G4Media.ro

Un ministru israelian de extremă dreapta vorbește despre efortul de a anexa…

Photo by ABIR SULTAN / POOL / AFP

Un ministru israelian de extremă dreapta vorbește despre efortul de a anexa Cisiordania / Bezalel Smotrich spune că urmărește să stabilească suveranitatea și să împiedice crearea unui stat palestinian

Bezalel Smotrich, ministrul de finanțe de extremă dreaptă al Israelului, a descris în termeni expliciți efortul său activ de a anexa Cisiordania la Israel, la câteva zile după ce The Guardian a dezvăluit modul în care politicianul pro-colonizare și aliații săi au obținut în liniște noi puteri legale semnificative în acest scop, transmite The Guardian.

Vorbind la o întâlnire a partidului său Religious Zionism, Smotrich le-a spus colegilor că „stabilește fapte pe teren pentru a face din Iudeea și Samaria [un termen israelian pentru Cisiordania ocupată] o parte integrantă a statului Israel”.

„Vom stabili suveranitatea … mai întâi pe teren și apoi prin legislație. Intenționez să legalizez coloniile tinere [avanposturi ilegale]”, a declarat Smotrich în comentariile raportate de Haaretz. „Misiunea vieții mele este să împiedic înființarea unui stat palestinian”.

Anexarea și dobândirea de teritorii prin cucerire militară sunt interzise ca unul dintre principiile fondatoare ale dreptului internațional, inclusiv ale Cartei ONU.

Comentariile lui Smotrich fac ecou remarcilor înregistrate pe care acesta le-a făcut la o adunare a susținătorilor din Cisiordania, dezvăluite pentru prima dată de New York Times, în care părea să se refere la schimbările administrative ca fiind „mega-dramatice”. El a fost citat ca spunând: „Astfel de schimbări schimbă ADN-ul unui sistem”.

Vorbind despre dobândirea de noi puteri juridice, el a declarat că „[am] creat un sistem civil separat”, adăugând că, pentru a evita criticile internaționale, guvernul a menținut Ministerul Apărării implicat în proces, făcând să pară că armata este încă principalul actor în guvernarea Cisiordaniei.

„Va fi mai ușor de înghițit în contextul internațional și juridic”, a spus el.

Pe lângă funcția de ministru al finanțelor, Smotrich este ministru în cadrul Ministerului israelian al Apărării, inclusiv responsabil pentru Administrația Civilă, care supraveghează ocupația israeliană a Cisiordaniei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nici macar nu se mai ascund.

  2. Spurcata natie mai pot fi oamenii aia…