcute… dar trebuie aplicate așa cum sunt, bune sau rele. Când sunt rele, trebuie schimbate. Dar nu se negociază după cum ne convine unora sau altora. Parcă fiecare ne doream o țară ca afară… Cei de afară stau la discuții sau nu?)

  • asa cum am zis, profesorul trebuia sa cheme paza. DAR daca paznicul ala amarat nu are competente, sau asa zice, cine scoate beizadeaua de acolo? chemi politia? Profesorul trebuia sa demisioneze pe loc sau sa faca un pv de constatare etc. Nu am fost in sala sa vad cum si ce a vorbit cu beizadeaua tupeista, asta e drept, dar daca era vorba de violenta nu scapa usor proful in cauza.
   Pentru ca tupeu trebuie sa ai sa te prezinti cu carnetul de conducere si sa faci TOT TU show.
   Pentru ca o tupeista (probabil cu pile) „s-a simtit jignita” arunci cu puscarie? Se poate sa fie ceva clan moldoviniesc, ca la ei asa functioneaza, ueii.

  • Ai mentalitate comunista tipica! Incalcarea demnitatii se sanctioneaza! Intr o tara civilizata lua „profu”vreo 50 de mii de coco despagaubire!Bravo fetei ca a facut asta!

 4. Pas cu pas vor invata si profesorii din tara asta ca s-a terminat cu comunismul

  • ADRIENE MAI AI FRATI ACASA?TOT….CA TINE?

 5. Atunci sa se renunte la aplicarea oricarui regulement si la examene, ca la cursuri si asa elevii nu respecta nici o regula, nu au nici o indatorire au numai dreptiri si libertati.

  • Pentru că mi-e lene, dar și pentru că domnul Viorel a dat un răspuns excelent unei întrebări asemănătoare cu aceasta, o să-l citez:
   „Condamnarea nu a fost pentru că nu a lăsat-o să participe, ci pentru felul abuziv în care s-a purtat. Dacă voia să aplice regulamentul spunea frumos ”Nu se poate, ne pare rău”. Dar el, în fața tuturor celorlalți colegi, a insultat eleva și a încercat să o scoată cu forța afară. A ignora aceste elemente și a ataca fata (”arogantă”, ”pila cui?”) arată apartenența la acest sistem de gândire toxic și abuziv, care se pare că vă apare normal domnule George.

   Mai mult, a aplica legea cu atâta strictețe ingorând consecințele dramatice asupra vieții unui copil este o lipsă de umanitate. Nu exista niciun dubiu asupra identității elevei. Dacă ați avea un copil care își pierde buletinul cu o zi înaintea examenului ați fi la fel de intransigent cu aplicarea ordinului MECTS sau vi s-ar părea normal să se facă dovadă de puțină flexibilitate, firească date fiind circumstanțele?”

  • „cetatene”, acest comportament incurajeaza incalcarea legii si eludarea oricaror reguli! In tzari cu apa calda nu exista asa ceva! cum nu sari coada atunci cand stai la rand!
   Daca ordinul Min educ e prost facut atunci sa il abroge si sa te poti identifica cu legitimatia de biblioteca daca are poza ta.

   Mi se pare oricum exagerat puscarie pentru „insulta” fara violenta fizica.

 6. putoarea aia sigur e pila cuiva murdar.

 7. trebuia chemata politia si amendata pentru a condus fara buletin (presupun ca a venit cu masina la bac, de aia avea buletinul la ea). o toanta, trebuia scoasa din examen politicos, conform regulamentului. greseala profesorului ca a exagerat, dar toanta nu trebuia sa dea examenul.

  • as fi chemat in ordine:

   paznic
   politie

   daca refuzau sa ia masuri, mi-as fi dat demisia din comisia de bac pe loc
   dar cunoscandu-ma pe mine mi s-ar fi rupt pentru e tzara lui papura voda unde tupeul si nesimtirea sunt la ele acasa si, da, de 15 ani am emigrat, asta da. Doamne ajuta hai va pup bafta.

  • „Toanta „a luat Bac-ul spre deosebire de dvs .

 8. ADRIENE MAI AI FRATI ACASA?TOT….CA TINE?