G4Media.ro

Un lider cecen îl atacă dur pe Prigojin: Nu mai țipa, ai…

Sursa foto: Sergei ILNITSKY / POOL / AFP

Un lider cecen îl atacă dur pe Prigojin: Nu mai țipa, ai devenit un blogger / Dacă nu înțelegi, atunci poți să ne spui locul și ora, eu îți voi explica ce nu înțelegi

Unul dintre aliații apropiați ai liderului cecen Ramzan Kadîrov l-a criticat public joi pe cel mai proeminent mercenar al Rusiei, prezentându-l pe Evgheni Prigojin drept un blogger care țipă tot timpul despre probleme, scrie agenția Reuters. Atacul a atras la rândul său o replică dură din partea unui luptător Wagner de top.

Adresându-se lui Prigojin într-un mesaj video folosind diminutivul „Jenia” și forma familiară rusească „tu”, Adam Delimhanov, un aliat apropiat al lui Kadîrov, i-a spus lui Prigojin:

„Dacă nu înțelegi, atunci poți să ne contactezi și să ne spui locul și ora, eu îți vom explica ce nu înțelegi”, a continuat Delimhanov.

„Ai devenit un blogger care țipă și strigă la toată lumea despre toate problemele”, a spus Delimhanov. „Nu mai striga, nu mai țipa și nu mai urla”.

Mesajul a atras o mustrare rapidă din partea unuia dintre cei mai importanți luptători ai grupului Wagner, Dmitri Utkin, un fost ofițer al forțelor speciale care a servit în serviciile secrete militare rusești.

„De unde a apărut o asemenea familiaritate: cine v-a dat dreptul să folosiți adresele „tu” și „Jenia”?”, a spus Utkin într-un mesaj pe care Prigojin l-a postat pe Telegram. „Anumiți cetățeni ar trebui să fie puși la zid pentru RUȘINEA pe care o avem”.

„Sunt întotdeauna gata să vorbim de la om la om”, a mai spus Utkin.

Tot ieri, de ziua de naștere a lui Prigojin, președintele parlamentului cecen, Magomed Daudov, a declarat că liderul mercenarilor Wagner ar fi fost ucis pentru criticile sale la adresa armatei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Kadîrov, fiul fostului președinte cecen Ahmad Kadîrov, care a fost asasinat într-un atentat cu bombă în 2004 la Groznîi, a susținut anul trecut unele dintre criticile lui Prigojin la adresa șefilor militari de top din Rusia, dar relațiile lor s-au distanțat în ultimele luni.

Kadîrov este un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin.

Prigojin, care a afirmat săptămâna trecută că porecla sa ar trebui să fie „măcelarul lui Putin” și nu „bucătarul lui Putin”, a declarat miercuri că a cerut procurorilor să investigheze dacă înalți oficiali ruși din domeniul apărării au comis vreo „crimă” înainte sau în timpul războiului din Ucraina.

Reputatul think-tank Institutul pentru Studiul Războiului a notat, comentând acest schimb de replici, că Moscova s-ar putea folosi de politicienii ceceni pentru a discredita și submina importanța tot mai mare a liderului celui mai puternic grup de mercenari din Rusia.

Pe măsură ce trupele sale se retrag din Bahmut și sunt înlocuite de diferite unități rusești, Prigojin „s-ar putea să se afle într-o poziție mai vulnerabilă decât atunci când Kremlinul s-a bazat pe forțele sale pentru a captura” orașul, a declarat ISW.

Prigojin a declarat că va continua să își exprime opiniile până când oficialii Ministerului rus al Apărării vor fi pedepsiți pentru greșelile lor în timpul planificării invaziei.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Kievul in 3 zile :)) vai de capul lor

    • Sigur ca e ridicola discordia dintre wagneri si ceceni si indica orice altceva in afara de stabilitate si capacitate a Rusiei, DAR cred ca pericolul de a rasturna regimul din Kiev prin desantul din 24-25 feb 222 a fost unul real si pe ucrainieni i-a salvat in primul rand asistenta tip intelligence din partea Occidentului.

  2. Kadîrov luptatorul de pe tik tok , se simte amenintat pe web