G4Media.ro

Un magnat media din Hong Kong, Jimmy Lai, a fost inculpat în…

sursa foto: News.ro

Un magnat media din Hong Kong, Jimmy Lai, a fost inculpat în baza noii legi controversate pentru securitate naţională. Patronul de presă este suspectat că ”a conspirat cu forțe străine” și riscă închisoare pe viață

Un magnat media din Hong Kong, Jimmy Lai, în vârstă de 73 de ani, a fost inculpat în baza noii legi pentru securitate naţională, fiind suspectat că a conspirat cu forţe străine, a relatat vineri publicaţia sa Apple Daily, citând forţe din poliţie, transmite Reuters.

Lai, un critic ardent al Beijingului, este cea mai proeminentă persoană acuzată în baza noii legi impuse în iunie în oraşul aflat sub controlul Chinei.

Magnatul se va prezenta în instanţă sâmbătă, potrivit Apple Daily, un tabloid popular cunoscut pentru articolele critice referitoare la China şi Hong Kong.

Legea referitoare la securitate, care pedepseşte ceea ce Beijingul defineşte ca secesiune, subversiune, terorism şi conspiraţie cu forţe străine cu pedepse care ajung până la închisoare pe viaţă, a fost condamnată de Occident şi de organizaţiile pentru drepturile omului, ca fiind un instrument pentru zdrobirea dizidenţilor în oraşul semiautonom.

Poliţia din Hong Kong nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Magnatul media este unul dintre cei mai cunoscuţi activiţi ai democraţiei în Hong Kong, iar grupul său Next Media este considerat unul dintre cele mai importante bastioane ale libertăţii presei din Hong Kong.

Tensiunile dintre China şi Statele Unite au crescut în ultimele săptămâni, în timp ce Washingtonul acuză Beijingul că se foloseşte de legea securităţii naţionale pentru a încălca pe scară largă libertăţile garantate atunci când fosta colonie britanică a revenit sub control chinez în 1997.

Autorităţile au intensificat represiunea împotriva forţelor de opoziţie din oraş, revocând parlamentarii din legislativ, desfăşurând arestări pe scară largă şi întemniţând activişti democraţi de renume, precum Joshua Wong.

Lui Lai i s-a refuzat cauţiunea la începutul acestei luni, după arestarea sa pentru o acuzaţie separată de fraudă, legată de închirierea unei clădiri care găzduieşte Apple Daily, un tabloid anti-guvernamental.

El a fost arestat în august, când aproximativ 200 de poliţişti au intrat în birourile sale. Poliţia din Hong Kong a declarat ulterior că a arestat nouă bărbaţi şi o femeie pentru mai multe infracţiuni, inclusiv ”conspiraţie cu o ţară străină/elemente externe pentru a pune în pericol securitatea naţională, conspiraţie pentru fraudare” şi altele.

Magnatul a fost un vizitator frecvent la Washington, unde s-a întâlnit cu oficiali, inclusiv cu secretarul de stat Mike Pompeo, pentru a strânge sprijinul pentru democraţia din Hong Kong, determinând Beijingul să-l numească ”trădător”.

sursa: News.ro, sursa foto: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

 1. Foarte bine! Da, stiu, sunt comunist nu?

  Asta face exact ce fac maghiarii in tinutul secuiesc, adica vor sa rupa o bucata din tara, daca astia sunt comunisti e ok?

  • Intereseaza-te cum le-a fost rupta ‘bucata’ de tara … Daca o sa ne violeze chinezii pe toti mi se pare perfect ok … Cat timp ai ceva chinezesc in casa n-ai voie sa comentezi (nu ma refer la tine, george…)(da, ‘made in China’ = chinezesc, ca pe sudoarea lor prost platita/ 12 ore/zi sunt facute) 🙂

  • Intereseaza-te cum le-a fost rupta ‘bucata’ de tara …

   Daca o sa ne vi*leze chinezii pe toti mi se pare perfect ok …

   Cat timp ai ceva chinezesc in casa n-ai voie sa comentezi (nu ma refer la tine, george…)
   (da, ‘made in China’ = chinezesc, ca pe sudoarea lor pr*st platita/ 12 ore/zi sunt facute) 🙂