G4Media.ro

Un grup de anchetatori ONU avertizează în legătură cu mai multe discursuri…

Sursa foto: Juan BARRETO / AFP

Un grup de anchetatori ONU avertizează în legătură cu mai multe discursuri vehiculate de media din Rusia care ar putea constinui „incitare la genocid” în Ucraina

Un grup de anchetatori ONU a avertizat luni împotriva anumitor discursuri vehiculate de media ruse care ar putea constitui „incitare la genocid” în Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

Adresându-se Consiliului ONU pentru Drepturile Omului la Geneva, preşedintele Comisiei de anchetă privind Ucraina, Erik Mose, şi-a exprimat preocuparea faţă de „acuzaţiile de genocid în Ucraina”, avertizând că „anumite afirmaţii transmise de media ruse şi de alte media pot constitui incitare la genocid”.

„Comisia îşi continuă investigaţiile cu privire la aceste chestiuni”, a declarat Mose.

De asemenea, potrivit lui, comisia investighează cauzele ruperii barajului hidro-electric de la Kahovka, situat într-o zonă aflată sub control rusesc în regiunea Herson (sudul Ucrainei) în 6 iunie, şi impactului (catastrofei) asupra populaţiei din regiune.

Sute de kilometri pătraţi în aval au fost inundate, făcând zeci de morţi şi forţând evacuarea a mii de locuitori. Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc pentru aceste distrugeri.

Comisia de anchetă privind Ucraina a fost creată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în martie 2022 pentru a examina presupuse încălcări ale drepturilor omului şi dreptului internaţional umanitar în urma invaziei ruse.

În luna martie, această comisie de anchetă a declarat că transferul de către Rusia a copiilor ucraineni în zonele aflate sub controlul său în Ucraina, precum şi pe propriul teritoriu constituie o „crimă de război” şi a indicat că investighează pentru a stabili dacă este vorba de genocid.

În această privinţă, grupul de anchetatori a afirmat luni că regretă lipsa de claritate şi transparenţă cu privire la amploarea, circumstanţele şi categoriile de copii care au fost transferaţi.

Într-un precedent raport, Comisia a acuzat Moscova că a comis un „număr considerabil” de crime de război, în special în primele săptămâni ce au urmat invaziei.

Anchetatorii continuă să fie extrem de îngrijoraţi, menţionând „dovezi persistente de crime de război comise de forţele ruse în Ucraina”.

Comisia, care s-a deplasat Ucraina mai mult de zece ori, desfăşoară în prezent investigaţii aprofundate, în special asupra atacurilor ilegale cu arme explozive, atacuri împotriva civililor, tortură, violenţe sexuale, precum şi atacuri împotriva infrastructurilor energetice.

„Aceasta ar putea permite să stabilim dacă tortura şi atacurile împotriva infrastructurilor energetice constituie crime împotriva umanităţii”, a explicat Mose.

Comisa efectuează de asemenea anchete mai amănunţite asupra încălcării drepturilor omului „suferite sub o ocupaţie rusă prelungită în regiuni precum în Herson şi Zaporojie”. Anchetatorii ONU au adunat noi dovezi care arată că utilizarea torturii de către forţele armate ruse în zonele pe care acestea le controlează „este generalizată şi sistematică” şi vizează în principal persoanele acuzate că ar fi informatori ai Kievului.

„În unele cazuri, tortura a fost aplicată cu o asemenea brutalitate încât a dus la moartea victimelor”, a indicat Mose.

În regiunea Herson, soldaţi ruşi au violat şi comise violenţe sexuale împotriva unor femei cu vârste între 19 şi 83 de ani, în timp ce restul familiei se afla într-o cameră învecinată, potrivit acestei comisii internaţionale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...