G4Media.ro

Franța se pregătește sâmbătă de încă un protest organizat de „vestele galbene”.…

Franța se pregătește sâmbătă de încă un protest organizat de „vestele galbene”. Noi teme pe lista nemulțumirilor

Un nou protest al „vestelor galbene” se anunță sâmbătă după ce săptămâna trecută demonstrațiile au luat o turnură violentă care s-a soldat cu mai mulți răniți, arestări, mașini incendiate, vitrine sparte și obiective istorice vandalizate. Guvernul francez a amânat marți creșterea taxelor pe carburant ca urmare a protestelor de la finalul săptămânii trecute. Revendicările protestatarilor nu s-au oprit aici. Aceștia sunt nemulțumiți de politica președintelui Macron, pe care o consideră favorabilă marilor corporații multinaționale și ostilă cetețenilor francezi de rând, informează BBC.

De această dată autoritățile franceze au hotărât să închidă muzeele, Turnul Eiffel şi magazinele de pe Champs-Elysées. Prim-ministrul Édouard Philippe a declarat joi că va mobiliza 89.000 de polițiști care să asigure ordinea și să preîntâmpine o posibilă escaladare a protestului.  De asemenea, guvernul francez ia în considerarea opțiunea de a mobiliza armata pentru a apăra monumentele istorice, notează Agenția France Presse

Mai mulți protestatari ai „vestelor galbene”, lideri ai sindicatelor și politicieni din toate partidele au îndemnat la calm după ce duminica trecută protestele din Paris au devenit violente.

Pericolul unor noi violențe este destul de mare deoarece, spune François Gemenne de la Universitatea din Liège, mișcarea „vestelor galbene” nu are un lider oficial, conform France24.

Președintele Macron își va exprima un punct de vedere referitor la criza produsă de „vestele galbene” la începutul săptămânii viitoare, deoarece nu dorește „să pună gaze pe foc” înaintea manifestaţiilor de sâmbătă, a declarat vineri preşedintele Adunării Naţionale, Richard Ferrand, relatează AFP, citat de Agerpres.

Revendicările inițițiale ale protestatarilor s-au extins considerabil. La începutul acestei săptămâni, „vestele galbene” au trimis un număr de 40 de revendicări președintelui Macron. Printre ele s-au numărat: pensie minimă, schimbări pe scară largă a sistemului de taxare și o reducere a vârstei minimă de pensionare.

O analiză a bugetului inițial pentru 2018-2019 arată că planul guvernului francez îi avantajează pe cei foarte bogați și deloc pe cei foarte săraci, conform BBC. Executivul condus de Macron a anunțat că din luna mai ar putea reintroduce „impozitul pe avere”, după ce aceasta a fost eliminat la scurt timp după ce partidul „En Marche!” a câștigat alegerile parlamentare din 2017.

NOTĂ: Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

  1. Deci se poate.
    „au trimis un număr de 40 de revendicări președintelui Macron”.
    Daca trmiteam si noi acelasi numar de revendicari lui dragnea si ieseam in piata in fiecare simbata, poate alta era situatia.

  2. Imi amintesc ce injuraturi a primit Presedintele Constantinescu atunci cand a lansat ideea impozitului pe averea afisata. Din pacate, inclusiv din partea Cetepeului, daca nu gresesc.

  3. In Franța doar Jandarmeria Romana mai poate restabili ordinea.

  4. Așa se organizează protestele. Se întocmește o listă de revendicări cu cerințe concrete ( nu genul jos guvernul și la pușcărie cu voi ) și termene clare, se prezintă public și se înmânează oficial guvernanților. Susținerea revendicărilor se face în stradă, toată lumea ( atât autoritățile cât și restul lumii ) știind pentru ce se protestează.

  5. Interesesantă politica de reject practicată de acest site: am postat următoarele: lista revendicărilor francezilor:https://adevarul.ro/international/europa/revendicarile-vestelor-galbene-explozie-revolutie-socialac-1_5c063ce5df52022f751b22fa/index.html sau:https://www.scribd.com/document/394450377/Les-revendications-des-gilets-jaunes) și spuneam că trebuie să se organizeze proteste de solidaritate ăn toate țările UE. În cee ce-l privește pe dl. Bad@ îmi pare sincer rău de suferința sa. trebuie să conștintizeze faptul că are nevoie de asistență medicală de specialitate. Acest replay ”refuză” cu obstinație să se afișeze pe site.

  6. Am spus-o în mai multe rânduri: cred că acești troli sunt atât de ratardati, încât nu știu să posteze și au impresia că cineva conspiră împotriva lor. Sunt și paranoici pe lângă faptul că sunt proști. De ce impresia că cineva are ceva cu ei, că sunt cenzurați? Tocmai pentru că ei știu ce fac aici, pe cine reprezintă. Își pun mâna precum chelul pe chelie. Cât despre asistență medicală, dincolo de gluma de clasa a II a a trolulului, pentru că atât poate, e clar că are nevoie

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.