G4Media.ro

Un nor cu emisii ale vulcanului din La Palma a ajuns duminică…

Un nor cu emisii ale vulcanului din La Palma a ajuns duminică în partea de Vest a României. Specialist: poate provoca o răcire a solului și aduce o poluare suplimentară

Un nor cu resturi aruncate în aer de erupția vulcanului din La Palma, a atins duminică partea de vest a României, venind dinspre sudul continentului.

”O cantitate mare de SO2 este injectată spre Europa. De luni intră și în România, în zona de vest (vor fi- n.red.) concentrațiile cele mai mari. SO2 aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați, etc) care sunt aduși la sol prin precipitare, precipitații, influențează concentrația ozonului, etc” a scris pe contul său de Facebook Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Norul a avansat însă mai rapid, atingând vestul țării duminică după-amiază.

Evoluția curenților de aer și a norului generat de vulcanul La Palma, poate fi urmărită live, AICI.

Specialiștii spun că cel mai probabil norul va trece peste spațiul țării timp de două zile.

Intensitatea erupției, care a început pe 19 septembrie, a crescut în ultimele zile, determinând evacuarea a încă trei sate de pe insulă, care este parte a arhipelagului Insulelor Canare din Spania. Aproape 7.000 de oameni au fost obligați să-și abandoneze casele.

Erupția vulcanică recentă este prima înregistrată din 1971.

Citește și: VIDEO Imagini spectaculoase cu un vulcan din Spania care a intrat în erupție după o activitate seismică intensă

Vulcanul din La Palma a emis între 6.000 și 9.000 de tone de dioxid de sulf (SO₂) pe zi, conform calculelor preliminare ale Institutului de Vulcanologie din Canare (Involcan).

Gazele evacuate în atmosferă pot provoca ploi acide, potrivit ziarului El Pais, care a discutat cu mai mulți specialiști de la National Geographic Institute.

”Gazele pot declanșa dureri de cap, vărsături, sufocări și iritarea pielii și a ochilor, precum și deteriorarea culturilor și a structurilor metalice.

Aceste emisii, care pot ajunge la sute de kilometri, pot provoca și poluarea aerului și a apei” scriu jurnaliștii publicației.

Totuși, pentru zonele îndepărtate, impactul prognozat ”nu corespunde unei situații critice”, consideră specialiștii.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Unde e greta sa combată vulcanii?

  2. Unde-i merkel și ursula sa pună niște taxe de poluare?

  3. Oxidul de sulf distruge virusul covid.