G4Media.ro

Un material care imită ţesutul uman, cu capacităţi antimicrobiene şi de autovindecare,…

Sursa foto: Pixabay

Un material care imită ţesutul uman, cu capacităţi antimicrobiene şi de autovindecare, creat de cercetători australieni / „Materialul este bioactiv, ceea ce înseamnă că celulele încapsulate se comportă ca şi cum ar trăi în ţesut natural”

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din New South Wales (UNSW Sydney) a creat în laborator un nou material care poate imita ţesutul uman şi poate avea aplicabilitate în cercetarea medicală, transmite marţi Agerpres, care citează agenţia Xinhua.

Noul material este un hidrogel, bazat pe o structură numită fermoar triptofan (trpzip), care se comportă ca un ţesut natural şi prezintă o serie de calităţi benefice în domeniul medical, alimentar şi în procese de fabricaţie, potrivit studiului publicat luni în jurnalul Nature Communications.

Kris Kilian, coautor al studiului şi profesor asociat la UNSW Sydney, a explicat că materialul hidrogel este fabricat din peptide foarte simple şi scurte, care sunt elementele de bază ale proteinelor.

„Materialul este bioactiv, ceea ce înseamnă că celulele încapsulate se comportă ca şi cum ar trăi în ţesut natural”, a spus Kilian. „În acelaşi timp, materialul este antimicrobian, ceea ce înseamnă că va preveni infecţiile bacteriene”, a adăugat cercetătorul.

El a subliniat, de asemenea, capacitatea de autovindecare a hidrogelului recent inventat. „Se reformează după ce a fost strivit, rupt, sau după ce a fost expulzat dintr-o seringă. Acest lucru îl face ideal pentru bioprintare 3D, sau ca material injectabil, pentru medicină”, a spus Kilian.

Hidrogelurile trpzip şi alte materiale similare vor oferi, potrivit lui Kilian, o „alternativă mai uniformă şi mai rentabilă” pentru a reduce numărul de animale utilizate în cercetarea ştiinţifică.

În ceea ce priveşte următorul pas, echipa de oameni de ştiinţă încearcă să colaboreze cu cercetători din industrie şi din domeniul clinic pentru testarea utilităţii gelurilor trpzip în cultura de ţesuturi şi pentru a explora aplicaţiile în bioprintarea 3D şi livrarea de celule stem.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează