G4Media.ro

Un procuror grec a ordonat o anchetă în cazul inundațiilor declanșate de…

Sursa foto: Will VASSILOPOULOS / AFP

Un procuror grec a ordonat o anchetă în cazul inundațiilor declanșate de furtuna Daniel

Un procuror grec a ordonat o investigație privind cauzele și gestionarea inundațiilor declanșate de o furtună care a ucis cel puțin 15 persoane, a inundat case și a distrus infrastructura din Grecia săptămâna trecută, a anunțat miercuri agenția de știri  Athens News Agency, scrie Reuters.

Furtuna Daniel, cea mai intensă din Grecia de la începutul înregistrărilor meteo, în 1930, a măturat centrul Greciei, timp de trei zile, la sfârșitul celei mai călduroase veri înregistrate vreodată în această țară.

Torentele de apă au transformat câmpia din Tesalia într-o mare interioară, sute de locuitori fiind transportați cu avionul sau scoși din casele inundate în bărci de salvare, culturile fiind distruse și zeci de mii de animale înecate.

Un procuror de rang înalt a ordonat autorităților din zonele Volos, Karditsa, Larissa și Trikala, cele mai afectate regiuni, să stabilească dacă au fost comise infracțiuni, inclusiv inundații cu intenție sau neglijență, a anunțat agenția de știri Athens News Agency.

Ancheta va analiza, de asemenea, dacă măsurile de prevenire a inundațiilor luate de autoritățile locale au fost adecvate, având în vedere avertismentele prealabile clare ale serviciului meteorologic național al Greciei.

O furtună distructivă a lovit aceeași regiune în 2020.

La aproape o săptămână după Daniel, numeroase sate de pe aproximativ 72.000 de hectare erau încă inundate de ape noroioase în câmpia Tesaliei.

Comisia Europeană a declarat marți că Grecia ar putea apela la fonduri europene de până la 2,25 miliarde de euro pentru a face față impactului furtunii.

De asemenea, Grecia va încerca să obțină 500-600 de milioane de euro din Fondul de redresare și reziliență al UE pentru a repara imediat drumurile, căile ferate și podurile avariate, a declarat ministrul Infrastructurii, Christos Staikouras.

„Trebuie să acționăm rapid, cu o planificare pentru siguranță”, a declarat acesta în cadrul unui eveniment organizat de Economist la Salonic.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...