G4Media.ro

Un muzeu din Texas a achiziționat un tablou pentru 26 de milioane…

Sursa foto: Artcurial

Un muzeu din Texas a achiziționat un tablou pentru 26 de milioane de dolari, dar Luvru vrea să îl păstreze în Franța și a lansat o strângere de fonduri

Când Muzeul de Artă Kimbell a obținut la licitație tabloul „Coșul cu căpșuni sălbatice” de Jean Siméon Chardin pentru aproape 24,4 milioane de euro (26,4 milioane de dolari) în martie anul trecut, instituția texană se aștepta ca tabloul să se alăture colecției sale mici, dar valoroase, de capodopere europene, relatează CNN.

Însă, o lună mai târziu, Ministerul Culturii din Franța a refuzat licența de export a operei de artă din secolul al XVIII-lea și a desemnat-o drept „comoară națională” – statut care a dat colecțiilor naționale ale țării doi ani și jumătate pentru a o achiziționa, egalând oferta câștigătoare.

Acum, cu mai puțin de patru luni rămase și cu 1,3 milioane de euro (1,4 milioane de dolari) încă de strâns, Muzeul Luvru se adresează publicului pentru a păstra pictura în ulei în Franța.

Instituția pariziană a lansat săptămâna trecută o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta la achiziționarea unei lucrări pe care o descrie ca fiind „chintesența operei lui Chardin”. După ce a strâns deja o parte semnificativă din bani – inclusiv 15 milioane de euro (16,3 milioane de dolari) promise de LVMH, proprietarul unor mărci de lux precum Louis Vuitton și Tiffany & Co. – Luvrul face apel la donații publice înainte ca interdicția de export să expire în februarie.

La momentul publicării, campania a strâns 20% din suma necesară de la peste 2.000 de donatori. În schimb, potențialilor patroni li se oferă diverse avantaje, inclusiv tururi private pentru a vedea tabloul și invitații la un cocktail la muzeu.

Chardin este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari artiști de natură statică din toate timpurile. Realizat în jurul anului 1760, tabloul este centrat pe o piramidă de căpșuni într-un coș de răchită. Este una dintre cele câteva lucrări celebre ale pictorului francez care înfățișează fructe, inclusiv prune și piersici.

Lucrarea, cu o lățime de 45 cm, a fost pusă în vânzare de un descendent al colecționarului de artă din secolul al XIX-lea Eudoxe Marcille, potrivit casei de licitații ArtCurial, care s-a ocupat de vânzarea din 2022.

Așteptată inițial să atragă oferte de până la 15 milioane de euro (16,2 milioane de dolari), pictura a fost câștigată în cele din urmă de Muzeul de Artă Kimbell, fondat în Fort Worth, Texas, în 1972. Colecția de peste 300 de opere de artă a instituției include în prezent prima pictură cunoscută a lui Michelangelo, „The Torment of Saint Anthony”, și tablouri ale mai multor artiști francezi importanți, printre care Henri Matisse, Claude Monet, Paul Cézanne și Paul Gauguin.

Muzeul din Texas mai are deja o altă lucrare a lui Chardin în colecția sa. Luvru, între timp, are peste 40, deși instituția pariziană a descris „Coșul de căpșuni sălbatice” ca fiind „ultima (pictură) de calitatea sa care a rămas în mâini private”.

„Intrarea sa în colecțiile naționale ar completa magistral ansamblul unic deja prezentat la Muzeul Luvru, cel mai important din lume al acestui pictor”, a declarat directorul Luvru, Laurence des Cars, într-un comunicat de presă, descriind tabloul ca fiind „impregnat de poezia simțurilor”.

Într-o declarație trimisă prin e-mail către CNN, directorul Muzeului de Artă Kimbell, Eric M. Lee, a părut să accepte că instituția sa nu va putea niciodată să finalizeze achiziția. „Deși îmi pare rău că tabloul nu-și va găsi locul la Kimbell, sunt încântat că această capodoperă a picturii franceze va fi expusă pentru public la Luvru”, a spus el.

Lee nu a fost disponibil pentru alte comentarii. Dar el a declarat anterior pentru New York Times: „Sunt de acord că tabloul este o comoară națională a Franței. Dar cred, de asemenea, că este o comoară mondială și că ar putea servi drept ambasador al culturii franceze”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...