G4Media.ro

Un mozaic din secolul al III-lea, descris drept ”unul din cele mai…

Photo by AHMAD GHARABLI / AFP

Un mozaic din secolul al III-lea, descris drept ”unul din cele mai frumoase din lume”, va fi inaugurat într-un muzeu din Lod, un oraș din Israel

Muzeul arheologic din oraşul israelian Lod, inaugurat luni, va expune un mozaic roman datând din secolul al III-lea sau al IV-lea d.Hr., dezgropat în acest oraş şi descris drept „unul dintre cele mai frumoase din lume”, informează AFP.

Remarcabila lucrare a fost descoperită în 1996, la doi metri sub pământ, în timpul unor săpături arheologice, iar starea sa de conservare este una excelentă.

Descris de autorităţile arheologice drept „unul dintre cele mai frumoase” descoperite vreodată în Israel şi în lume, mozaicul din Lod, cu o lungime de aproape 17 metri şi o lăţime de 9 înfăţişează o varietate bogată de animale, într-un chenar geometric.

„Mozaicul include suprafeţe colorate care reprezintă fructe, mamifere, păsări, peşti, floră, ba chiar vase cu vele”, a indicat Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (AIA).

De la descoperirea sa, mozaicul a fost expus la Muzeul Luvru din Paris, la Muzeul Metropolitan din New York şi la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg.

La întoarcerea în Israel, acesta va putea fi văzut la Centrul Arheologic al Mozaicului din Lod, construit special pentru a-l găzdui.

Potrivit autorităţilor arheologice, mozaicul a decorat podeaua sălii de mese a unei mari vile care a existat în epoca romană şi bizantină.

„Este unic atât prin formă, cât şi prin stil şi arată că artiştii care realizau acest tip de lucrări în Cartagina şi Sicilia călătoreau în întreaga lume romană”, a declarat arheoloaga Hagit Torge din cadrul AIA pentru AFP.

Lod, numit Diospolis în epoca romano-bizantină şi situat azi foarte aproape de Aeroportul Internaţional din Tel Aviv, a fost o capitală locală a cărei influenţă a scăzut în favoarea vecinei sale Ramla după cucerirea musulmană.

Mozaicul va fi accesibil publicului începând din această vară în noul centru, care găzduieşte şi un alt mozaic de acelaşi tip descoperit în 2014.

sursa: Agerpres.ro, Photo by AHMAD GHARABLI / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Incredibil :)))) toți ați făcut “jurnalismul” la școala lui “c.l.ej” jurnalistul “prim ministrei”? Cum va fi inaugurat” când e din secolul III și a mai fost expus la Luvru, New york și sankt Petersburg???? :)))