G4Media.ro

LIVE Elicopterul președintelui Iranului s-a prăbușit în munți / Oficialul a fost…

Photo by Ali Hamed HAGHDOUST / IRNA / AFP

LIVE Elicopterul președintelui Iranului s-a prăbușit în munți / Oficialul a fost declarat mort / Aparatul a fost găsit complet ars și s-a anunțat decesul tuturor ocupanților aparatului / Corpurile victimelor au fost recuperate / Cinci zile de doliu național

Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter duminică, în condiții de ceață densă într-o zonă muntoasă, în timp ce se întorcea dintr-o călătorie în apropiere de granița cu Azerbaidjanul, a declarat luni un oficial iranian pentru agenția Reuters. Toți pasagerii elicopterului, inclusiv ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, au pierit în accident, a anunțat agenția de presă Mehr.

Unul dintre vicepreședinții republicii islamice, Mohsen Mansouri, a confirmat moartea lui Ebrahim Raissi într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare X.

UPDATE 16:23 Trupul neînsuflețit al președintelui Raisi va fi mutat marți în orașul Mashhad

Trupul președintelui iranian Ebrahim Raisi și al celorlalte victime ale accidentului de elicopter de duminică vor fi transferate marți de la Tabriz în orașul Mashhad din nord-estul țării, unde Raisi s-a născut, potrivit Fars news., citată de CNN.

O mare ceremonie publică este programată să aibă loc luni, la ora locală 16.00, la o sală de rugăciune din Tabriz, potrivit Fars news.

Marți, la ora locală 9.00, o mare procesiune va însoți trupurile lui Raisi și ale celorlalte victime din Piața Martirilor din Tabriz până la aeroportul din oraș. De acolo, trupurile vor fi mutate la Mashhad, potrivit Fars.

Raisi s-a născut în Mashhad în 1960. El a condus puternica organizație caritabilă cunoscută sub numele de Astan-e Quds-e Razavi, care gestionează imensul sanctuar Imam Reza, un important loc sfânt islamic din oraș.

UPDATE 15:54 Rusia este „gata să ajute” Iranul în ancheta privind accidentul avionului Raisi

Rusia este pregătită să ofere asistență Iranului în ancheta privind cauza prăbușirii elicopterului în care a murit Raisi, a declarat luni agenția de presă de stat RIA, care l-a citat pe secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, relatează Sky News.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat condoleanțele față de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, cu privire la moartea lui Raisi și l-a numit pe acesta „un prieten adevărat al Rusiei”.

UPDATE Ora 15:16 Putin a avut o convorbire telefonică cu noul președinte interimar al Iranului

Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu președintele interimar al Iranului, Mohammad Mokhber, relatează Sky News.

În timpul conversației, ambii lideri au subliniat „intenția lor reciprocă de a consolida în continuare interacțiunea ruso-iraniană”, a declarat Kremlinul.

A fost confirmat faptul că Mokhber a preluat guvernarea țării cu titlu interimar, în urma decesului președintelui Ebrahim Raisi.

El face parte dintr-un consiliu format din trei persoane, împreună cu președintele parlamentului și șeful sistemului judiciar, care va organiza noi alegeri prezidențiale în termen de maximum 50 de zile.

UPDATE Ora 14:01 Franța a transmis luni condoleanțe Iranului pentru moartea președintelui Ebrahim Raisi și a altor oficiali în accidentul de elicopter.

„Franța prezintă condoleanțe Republicii Islamice Iran ca urmare a decesului președintelui Ebrahim Raisi, a ministrului de externe Hossein Amir Abdollahian și a celor care îi însoțeau”, a precizat ministerul de externe într-un comunicat, exprimându-și de asemenea „condoleanțele față de familiile victimelor acestui accident”.

UPDATE Ora 12:50 Negociatorul în domeniul nuclear Ali Bagheri, numit șef al diplomației

Negociatorul-șef al Iranului în domeniul nuclear, Ali Bagheri, a fost numit luni în fruntea diplomației iraniene, cu titlu provizoriu, în urma decesului ministrului de externe Hossein Amir-Abdolahian, potrivit AFP.

Bagheri a fost numit „șef al comisiei guvernamentale pentru relații externe”, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Bahadori Jahromi, într-un moment de mare tensiune între Iran și Israel din cauza războiului din Gaza.

UPDATE 12:15 Ayatollahul Khamenei l-a numit pe Mohammad Mokhber președinte interimar al Iranului

UPDATE 11:43 Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a fost alături de Iran în aceste momente dificile, afirmând: „În calitate de coleg care a fost martor personal la eforturile sale pentru pacea poporului iranian și a regiunii noastre în perioada în care a fost la putere, îmi amintesc de domnul Raisi cu respect și recunoștință”.

Între timp, Ministerul de Externe al Chinei a publicat o declarație a lui Xi Jinping, care a spus că „moartea tragică a lui Raisi este o mare pierdere pentru poporul iranian, iar poporul chinez a pierdut un bun prieten”.

UPDATE 11:40 ANALIZĂ Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit, care sunt consecințele pentru Iran, Orientul Mijlociu și întreaga lume?

UPDATE Ora 11:24 Iranul va ține cinci zile de doliu în urma morții președintelui Ebrahim Raissi și a altor șapte persoane într-un accident de elicopter în nord-vestul țării, a anunțat liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, citat de AFP.

„Anunț cinci zile de doliu public și prezint condoleanțe dragului popor iranian”, a declarat cel mai înalt lider al Republicii Islamice într-un comunicat publicat la câteva ore după anunțarea morții președintelui.

UPDATE 10:41 Serghei Lavrov: Raisi a fost un „adevărat prieten de încredere” al Rusiei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că președintele iranian Ebrahim Raisi a fost un „prieten adevărat și de încredere” al Rusiei, relatează Reuters, citată de The Guardian.

„În Rusia, președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și ministrul afacerilor externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, erau cunoscuți ca prieteni adevărați și de încredere ai țării noastre. Rolul lor în consolidarea cooperării ruso-iraniene reciproc avantajoase și a parteneriatului de încredere este de neprețuit. Transmitem sincere condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor, precum și întregului popor prieten al Iranului. Gândurile și inimile noastre sunt alături de voi în aceste momente triste”, a afirmat oficialul rus.

UPDATE Ora 10:34 Israelul nu este implicat în moartea lui Raisi, afirmă un oficial

Israelul nu a fost implicat în niciun fel în moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi și a ministrului său de externe Hossein Amir Abdollahian, a declarat un oficial pentru agenția de presă Reuters, citată de Sky News.

„Nu am fost noi”, a declarat oficialul, care a cerut să rămână anonim.

În prezent, toate indiciile arată că elicopterul s-a prăbușit din cauza vremii nefavorabile și a vizibilității reduse.

Iranul și Israelul sunt dușmani de lungă durată, acesta din urmă opunându-se cu vehemență dezvoltării programului nuclear al Teheranului.

Iranul a sprijinit, finanțat și antrenat mai multe grupări proxy din regiunea Orientului Mijlociu în diferite grade, inclusiv Hamas în Gaza, Houthis în Yemen, Hezbollah în Liban și o serie de alte facțiuni cu sediul în Siria și Irak.

UPDATE Ora 10:31 Libanul a anunțat trei zile de doliu național pentru președintele iranian Ebrahim Raisi, notează The Guardian.

Hezbollah, cu sediul în Liban – una dintre cele mai puternice forțe paramilitare din Orientul Mijlociu – este, fără îndoială, cel mai puternic partener non-statal al Iranului.

UPDATE Ora 09:42 Corpurile victimelor accidentului de elicopter, inclusiv cel al președintelui, au fost recuperate (servicii de urgență)

Salvatorii iranieni au recuperat trupurile președintelui iranian Ebrahim Raissi și ale altor opt pasageri din elicopterul care s-a prăbușit cu o zi înainte în nord-vestul țării, a anunțat luni dimineață Semiluna Roșie.

„Suntem în curs de a transfera corpurile martirilor la Tabriz”, principalul oraș din nord-vestul țării, a declarat șeful Semilunii Roșii, Pirhossein Koulivand, la televiziunea de stat, anunțând încheierea operațiunilor de căutare.

UPDATE Ora 09:13 Prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif a declarat o zi de doliu după ce presa iraniană a anunțat că președintele Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter.

„Pakistanul va ține o zi de doliu, iar drapelul va flutura la jumătate de catarg în semn de respect pentru președintele Raisi și însoțitorii săi și în semn de solidaritate cu Iranul frățesc”, a scris Shehbaz pe X, fostul Twitter, potrivit. AFP.

UPDATE Ora 08:34 Guvernul iranian a afirmat luni într-o declarație că moartea președintelui Ebrahim Raissi într-un accident de elicopter nu va provoca „nici cea mai mică perturbare în administrarea” țării.

„Președintele harnic și neobosit al poporului iranian (…) și-a sacrificat viața pentru națiune”, a precizat guvernul. „Asigurăm națiunea loială că, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu sprijinul poporului, nu va exista niciun fel de perturbare în administrarea țării”, a adăugat acesta.

UPDATE, ora 8.03 Ales președinte în 2021, el a dus economia iraniană într-o criză majoră și a condus în paralel o represiune dură împotriva protestatarilor și a femeilor care au sfidat restricțiile islamice.

La un an după alegerea sa, clericul de rang mediu a ordonat înăsprirea legii hijabului și a castității, restricționând și mai mult îmbrăcămintea și comportamentul femeilor. La câteva săptămâni de la începerea represiunii, tânăra Mahsa Amini a murit în custodia poliției, după ce poliția morală a arestat-o pentru că purta un hijab „necorespunzător” și încălca legea actualizată.

Un portret al președintelui Raisi poate fi citit aici

UPDATE, ora 7.50
Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe, Hossein Amirabdollahian, şi-au pierdut viaţa în prăbuşirea elicopterului care îi transporta, într-o zonă muntoasă şi pe o vreme foarte rece, a declarat luni un oficial iranian, după ce echipe de căutare au localizat epava aparatului de zbor în provincia Azerbaidjanul de Est, informează Reuters.
„Preşedintele Raisi, ministrul de externe şi toţi pasagerii din elicopter au fost ucişi în prăbuşire”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial iranian, sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii subiectului. Şi televiziunea de stat a Iranului a confirmat decesele preşedintelui şi ministrului de externe iranian, transmite Agerpres. Acelaşi lucru l-a făcut şi agenţia de presă iraniană Mehr, care a relatat că „toţi pasagerii elicopterului care îi transporta pe preşedintele iranian şi ministrul de externe au devenit martiri”.
Anterior, un oficial iranian a declarat pentru Reuters că elicopterul în care se aflau Raisi şi Amirabdollahian era complet ars duminică, la locul prăbuşirii. Postul de televiziune de stat a difuzat imagini de la locul accidentului unde se putea observa cum elicopterul s-a izbit de un vârf de munte, fără să existe însă declaraţii oficiale privind cauza prăbuşirii.
Agenţia de presă de stat IRNA a transmis că Raisi zbura cu un elicopter de fabricaţie americană Bell 212. Echipele de salvare s-au luptat toată noaptea cu viscolul şi terenul dificil pentru a ajunge la epavă la primele ore ale zilei de luni.
„Odată cu descoperirea locului prăbuşirii, nu au fost detectate semne de viaţă printre pasagerii elicopterului”, a declarat şeful Semilunii Roşii din Iran, Pirhossein Kolivand, la televiziunea de stat. Anterior, postul naţional a oprit toate programele obişnuite pentru a difuza rugăciunile care se ţin pentru Raisi în toată ţara.
UPDATE Luni, ora 7:
Speranţele că preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe au supravieţuit prăbuşirii elicopterului pe munte şi pe o vreme geroasă se risipesc, a declarat luni un oficial iranian, după ce echipele de căutare au localizat epava, notează Reuters.
„Elicopterul preşedintelui Raisi a fost complet ars în urma prăbuşirii… din păcate, ne temem că toţi pasagerii sunt morţi”, a declarat oficialul pentru Reuters.
Echipele de salvare au luptat toată noaptea împotriva viscolului şi a terenului dificil pentru a ajunge la epavă, la primele ore ale zilei de luni.
„Putem vedea epava şi situaţia nu arată bine”, a declarat şeful Semilunii Roşii din Iran, Pirhossein Kolivand, la televiziunea de stat.
„Odată cu descoperirea locului prăbuşirii, nu au fost detectate semne de viaţă printre pasagerii elicopterului.”
Nu există „niciun semn” de viaţă provenind din elicopterul preşedintelui Ebrahim Raisi, afirmă televiziunea de stat iraniană, potrivit BBC.
Cel puţin 73 de echipe de salvare se află în zona în care s-a prăbuşit elicopterul, în apropiere de satul Tavil, în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est, potrivit lui Pir-Hossein Kolivand, şeful Semilunii Roşii iraniene, potrivit Tasnim. Kolivand a declarat că „situaţia nu este bună”, potrivit agenţiei iraniene de ştiri de stat IRNA.

UPATE 22:43 Echipaje militare se îndreaptă spre locul exact al prăbușirii elicopterului, a declarat un comandant militar din regiune, potrivit agenției de presă de stat IRNA, transmite CNN.

Un semnal a fost primit de la elicopter și de la telefonul mobil al unuia dintre membrii echipajului de la locul prăbușirii, potrivit comandantului Corpului Gardienilor Revoluției Islamice pentru provincia Azerbaidjanul de Est, unde a avut loc accidentul.

„Forțele militare se îndreaptă spre locație și speră să primească vești bune”, a declarat comandantul, potrivit IRNA.

UPDATE 22:25 Cabinetul iranian s-a reunit în sesiune de urgență după prăbușirea elicopterului președintelui Raisi, transmite IRNA. Vicepreședintele Mohammad Mokhber a prezidat sesiunea care a vizat mobilizarea întregului potențial și a capacităților guvernului pentru a găsi elicopterul lui Raisi și al anturajului.

Mokhber a ordonat ministrului sănătății, Bahram Einollahi, și vicepreședintelui pentru afaceri executive, Mohsen Mansouri, să se deplaseze în regiunea în care se crede că s-a prăbușit elicopterul pentru a superviza operațiunile de căutare și salvare din zonă.

UPDATE 22:00 Oficialii iranieni au vorbit cu două persoane care se aflau în același elicopter cu președintele Ebrahim Raisi de când acesta s-a prăbușit duminică, a declarat vicepreședintele iranian pentru afaceri executive Mohsen Mansouri pentru agenția semi-oficială de presă FARS din această țară, transmite CNN.

Deoarece oficialii au luat contact „de mai multe ori” cu un pasager și cu un membru al echipajului de zbor la scurt timp după prăbușire, „se pare că incidentul nu a fost grav”, a declarat Mansouri.

„Ministerul Comunicațiilor și alte agenții de securitate au identificat zona incidentului pe o rază de 2 kilometri. Din cauza condițiilor meteorologice, accesul în zonă este dificil”, a spus el.

UPDATE 21:57 Turcia trimite echipamente de căutare și salvare pentru a ajuta la găsirea președintelui și a ministrului iranian de externe, anunță The Guardian. Un elicopter de căutare și salvare cu vedere pe timp de noapte, 32 de persoane și șase vehicule au fost trimise în țară, a declarat agenția de dezastre a țării. Alți 15 salvatori au fost plasați în stare de alertă în cazul în care va fi nevoie de ei, a adăugat aceasta.

UPDATE 21:43 Apar rapoarte contradictorii despre găsirea elicopterului. Agenția de știri Reuters a citat presa de stat care a afirmat că elicopterul lui Ebrahim Raisi a fost descoperit de echipele de căutare și salvare. Aceasta nu a detaliat unde a fost găsit și nici dacă au fost localizați supraviețuitori.

Dar, câteva momente mai târziu, Semiluna Roșie din Iran a negat informația, notează Sky News.

De asemenea, CNN citează oficiali militari implicați în operațiunea de salvare, care au decalarat că locul exact unde s-a prăbușit duminică elicopterul președintelui iranian Ebrahim Raisi nu a fost încă localizat.

UPDATE 21:22 Elicopterul președintelui iranian a fost găsit, potrivit agenției de presă Reuters, transmite Sky News. Presa de stat a relatat că elicopterul lui Ebrahim Raisi a fost descoperit de echipele de căutare și salvare. Aceasta nu a detaliat unde a fost găsit și nici dacă au fost localizați supraviețuitori.

UPDATE 21:15 Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a încercat să liniștească opinia publică. „Sperăm că Dumnezeu Atotputernicul îi va întoarce pe dragul președinte și pe colegii săi în deplină sănătate în brațele națiunii”, a declarat el la televiziunea de stat, transmite Sky News.

Khamenei a mai declarat că „nu vor exista perturbări” în ceea ce privește funcționarea țării și că oamenii nu ar trebui să fie îngrijorați sau neliniștiți.

UPDATE 21:07 Purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă din Iran, Babak Yektaparast, a anunţat sistarea căutării pe cale aeriană a elicoperului preşedintelui Ebrahim Raisi, duminică seară, la scurt timp după lăsarea întunericului, relatează Al Jazeera, citată de News.ro.

„Din păcate, continuarea operaţiunilor aeriene nu a mai fost posibilă din cauza ceţii intense şi întunericului din întreaga regiune”, a declarat el, adăugând că au fost trimise mai multe ambulanţe.

UPDATE 21:02 The Guardian scrie că un oficial iranian susține, sub anonimat, că a fost stabilit contactul cu un pasager și un membru al echipajului care se aflau în elicopter. Oficialul a spus că s-a luat contact în mai multe rânduri.

UPDATE 20:51 Comisia Europeană și-a activat serviciul de cartografiere prin satelit pentru a ajuta la căutarea președintelui iranian, notează Sky News. Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a declarat pe X că serviciul și-a activat „serviciul de cartografiere de răspuns rapid, având în vedere accidentul de elicopter”. El a precizat că decizia de a activa serviciul a venit în urma unei cereri de ajutor din partea Iranului. Serviciul de gestionare a situațiilor de urgență Copernicus al Comisiei Europene oferă produse de cartografiere bazate pe imagini din satelit.

UPDATE 20:48 Președintele american Joe Biden a fost informat cu privire la accidentul de elicopter în care a fost implicat președintele iranian Ebrahim Raisi, potrivit Casei Albe, transmite CNN. Secretarul de presă Karine Jean-Pierre, care l-a însoțit duminică pe Biden la bordul Air Force One, nu a oferit alte detalii.

UPDATE 20:24 Salvatorii nu au ajuns încă la locul prăbușirii elicopterului, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului iranian, Ali Bahadori Jahromi.

Într-o declarație pe X, Jahromi a declarat că echipele de salvare „se confruntă cu condiții dificile și complicate” și a recunoscut că este „dreptul poporului și al mass-mediei de a fi la curent cu cele mai recente știri despre accidentul de elicopter al președintelui, dar, potrivit coordonatelor locului accidentului și condițiilor meteorologice, nu există «nicio» știre nouă până în prezent”.

UPDATE 20:16 Ce se întâmplă dacă se confirmă moartea lui Raisi? Acesta este un moment delicat pentru Iran. Președintele Raisi este al doilea cel mai important om din Iran, după liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Moartea sa, dacă va fi confirmată, va avea consecințe profunde, notează Sky News.

Pe termen imediat, vicepreședintele său, Mohammad Mokhber, va prelua controlul, iar în termen de 50 de zile vor avea loc alegeri. După ani de demonstrații antiguvernamentale, după moartea lui Mahsa Amini în 2022, acesta ar putea fi momentul în care mișcarea de protest să se ridice din nou.

UPDATE 20:02 Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a declarat că țara sa este pregătită să ofere sprijin. Agenția de știri de stat iraniană Press TV a relatat că Raisi și Aliyev au inaugurat duminică un proiect de baraj la graniță, înainte de prăbușirea în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est, notează CNN.

UPDATE 19:51 Trei salvatori care căutau elicopterul prăbușit sunt dați dispăruți, a declarat un purtător de cuvânt al mișcării umanitare Semiluna Roșie.

Echipele de căutare se află în apropierea locului în care elicopterul s-ar fi prăbușit, a relatat BBC.

Purtătorul de cuvânt al Semilunii Roșii a adăugat că operațiunea de căutare și salvare va încetini, deoarece se așteaptă ca vremea să devină „foarte rece” în curând, fiind prognozate mai multe ploi.

UPDATE 19:37 Irakul a instruit ministerul său de Interne, Semiluna Roșie și alte organisme relevante să ofere ajutor Iranului vecin și să asiste la căutări, a anunțat guvernul irakian într-un comunicat, transmite The Guardian.

UPDATE 19:23 Contul oficial de Instagram al președintelui Ebrahim Raisi și televiziunea de stat i-au îndemnat duminică pe iranieni să se roage pentru președinte și anturajul său. „Facem apel la compatrioți să se roage pentru bunăstarea președintelui și a însoțitorilor”, se arată într-un articol distribuit pe Instagramul lui Raisi. Starea lui Raisi este în prezent necunoscută, a relatat agenția de știri de stat iraniană IRNA.

UPDATE 19:05 Echipele de salvare trimise vor ajunge la coordonatele probabile ale elicopterului președintelui Raisi în decurs de o jumătate de oră, anunță presa de stat iraniană, citată de The Guardian.

UPDATE 18:57 Șeful Statului Major al armatei iraniene a ordonat utilizarea tuturor resurselor sale pentru a ajuta la operațiunile de căutare și salvare legate de prăbușirea elicopterului lui Ebrahim Raisi, a anunțat presa de stat, citată de Sky News. Generalul-maior Mohammad Bagheri a ordonat, de asemenea, gărzilor să participe la eforturile de căutare, a precizat aceasta.

UPDATE 18:52 Contul te X IRNA Français a publicat imagini video din zona în care s-a prăbușit elicopterul. În imagini se observă ceața densă.

UPDATE 18:26 Un oficial iranian a declarat pentru Reuters că elicopterul s-a prăbușit. Oficialul a precizat că viețile lui Raisi și a ministrului de externe Hossein Amirabdollahian sunt „în pericol în urma prăbușirii elicopterului”.

„Încă mai avem speranțe, dar informațiile care vin de la locul prăbușirii sunt foarte îngrijorătoare”, a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.

UPDATE 18:16 BBC News relatează că Ahmad Alirezabeigi, un deputat iranian pentru orașul Tabriz, a declarat că echipele de salvare de urgență nu au reușit încă să găsească locația elicopterului care îl transporta pe președintele iranian, Ebrahim Raisi.

El a precizat că celelalte două elicoptere din convoi au aterizat în siguranță.

Televiziunea de stat a declarat că incidentul s-a produs în apropiere de Jolfa, un oraș aflat la granița cu Azerbaidjanul, la aproximativ 600 km nord-vest de capitala iraniană, Teheran, notează The Guardian.

UPDATE 18:05 „Unii dintre însoțitorii președintelui aflați în acest elicopter au reușit să comunice cu sediul central, ceea ce a ridicat speranța că incidentul s-ar fi putut încheia fără victime”, anunță agenția de presă iraniană Tasnim.

UPDATE 18:04 „20 de echipe de salvare și drone au fost trimise în zonă, dar din cauza impracticabilității zonei, a condițiilor sale montane și forestiere, precum și a condițiilor meteorologice nefavorabile, în special ceață densă, operațiunea de căutare și salvare va dura mult timp”, a transmis IRNA, citată de CNN.

UPDATE 17:46 IRNA a precizat că elicopterul în cauză îi transporta pe Raisi, pe ministrul de externe Hossein Amirabdollahian și pe oficiali locali.

UPDATE 17:00 Un ministru confirmă că elicopterul care îl transporta pe președintele Iranului a fost implicat într-o „aterizare dură”, transmite The Guardian.

Ministrul iranian de interne, Ahmed Vahidi, a confirmat pentru televiziunea de stat că unul dintre elicopterele din convoiul care îl transporta pe președintele țării, Ebrahim Raisi, a avut o aterizare accidentată.

El a declarat că echipele de salvare sunt îngreunate de condițiile meteo dificile și că oficialii așteaptă mai multe detalii despre incident.

știrea inițială

Un elicopter dintr-un convoi de trei în care se afla președintele iranian Ebrahim Raisi a fost implicat într-un accident, a anunțat duminică televiziunea de stat iraniană, transmite Reuters.

Echipele de salvare se îndreaptă spre locul accidentului. Presa iraniană a furnizat rapoarte contradictorii cu privire la incident și nu a existat încă nicio confirmare oficială.

ABC News notează că un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi a suferit duminică o „aterizare forțată”, a anunțat televiziunea de stat iraniană, fără a oferi imediat detalii.

Raisi se deplasa în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est. Televiziunea de stat a descris zona în care s-a produs incidentul ca fiind în apropiere de Jolfa, un oraș aflat la granița cu națiunea Azerbaidjan, la aproximativ 600 de kilometri nord-vest de capitala iraniană, Teheran.

Televiziunea de stat a precizat că incidentul a avut loc în apropiere de Jolfa, un oraș aflat la granița cu națiunea Azerbaidjan, la aproximativ 600 de kilometri nord-vest de capitala iraniană, Teheran.

Salvatorii încercau să ajungă la locul accidentului, a precizat televiziunea de stat, dar au fost împiedicați de condițiile meteo nefavorabile din zonă. Au fost raportate ploi abundente, însoțite de vânt.

Raisi fusese în Azerbaidjan duminică dimineața devreme pentru a inaugura un baraj împreună cu președintele azer Ilham Aliyev. Este al treilea baraj pe care cele două națiuni l-au construit pe râul Aras.

Iranul pilotează o varietate de elicoptere în țară, dar sancțiunile internaționale fac dificilă obținerea de piese pentru acestea. De asemenea, flota sa militară aeriană datează în mare parte de dinainte de Revoluția Islamică din 1979.

știre în curs de actualizare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Numai MOSAD il poate salva…

  2. Păcat că n-a fost și ayatolahul cu ei…

  3. chiar nu ne intereseaza ce fac bărboşii aceia care bat şi omoară femei

  4. Sa i fie tarana uda si grea. Sper sa urmeze Khamenei

  5. A primit ce a meritat, lumea a mai scapat de un tiran si criminal. Hai, cine urmeaza? Cel din Belorusia? Cine e urmatorul?

  6. @Axa binelui si raului – Daca tot esti troll rusofil si fn dicaturii iraniene, de ce nu te muti la Teheran? Lasa pe noi sa stam in lumea asta buna fara dictatura si fara comunism.

    • Nici vorba. Sa va amintiti cate fete au fost trimis la moar ca nu purtau valul ala pe cap. Am vzt img pe internet.. Oamenii aruncau cu artificii de fericire.