G4Media.ro

Un papirus din secolele IV – V descrie unul dintre miracolele pe…

Photo 31123735 © Diego Vito Cervo | Dreamstime.com

Un papirus din secolele IV – V descrie unul dintre miracolele pe care Iisus le-a făcut în copilărie: ”Iisus în vârstă de 5 ani bate din plame și aduce figurinele de lut la viață”

Oamenii de ştiinţă au descifrat şi publicat conţinutul unui fragment de papirus care conţine o parte din Evanghelia copilăriei după Toma, care istoriseşte întâmplări din copilăria lui Iisus, transmite miercuri Live Science, transmite Agerpres.

Scris în greacă, fragmentul de papirus datează din secolele IV – V, fiind astfel cea mai veche copie cunoscută a acestei Evanghelii, conform autorilor unui studiu publicat recent în jurnalul Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik. Există şi alte copii ale acestei Evanghelii, dar ele sunt mai recente. Bisericile creştine nu au inclus această Evanghelie în Biblie.

Este „cel mai vechi manuscris conservat al acestui text în orice limbă”, susţin co-autorii acestui studiu – Lajos Berkes, lector la Institutul pentru Creştinism şi Antichitate din cadrul Universităţii Humboldt din Berlin (Germania), şi Gabriel Nocchi Macedo, profesor specializat în papirologie de la Universitatea din Liege (Belgia).

Oamenii de ştiinţă sunt aproape unanim de părere că Evanghelia copilăriei după Toma a fost scrisă în secolul II, unul dintre motive fiind similitudinile stilistice dintre unele istorisiri din această Evanghelie şi alte povestiri despre Iisus despre care se ştie că au fost scrise în secolul II.

Fragmentul de papirus vorbeşte despre un miracol pe care Iisus l-a înfăptuit pe când era copil. În acest fragment, „Iisus se juca în vadul unui pârâu şi modelează 12 vrăbii din lut moale. Când tatăl său, Iosif, îl dojeneşte şi îl întreabă de ce face astfel de lucruri în ziua sfântă de Sabat, copilul Iisus în vârstă de 5 ani bate din palme şi aduce figurinele din lut la viaţă”, conform unui comunicat al Universităţii Humboldt din Berlin. Această istorisire era deja cunoscută din copiile mai recente ale acestei Evanghelii.

Dacă în fragmentul analizat se vorbeşte doar despre acest miracol, în copiile mai recente ale acestei Evanghelii sunt menţionate şi alte miracole realizate de copilul Iisus – cum ar fi readucerea la viaţă a unui alt copil pe nume Zeno sau vindecarea instantanee a tatălui său, Iosif, după ce acesta a fost muşcat de un şarpe veninos.

Originea acestui fragment de papirus nu este certă. „Ştim aproape nimic despre provenienţa acestui papirus, istoria sa şi cui i-a aparţinut”, a declarat Nocchi Macedo pentru Live Science. „Tot ce ştim cu certitudine este că îşi are originea în Egipt. Ar fi putut ajunge la Hamburg fie odată cu cea mai mare parte a colecţiei de papirusuri – între 1906 şi 1939 – fie în 1990 când o cutie conţinând papirusuri neconservate a fost transferată (la Hamburg) de la Berlin”.

În studiul lor, cei doi oameni de ştiinţă se declară încrezători că acest fragment de papirus se afla deja în Germania înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. OK, un geniu…

  2. Mda, la 400- 500 de ani le-a spus un moș că a auzit de la o mătușă că Iosif i-a interzis de atunci să mai bată din palme.

  3. Asta nu e nimica,citiți Povestea Poveștilor de Ion Creangă și vedeți ce minuni a făcut Iisus.

  4. In 2024 unii alearga dupa minunile zeilor si se dau mari ca se duc sa pupe niste mooaste…