G4Media.ro

Un oficial taliban dă asigurări că elevele afgane se vor întoarce în…

Un oficial taliban dă asigurări că elevele afgane se vor întoarce în școli „cât mai repede posibil” / Talibanii au finalizat formarea guvernului, fără să includă femei

Elevele afgane de la colegiu şi liceu urmează să fie autorizate „cât mai rapid posibil” să se întoarcă la şcoală, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al guvernului taliban, după ce restricţiile vizând femeile s-au multiplicat în ultimele săptămâni în Afganistan, relatează AFP.

Fetele ar urma astfel să revină la clasă după ce cursurile au fost suspendate la jumătatea lui august, iar băieţii s-au întors deja la ore de pe 7 septembrie.

Talibanii au numit, de asemenea, mai mulţi miniştri şi şi-au încheiat formarea Guvernului – în care nu se află nicio femeie ministru şi nici ministru al Femeilor, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Kabul, Zabihullah Mujahid.

„Vom finaliza lucrurile (…). Acest lucru are loc cât mai rapid posibil”, a dat el asigurări în privinţa întoarcerii fetelor la şcoală.

Talibanii le-au cerut sâmbătă băieţilor să se întoarcă la ore, însă nu şi fetelor, provocând îngrijorări în rândul populaţiei afgane şi comunităţii internaţionale, care se tem de o reinstaurare a regimului de fier al talibanilor din anii ’90, care să le interzică femeilor să studieze.

Cursurile în şcolile afgane au fost întrerupte la jumătatea lui august, în urma întoarcerii la putere a talibanilor, în paralel cu retragerea Statelor Unite din Afganistan şi prăbuşirea Guvernului afgan prooccidental.

Noul regim afgan a anunţat prima parte a Guvernului său – alcătuit din numeroşi lideri istorici ai mişcării, la 7 septembrie. Zabihullah Mujahid a subliniat din nou, marţi, că este vorba despre un Guvern de tranziţie, care urmează să fie consolidat în viitor.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter