G4Media.ro

Un fost ambasador chinez la Kiev critică războiul declanșat de Rusia și…

Sursa foto: Kremlin.ru

Un fost ambasador chinez la Kiev critică războiul declanșat de Rusia și susține că Moscova „a pierdut complet Ucraina”: „Înfrângerea Rusiei ar lăsa-o fără nicio speranță de a-și reconstrui vechiul imperiu”

Un fost ambasador chinez în Ucraina a criticat vehement invazia Rusiei într-un discurs recent, care a fost preluat de presa chineză înainte de a fi retras rapid, relatează The Guardian.

Gao Yusheng, care s-a pensionat în urmă cu peste un deceniu după o carieră petrecută mai ales în Rusia și Asia Centrală, a declarat la un seminar online al Academiei Chineze de Științe Sociale că războiul Rusiei este un eșec.

Gao a afirmat că Moscova, sub conducerea lui Putin, nu a acceptat niciodată cu adevărat suveranitatea și independența fostelor state sovietice, iar „încălcările” sale frecvente ale teritoriului acestora reprezintă „cea mai mare amenințare la adresa păcii, securității și stabilității în Eurasia”.

„Direcția centrală și primordială a politicii externe a regimului Putin este aceea de a considera fosta Uniune Sovietică drept sfera sa exclusivă de influență și de a restabili imperiul prin mecanisme de integrare în diferite sfere dominate de Rusia”, a precizat Gao.

Acest lucru a fost schimbat în mod dramatic de războiul din Ucraina, iar fostul diplomat chinez a sugerat că, odată ce acesta se va încheia, va apărea probabil o nouă ordine mondială în care Ucraina va fi scoasă din „sfera de influență” a Rusiei și adusă mai aproape de Europa, iar puterea politică, economică, militară și diplomatică a Rusiei va fi slăbită și izolată în mod drastic.

Potrivit unei traduceri realizate de fostul oficial al Departamentului de Stat al SUA, David Cowhig, Gao a spus:

„Se poate spune că Rusia a pierdut complet Ucraina. În același timp, fosta Uniune Sovietică, cu excepția Rusiei albe, inclusiv membrii Tratatului de Securitate Colectivă și ai Uniunii Economice Eurasiatice, au refuzat să sprijine Rusia. Înfrângerea Rusiei ar lăsa-o fără nicio speranță de a-și reconstrui vechiul imperiu”, susține Gao.

Comentariile fostului amabasador chinez au fost prezentate de Pheonix News, un organ de presă chinez, dar ulterior au fost eliminate de pe internet. O copie arhivată a fost disponibilă.

Președintele Chinei, Xi Jinping, este un aliat apropiat al lui Putin, iar Partidul Comunist Chinez a refuzat să condamne invazia. În timp ce Gao nu este considerat în sfera de influență a PCC, analiștii au sugerat că opiniile sale reflectă probabil și altele din cadrul elitei politice cu privire la regimul de politică externă al lui Xi.

Gao a fost ofițer diplomatic în Uniunea Sovietică și apoi în Federația Rusă în perioada 1984-1988 și 1992-1996. A fost ambasador în Ucraina între 2005-2007, după ce a fost ambasador în Turkmenistan și Uzbekistan.

Sursa foto: Kremlin.ru

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

 1. Daaaa, bravo mah ca americanii nu au traducatori in toate dialectele chineze. Nici nu ar avea unde sa-i gaseasca intre cele 2-3 milioane de chinezi din SUA. Si sigur, nici in toate dialectele arabe sau persane ca d-aia e SUA tara de emigratie, au probleme sa gaseasca vorbitori in orice limba de pe planeta asta.

 2. E la mintea cocosului.
  Rusia pierde chiar si daca castiga razboiul cu Ucraina. „Castiga” de fapt un teritoriu distrus pe care nu are resurse sa-l reconstruiasca. Pierde increderea tuturor celorlalte tari, care eventual ar fi putut sa ajute Rusia sa-si spele cumva imaginea.

  • Nu-i pasa de teritoriul distrus cat de resursele din subsol si de coasta de N si E a M Negre, controleaza marea si poate cobora spre Georgia.

 3. Săracu pt curajul lui o sa stea la întuneric toata viata.

  • Ma indoiesc ca va fi pedepsit in vreun fel.
   Este foarte probabil si felul in care vede lucrurile Xi.
   Doar ca prefera sa nu iasa prea mult in public cu parerea reala ca sa nu creeze un scandal diplomatic cu rusii.
   S-a sters articolul, fapta nu exista.

  • In china nu prea poti sa vorbesti orice iti trece prin cap. Cântarea româniei era vrajeala cu ce e la ei inca acum. I-a îndoctrinat pe toți sa creada ca fără comunism nu se poate trăi, iar dușmanii lor sunt americanii si japonezii.

  • @Mao – Da, ma, ce sa vezi, de aia au economie liberala si comertul cu SUA e la cele mai inalte cote. Ce spui tu e pe partea politica.

 4. Cine se mai gândește în mileniul trei la imperii este nebun de legat.

 5. Bai Marius, Şoric asta scrie dintr-un laborator de troli rusi, asta e mesereia lui. Ce vrei, sa moara de foame? Atat stie sa faca.

 6. Dar traducatorii de la RT si Sputnik sunt blocati de burtoaca maximalista a lui Ciuca. Ia-au dat americanii savarine pana a ajuns sa ne „apere” in modul asta.