G4Media.ro

UPDATE Aproximativ 300.000 de oameni au participat la un marş pro-palestinian în…

Sursa Foto: G4Media.ro

UPDATE Aproximativ 300.000 de oameni au participat la un marş pro-palestinian în Londra/ 105 arestări, marea majoritate în rândul contra-demonstranților/ Poliția încearcă să identifice protestatari care au purtat bandane Hamas

Marşul pro-palestinian de pe străzile Londrei a început cu câteva zeci de mii de persoane după orele prânzului și numărul participanților a crescut la peste 300.000, potrivit estimărilor făcute de poliția metropolitană. Marșul s-a desfășurat sub o puternică supraveghere din partea poliţiei în weekendul comemorării armistiţiului Primului Război Mondial, relatează agențiile de știri.

La puţin peste o lună de la atacul mortal al mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului, care, ca represalii, a bombardat masiv Fâşia Gaza, manifestanţii, deja prezenţi în număr mare în capitală în weekendurile precedente, cer o încetare a focului.

Organizarea acestui marş, împotriva avizului guvernului, s-a transformat într-o criză politică. Ministrul de interne Suella Braverman se află acum într-o situaţie politică precară, după ce a pus la îndoială neutralitatea poliţiei, care a refuzat să interzică demonstraţia.

Update 19:59 Organizatorii protestului au estimat că „peste 800.000” de manifestanți pro-Palestina au mărșăluit la Londra, în timp ce poliția metropolitană a declarat că a estimat 300.000 de persoane.

Update 19:26 Discursurile s-au încheiat, iar organizatorii au cerut mulțimii să se disperseze, conform The Guardian.

Update 19:24 Poliția a declarat că până în prezent au fost efectuate 105 arestări – „marea majoritate” dintre ele în rândul contramanifestanților, transmite BBC. Surse de la Scotland Yard spun că mulți dintre contra-protestatarii arestați au legătură cu huliganismul din fotbal, iar unii dintre ei au fost condamnați anterior pentru violență în fotbal.

Update 18:23 Poliția spune că este în căutarea a două persoane care au apărut într-o fotografie care a fost postată pe rețelele de socializare purtând bandane cu însemnele Hamas, transmite The Guardian.

Update Ora 17.30 Poliția spune că a arestat aproximativ 92 de contraprotestatari, inclusiv un număr mare în Pimlico, lângă traseul protestului, transmite BBC. Ofițerii s-au confruntat anterior cu agresiunea unora dintre contraprotestatari – care includ unele grupuri de extremă dreapta – în apropierea memorialului de război al Cenotafului, a spus poliția. Imaginile prezintă contraprotestatari împingând ofițerii de poliție și scandând: „Nu mai ești englez”

Update Ora 16.30 Poliția a început să aresteze un grup mare de contra-protestatari lângă un pub din centrul Londrei. Până acum, aproximativ 50 de persoane au fost arestate pe strada Tachbrook, transmite BBC.

La ora 15:45 Poliția Metropolitană a lansat o scurtă declarație pe X despre marșul pro-palestinian, spunând: „Așa cum era de așteptat, există o prezență foarte mare la marș. Nu au existat incidente legate de acest protest până acum”.

Update Ora 16:00 – BBC: Ce măsuri de securitate au fost pregătite pentru acest protest

O zonă de excludere care folosește bariere metalice în jurul Whitehall și al Parlamentului, precum și al ambasadelor SUA și Israelului, precum și o gardă de poliție deschisă 24 de ore pe zi la Cenotaf.

O zonă de dispersie acoperă Trafalgar Square și o mare parte din Soho și nordul Westminster pentru a preveni adunările improvizate. De asemenea, poliția a interzis demonstrațiile în gările Waterloo, Charing Cross și Victoria.

Există, de asemenea, planuri de a împiedica un „convoi de mașini” care transportă protestatari pro-palestinieni, care era de așteptat să sosească din altă parte din Marea Britanie, să ajungă la comunitățile evreiești.

Niciun protest major nu este programat să aibă loc duminică – „Remembrance Sunday” – deși operațiunea de poliție va continua cu aproximativ 1.375 de ofițeri dislocați pe fondul evenimentelor de comemorare din capitală.

Premierul Rishi Sunak l-a avertizat pe şeful poliţiei londoneze, Mark Rowley, că îl va trage la „răspundere” pentru orice excese, în special dacă manifestanţii vor perturba comemorările de Ziua Armistiţiului, programate să aibă loc în acelaşi timp în capitală.

„Mulţumită celor care au luptat pentru această ţară şi pentru libertatea pe care o preţuim, cei care doresc să manifesteze o pot face, dar trebuie să o facă într-un mod respectuos şi paşnic”, a declarat Downing Street într-un comunicat, vineri seara.

Traseul marşului, care a început după prânz (ora 14:00, ora României), evită cu grijă zona Whitehall, unde urmează să aibă loc ceremonia principală în prezenţa premierului.

Vineri, poliţia a anunţat desfăşurarea unui dispozitiv masiv, cu aproape 2.000 de persoane mobilizate pentru a asigura securitatea atât a comemorărilor, cât şi a demonstraţiei. Laurence Taylor, şeful operaţiunilor în cadrul poliţiei londoneze, care se aşteaptă la peste 100.000 de manifestanţi, a subliniat că weekendul va fi „deosebit de tensionat şi dificil”. În special, el se aşteaptă la apariţia contramanifestanţilor, inclusiv a huliganilor, ceea ce va creşte riscul de confruntare.

protest londra pro palestinian
Sursa Foto: G4Media.ro/ Petru Clej

O zonă de excludere va fi creată în jurul locului de comemorare, iar poliţia va folosi puteri sporite pentru a controla manifestanţii. Poliţia a arestat deja aproape 200 de persoane la demonstraţiile anterioare organizate – în general paşnic – de la 7 octombrie, unele dintre ele fiind suspectate de acte de ură rasială.

Ministrul de interne Suella Braverman a descris demonstraţiile ca fiind „marşuri ale urii”, susţinând că unii dintre organizatori „au legături cu grupări teroriste, inclusiv cu Hamas”. Poziţia conservatoare a Suellei Braverman a atras o avalanşă de critici după ce aceasta a acuzat public poliţia de „standarde duble” în gestionarea demonstraţiilor, iar unii au cerut demisia sa din guvern.

Downing Street le-a cerut celor care participă la marş să fie „atenţi la mesajul pe care îl pot transmite” şi să fie „sensibili şi conştienţi de teama şi anxietatea pe care mulţi oameni din comunitatea evreiască, dar şi din comunitatea musulmană, le pot simţi ca urmare a acestor evenimente”.

De la începutul conflictului, care a făcut mii de victime, Marea Britanie a înregistrat o creştere a actelor antisemite şi islamofobe. Vineri, în oraşul Rochdale, din apropiere de Manchester, doi adolescenţi au fost inculpaţi pentru că au scris cu spray cuvintele „Free Palestine” (Eliberaţi Palestina) pe un monument dedicat soldaţilor britanici ucişi în luptă.

Potrivit unui sondaj publicat de ziarul conservator The Telegraph, 52% dintre britanici consideră că marşul ar fi trebuit să fie interzis. Această proporţie creşte la 72% în rândul alegătorilor conservatori.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Bigotii astia jihadisti trebuie expulzati rapid din toata Europa. Sa se duca in Gaza sa demonstreze „liber” daca le da voie Hamas.

  2. londonistan FTW!

  3. Cu protectie sociala,salarii bune,libertate de exprimare…parca iti vine dor si protestezi in amintirea vremurilor in care erai sclav pe plantatia Hamas.Duoa proteste mergi la un vin si o friptura fara sa te biciuiasca nimeni pentru ca nu asculti ce zice la Coran…

  4. Poate explica poliția de ce nu se pedepsește afișarea simbolurilor unei organizații teroriste la fel cum se pedepsește afișarea însemnelor altor organizații extremiste?

    • Pentru a pedepsi pe cineva pentru o infracțiune, acea persoană trebuie trimisă în judecată și găsită vinovată. Dar înainte de a fi trimisă în judecată trebuie identificată și arestată.

  5. Dacă 1% din demonstranți sun cu sufletul alături de Hamas, UK are o mare problemă. 1% din 150.000=1500. Dar dacă sunt 10 % de partea ucigașilor de copii?

  6. nu inteleg de sunt lasate gunoaiele sa se adunte pe strazi? adunati-le si reciclatile!

  7. Englezi multi defecti in ultimii ani … Banuiesc ca majoritatea sunt arabi dar totusi , 300.000 ? Dovada vie ca educatia, traiul decent nu fac mare lucru peste fundamentalism … (De fapt zero efect .)