G4Media.ro

Un participant la ocuparea cimitirului militar din Valea Uzului din 2019 a…

Un participant la ocuparea cimitirului militar din Valea Uzului din 2019 a fost condamnat la plata unei amenzi şi a unor despăgubiri / Decizia nu e definitivă

Judecătoria Moinesţi a pronunţat vineri o condamnare pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere într-unul dintre procesele privind ocuparea cimitirului militar din Valea Uzului, transmite agenția maghiară MTI. Sentinţa poate fi atacată.

Judecătoria  i-a aplicat o amendă lui Valentin DIaconu, unuia dintre românii care au participat la ocuparea cimitirului militar din Valea Uzului, din iunie 2019, și a dispus ca acesta să achite daune materiale pentru deteriorarea camerei de filmat folosite de echipa de corespondenţi la Miercurea Ciuc a televiziunii publice din Ungaria, potrivit sursei citate.

Valentin Diaconu trebuie să suporte despăgubiri în cuantum de 12.600 de lei, respectiv să suporte şi cheltuielile de judecată. Amenda aplicată se ridică la suma de 2000 de lei, iar în caz de neplată, se va transforma în zile de pedeapsă cu închisoarea.

După incidentul care a avut loc la 6 iunie 2019, în cimitirul militar de la Valea Uzului, Poliţia Română a demarat o anchetă pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere. Atunci, aproximativ o mie de cetățeni români de etnie maghiară au format unui lanţ uman în jurul cimitirului care serveşte drept loc de odihnă pentru militarii maghiari care au decedat în Primul Război Mondial, pentru împiedica inaugurarea, printr-o slujbă religioasă, a parcelei româneşti despre care aceștia susțin că a fost amenajată ilegal.

În mulţimea formată din câteva mii de români se regăseau şi tineri care păreau a fi ultraşii unor cluburi de fotbal. Aceştia au ocolit unităţile de jandarmi şi au reuşit să intre din spate în cimitir, au smuls porţile şi le-au deschis calea celorlalţi.

După ce au pătruns în cimitir, au spart poarta tradițională secuiască, au scos din pământ şi au aruncat pe jos crucile improvizate din ramuri de alun cu numele militarilor maghiari (puse lângă crucile de beton din sola românească), iar persoana condamnată acum a lovit cu o scândură a porţii camera de filmat a echipei de corespondenţi a televiziunii maghiare.

După evenimente, mai mulţi participanţi maghiari, respectiv organizaţii şi instituţii maghiare au depus o plângere împotriva atacatorilor care au scandat lozinci naţionaliste.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Romanasul e bun de plata,sau de puscarie dupa caz. Daca te arde de protest poti sa o faci pasnic nu cu bate si topoare. Epoca primitiva a apus…la unele persoane,la altele mai putin.👍👍👍

  2. Puțin. Pentru asemenea instigări naționaliste ar trebui sume cu șase cifre…