G4Media.ro

Un profesor din Cluj s-a folosit de succesul din România pentru a…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Un profesor din Cluj s-a folosit de succesul din România pentru a arăta de ce au eșuat protestele profesorilor din Ungaria

”Nici nu s-a pus problema să nu se alăture grevei profesorilor din iunie aproape toată lumea de la Liceul Teoretic Apáczai Csere János din Cluj-Napoca, unde predau, și unde chiar și directorul școlii a susținut protestul nostru” – a declarat profesorul de liceu, János Lukács dezvăluind motivul pentru care profesorii din România au putut realiza în trei săptămâni ceea ce colegii lor din Ungaria nu au reușit nici într-un an și jumătate, transmite publicația Nepszava, citată de Rador.

În timp ce profesorii din România nu doar că au reuşit, prin solidaritatea lor fără precedent, să convingă Guvernul de la București să le mărească salariile, dar au mobilizat şi societatea de partea lor, în Ungaria, protestele nici nu sunt adevărate greve din cauza legislației FIDESZ, şi puțini oameni au participat la acțiunile de nesupunere civică care au implicat concedieri și reduceri salariale, iar comunitatea de profesori a rămas divizată.

Adoptarea legii statutului profesorilor, numită de mulţi drept legea răzbunării, a fost contestată de aproape mai puțini oameni ca niciodată.

„Contractele noastre au fost suspendate pe durata grevei, astfel încât cei care au ales această formă de protest au renunțat și la salariul lor pentru această perioadă. Deși relativ puțini profesori din școala noastră sunt membri de sindicat, aproape toți colegii ni s-au alăturat, indiferent dacă sunt sau nu membri de sindicat. S-a întâmplat ceva ce a mișcat întreaga comunitate didactică” – a conturat situația de bază profesorul din Cluj-Napoca.

În această privință, România nu a fost la fel de divizată din punct de vedere politic ca Ungaria. Toată lumea a fost de acord cu faptul că este necesară o creștere salarială, dar s-a discutat mai mult despre momentul în care aceasta ar trebui să aibă loc. Pe de altă parte, momentul grevei a fost foarte bine ales, deoarece adevărata miză a grevei profesorilor este la finalul anului școlar, când se desfășoară examenele, a declarat János Lukács.

Profesorul a mai adăugat că Guvernul de la București a promis anterior că va alinia salariile profesorilor debutanți la salariul mediu național, dar acest lucru a fost ulterior eliminat din proiectul de lege, ceea ce i-a înfuriat pe profesori, iar profesorul din Cluj spune că „dacă nu faci profesia atractivă pentru tineri, ei pur și simplu nu vor deveni profesori”.

Dar asta nu e tot, seria grevelor naționale nu au avut loc doar pentru bani, ci și pentru a creşte stima socială a profesorilor. Deși au existat îndoieli, majoritatea părinților și elevilor au fost de partea profesorilor, așa cum au dovedit zecile de mii de oameni care au protestat în București. (Traducerea: Vizi Blanka)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...