G4Media.ro

Un nou debușeu pentru cerealele ucrainene: cu trenul până în Spania

sursa foto: Pexels

Un nou debușeu pentru cerealele ucrainene: cu trenul până în Spania

O inițiativă coordonată de UE, la care participă și Franța, Polonia și Luxemburg, urmărește să ofere un debușeu pentru o parte din cele 20 de milioane de tone de cereale ucrainene blocate de ofensiva rusă, transmite publicația spaniolă El Pais, preluată de Rador.

Ofensiva rusă din Ucraina, unul dintre principalele grânare ale Europei, amenință să provoace foamete în multe părți ale lumii. Peste 20 de milioane de tone de cereale rămân în silozuri și porturi ucrainene, neputând fi exportate prin Marea Neagră din cauza blocadei forțelor ruse. Situația are un potențial de destabilizare geopolitică (180 de milioane de oameni din 41 de țări sunt amenințați cu penuria de alimente din cauza războiului, potrivit Națiunilor Unite) care face să tremure Uniunea Europeană, care a ajuns să acuze Kremlinul că folosește foamea ca pe o „armă de război”. Consiliul European de la Bruxelles a făcut posibil schimbul de idei și propuneri pentru a sparge blocada rusă.

Una dintre ele a fost prezentată de Spania, care s-a oferit să conducă o inițiativă pentrua scoaterea și depozitarea temporară a cel puțin 8.000 de tone de cereale ucrainene în silozurile sale. Planul, care va fi lansat pe 15 iulie, este o inițiativă de „solidaritate” cu ajutorul sectorului privat la care participă și Franța, Polonia și Luxemburg, țări prin care trec cerealele ucrainene către silozurile spaniole.

După cum a explicat vineri premierul spaniol Pedro Sánchez, în „faza pilot”, care va dura până în septembrie, scopul va fi creșterea treptată a capacității de transport feroviar din Ucraina pentru a ajunge, până în septembrie, la transferul a până la 8.000 de tone de cereale în silozuri situate în porturi precum Barcelona, Tarragona sau Cartagena.

Dacă planul funcționează, programul ar putea continua și dincolo de aceste prime trei luni, crescând treptat capacitățile de transport.

Miza proiectului este ca cerealele să fie duse în „țările mediteraneene”, având în vedere apropierea geografică de Spania.

Pe lângă ruta terestră, la jumătatea lunii iunie a sosit în portul La Coruña o încărcătură maritimă de 18.000 de tone de porumb ucrainean care a parcurs o nouă rută prin Marea Baltică pentru a evita porturile blocate de Rusia.

Traducerea Rador: Rodezia Costea / sursa foto: Pexels

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Încet-încet, arma foametei controlate de Rusia este dezamorsată.

  2. Cerealele din Ucraina nu aparțin ucrainenilor ci oligarhilor americani. Aceștia nu au interes sa le vândă ci își doresc sa putrezească.
    Ca atare, nu degeaba se vorbește de foamete, lucrurile sunt bine puse la punct.

    • Ești bolnav mintal.
      Nu există oligarhi în SUA. Doar în țările cu influență bolșevică.