G4Media.ro

Un manuscris al lui Albert Einstein în care calcula teoria relativităţii a…

Un manuscris al lui Albert Einstein în care calcula teoria relativităţii a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record

Un manuscris al celebrului fizician Albert Einstein, în care acesta şi-a pregătit teoria relativităţii generale, a fost vândut la licitaţie pentru suma record de 11,6 milioane de euro (inclusiv taxele), marţi, la Paris, informează AFP.

Recordurile anterioare pentru un manuscris al lui Einstein au fost de 2,8 milioane de dolari (2,4 milioane de euro) în 2018, pentru o scrisoare despre Dumnezeu, şi de 1,56 milioane de dolari (1,39 milioane de euro) în 2017, la Ierusalim, pentru o scrisoare despre secretul fericirii.

Documentul vândut marţi a fost estimat la o sumă cuprinsă între două şi trei milioane de euro. Spre deosebire de cele care deţin recordurile anterioare, acesta este un document de lucru ştiinţific, ceea ce îl face rar.

Este un manuscris autograf de 54 de pagini scris în 1913 şi 1914 la Zurich, Elveţia, de către fizicianul de origine germană şi de colaboratorul şi confidentul său, Michele Besso.

”Autografele ştiinţifice ale lui Einstein din această perioadă şi, în general, de dinainte de 1919, sunt extrem de rare”, a declarat înainte de vânzare Christie’s, care a licitat acest obiect pentru casa Aguttes.

sursa: Agerpres.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Cum poți „calcula teoria relativității”? De ce Domnilor ziariști sau jurnaliști vă băgați peste tot, unde nu înțelegeți nimic? Mai puneți mâna pe carte!

  2. o sa ajungem in viitor sa cumparam pagini scrise, doar fiindca erau scrise. Omenirea este din ce in ce mai inculta, chiar si astazi tinerii se uita la un creion si la o hartie cum se uitau oamenii in urma cu 100 ani la un automobil pe strada …..

    • @ popel – Cred ca, de fapt, ai vrut sa spui invers, creionul si hartia tin de trecut, iar exemplul tau sugereaza ceva din viitor